De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Bij Renzo Wage Groep 5.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Bij Renzo Wage Groep 5."— Transcript van de presentatie:

1 De Bij Renzo Wage Groep 5

2 Vraag 1: welk soort dier is een bij?

3 Hoe herken je een insect?
Het lichaam bestaat uit drie delen: kop, borststuk en achterlijf. Een insect heeft twee antennes of voelsprieten. Bijna alle insecten hebben vleugels en facetogen. Ze hebben altijd zes pootjes

4 Vraag 2: wie weet het verschil tussen bijen en wespen?

5 Antwoord Bijen kunnen 1 keer steken, wespen vaker.
Bijen maken honing, wespen niet Bijen zijn harig, wespen niet. Bijen zijn bruin met zwart, wespen geel met zwart. Bijen verzamelen stuifmeel en maken honing, wespen niet.

6 Hoe bijen leven en wat ze doen
Bijen leven in kolonies, meestal in een kast In iedere kolonie is een Koningin De Koningin legt eitjes en is de baas in de kast. Alle andere bijen luisteren naar de Koningin en werken heel hard!

7 Vrouwtjesbijen Alle andere vrouwtjesbijen heten werksters. De werksters kunnen geen baby’s krijgen. De werksters: Verzorgen de Koningin Verzamelen stuifmeel en nectar van bloemen. Bouwen het nest Verdedigen de kolonie Zorgen voor het bijen-gebroed

8 Mannetjesbijen De mannetjesbijen worden darren genoemd en kunnen niet steken. De darren hebben alleen de taak om de koningin te bevruchten, zodat ze eitjes kan leggen.

9 Hoe oud worden bijen? De bijenkoningin wordt ongeveer 3 tot 4 jaar. De Koningin kan je herkennen omdat ze veel groter is dan de andere bijen. De Koningin krijgt van de imker soms een kleur, elk jaar heeft een andere kleur. Zo ziet de imker van welk jaar de Koningin is en weet hij dus hoe oud ze is. Mannenbijen (darren) leven vanaf de lente tot de herfst om hun taak te doen, daarna worden ze weggejaagd uit de kast en gaan ze dood. Vrouwtjesbijtjes leven ongeveer een half jaar.

10 De Imker Veel mensen vinden bijen niet leuk (steken)
Toch zijn er mensen die bijen als hobbydieren hebben. Dat zijn imkers. Een imker is iemand die bijen houdt in een kast, de imker verzamelt de honing en misschien ook de was om kaarsen van te maken.

11 Wat heeft een imker nodig als hij naar de bijen gaat?
Vraag 3 Wat heeft een imker nodig als hij naar de bijen gaat?

12 Antwoord

13 Waar wonen de bijen? De meeste honingbijen wonen in een kast. In zo’n kast passen losse ramen. Op deze ramen bouwen de bijen honingraten. In 1 kast hangen meestal 10 ramen In de bovenste kast komt de meeste honing daarom noemen we die de honingkamer. In de onderste kast legt de koningin eitjes, in de lente wel 2000 per dag! Daarom heet die de broedkamer.

14 Stuifmeel Bijen zijn heel belangrijk voor de bloemen en omgekeerd. Een soort ruil dus. De bloem maakt stuifmeel, dat zijn hele kleine kleverige korreltjes waarvan er zo veel gemaakt worden dat de lucht er vol mee zit Als de bij wegvliegt, zit ze vaak vol met stuifmeelkorrels die ze mee neemt naar de volgende bloem.

15 Grappig weetje Bijen zien andere kleuren dan mensen. Gras is rood en in bloemen kunnen zij een kleur zien die mensen niet kunnen zien met het oog. Dat heet ultraviolet straling.

16 Vraag 4 Wat maakt de bloem nog meer behalve stuifmeel?

17 Antwoord: de bloem maakt ook nectar, daar zijn de bijen gek op!
De bloem lokt de bij (vertel hoe) De bij haalt de nectar (vertel hoe) Bijen praten met elkaar (vertel waarom)

18 Vraag 5 Wat maken de bijen van nectar?

19 Antwoord Van nectar maken de bijen honing. Hoe doen ze dat? Klik hier (filmpje laten zien tot circa 40 seconden)

20 Wat gebeurt er met de honing?
In augustus verzamelt de imker de honingramen en brengt het naar de fabriek De imker geeft suikerwater aan de bijen terug want de honing is eigenlijk hun wintervoorraad

21 En nu… PROEVEN!!!


Download ppt "De Bij Renzo Wage Groep 5."

Verwante presentaties


Ads door Google