De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vallen zonder zorgen voorstelling vlaamse sportfederatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vallen zonder zorgen voorstelling vlaamse sportfederatie"— Transcript van de presentatie:

1 Vallen zonder zorgen voorstelling vlaamse sportfederatie
. Auteur: Jean Pierre Dziergwa

2 Val- en fractuurpreventie in Vlaanderen
Vallen zonder zorgen Val- en fractuurpreventie in Vlaanderen 1.Waarom preventie? Is gezondheidszorg issue! 2. Informatie en sensibilisatie E.V.V. week van de valpreventie LOGO Welzijnsraden,ocmw’s, thuiszorg… Het verhaal van het project “vallen zonder zorgen” is een samenloop van drie verhalen, die we seffens toelichten, maar eerst geven we wat cijfers.

3 Vallen zonder zorgen 3. Doelgroepen: actieve 55 plussers
rusthuisbewoners 4. Definitie: Een val is een resultante van persoonlijke factoren én omgevingsfactoren 5. Huidige aanbevelingen: Vermijd een val door risico’s op te sporen Hou je fit Vallen is dus een belangrijk fenomeen in onze maatschappij dat onze sociale zekerheid handenvol geld kost!

4 Vallen zonder zorgen 6. Vaststelling en doelstelling
Nergens wordt gesproken over de mogelijkheid om nog te leren vallen = bijzondere vorm van bewegen Als judoka twijfelde ik niet aan het nut van valtechnieken, enkel óf 55 plussers dat nog zouden kunnen leren (judo onkundigen). Ik wilde valinitiatie op de sportieve agenda zetten als méérwaarde voor letsel reductie.

5 Vallen zonder zorgen 7. Hoe ben ik te werk gegaan?
Test in Senioren turnclub. Test op diverse Senioren sportdagen. Contact welzijnsraad en gemeentelijke sportdienst. Contact met E.V.V. van de KU Leuven Contact met VJF. VTS opleiding gevolgd ‘sporten met senioren’. Literatuuronderzoek. Reflectie over eigen vallen…

6 Vallen zonder zorgen 8. Resultaat naar vorm en methodiek.
Standaard valinitiatie les van 1u. Beperkt tot struikelen en uitglijden. Juiste eindreflex aanleren. Zeer grote tevredenheid van deelnemers. We spoelen de valprojectie geleidelijk aan terug, beginnend van fase vlak voor impact. Niet verder dan kniezit of gehurkt. Oefeningen moeten thuis herhaalbaar zijn. Is basis voor vervolglessen tot rechtstaand, in beweging, rollen…

7 Vallen zonder zorgen 9. Structuur les
Korte uitleg: valpreventie is belangrijk Vandaag: juiste eindreflex aanleren LES: lenigheid-, evenwicht-, spierkracht oefeningen Val oefeningen starten van op de grond - struikelen: plankval - uitglijden: achterwaartse val Lesbeschrijving: zie fiche website VJF De samenwerkingsovereenkomst in grote lijnen.

8 Vallen zonder zorgen 10. Verdere implementatie
E.V.V.: In 2016 mogelijks aparte themagroep. VJF: ondergebracht onder ‘judo 55+’ Promotie film is gemaakt Samenwerkings akkoord VJF – KBC verzekering Eerste contact tussen VJF met OKRA 53 judolesgevers uit heel Vlaanderen volgden de vorming ‘vallen zonder zorgen’ op , te Zele. Valinitiatie in heel Vlaanderen in april, mei en juni.

9 Vallen zonder zorgen 11. Toekomst ?
streven naar een situatie waarin je niet zelf op zoek moet gaan naar deelnemers maar ter beschikking staan als ze u vragen. evolutie van het project is te volgen op de vermoedelijk jaarlijkse ‘update’ + uitbreiding lesgevers. Mogelijks (langere) vervolgcursus.

10 Vallen zonder zorgen 12. Filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=6iyE6Icbr0o&feature=youtu.be In het najaar 2014 was dat een preventie-actie gekoppeld aan de Vlaamse serie “Safety First”.


Download ppt "Vallen zonder zorgen voorstelling vlaamse sportfederatie"

Verwante presentaties


Ads door Google