De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Inhoud deze les Kort herhalen vorige les

Verwante presentaties


Presentatie over: "Inhoud deze les Kort herhalen vorige les"— Transcript van de presentatie:

1 Inhoud deze les Kort herhalen vorige les
Kritische blik op globalisme  kloof tussen noord en zuid

2 Grenzen aan de groei Wat weten jullie nog over De Club van Rome?

3 Grenzen aan de groei De Club Van Rome voorspelde in 1972 dat onze hulpbronnen binnen honderd jaar zouden uitgeput zijn als we niets aan ons verbruik en manier van verbruiken zouden veranderen. Dit maakte men bekend met het rapport Limits to Growth

4 Verbeteren opdracht grenzen aan de groei
Men schiet als gevolg van dit rapport in actie. Voorbeelden vorige les Zie ook : c-power (windturbines in Oostende) Zie ook: volgende les!

5 Grenzen aan de groei Op het rapport 'Limits to Growth' kwam ook kritiek... Wie zou kritiek kunnen hebben? Wat zou die kritiek kunnen zijn? Waarom?

6 Grenzen aan de groei In de Westerse landen is de economie erop vooruitgegaan, meer mensen kunnen aan beter voedsel en men ontwikkelde 'schone technologieën'. Mening Globalisten: De westerse wereld kan de rest van de wereld helpen door deze groei naar daar te exporteren. Er is dus nog meer groei nodig. Men streeft naar mondiale economische groei.

7 Grenzen aan de groei World Trade Organisation (WTO) =
wereldhandelsorganisatie pleit voor vrijhandel Wat is daarvoor nodig? Dit doet men door te streven naar de opheffing van handelsbarrières of handelsbelemmering  zoals?

8 Grenzen aan de groei De redenering van de globalisten klinkt logisch.
Maar hoe gaat het er in de realiteit aan toe? De cineast Hubert Sauper bracht met zijn documentaire 'Darwin's nightmare' het dilemma van deze 'welvaart' in beeld.

9 Grenzen aan de groei Enkele vragen: Waar is dit gefilmd? Waarom zou men dit experiment begonnen zijn? Wat zijn de voordelen/nadelen voor de bevolking?

10 Grenzen aan de groei ‘ We hebben een monstrueuze machine gecreëerd die we wereldkapitalisme noemen. De machine is groter dan we ooit hadden kunnen denken. De effecten zijn enorm en voor velen dodelijk.’ Hubert Sauper

11 Grenzen aan de groei Een kritische blik op de wereldhandelsorganisatie: Handelsvrijheid boven alle andere belangen Leden in geschillencommissie soms belanghebbenden Macht bij drie grote economische blokken Ondoorzichtig

12 Grenzen aan de groei Milieurampen, ongelijke verdeling tussen arm en rijk…  We moeten streven naar duurzame ontwikkeling zie werkblaadjes

13 Ecologisch bewustzijn
Bereken je ecologische voetafdruk tegen volgende les (woensdag 21 mei) wwf-footprint.be


Download ppt "Inhoud deze les Kort herhalen vorige les"

Verwante presentaties


Ads door Google