De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Gouden Eeuw is een bijnaam voor de periode 1600-1700 in de Republiek. Uiteraard discussiëren historici hierover: ‘Hoe goud was deze eeuw?’ Wanneer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Gouden Eeuw is een bijnaam voor de periode 1600-1700 in de Republiek. Uiteraard discussiëren historici hierover: ‘Hoe goud was deze eeuw?’ Wanneer."— Transcript van de presentatie:

1

2 De Gouden Eeuw is een bijnaam voor de periode 1600-1700 in de Republiek. Uiteraard discussiëren historici hierover: ‘Hoe goud was deze eeuw?’ Wanneer begint deze? En wanneer eindigde de Gouden Eeuw? o Vanwaar deze discussies?

3 Eigenlijk begint het met een grote fout. Maar zoals een beroemd filosoof uit Amsterdam al sprak: “Welk nadeel, heb z’n voordeel” Landbouw op onwaarschijnlijke plaatsen Droogmalen polders  meer landbouwgrond Bemesting Specialisatie boeren Commercieel Producten waarvoor de beschikbare grond geschikt was Aan landbouw gerelateerde handel en door de Oostzee handel mogelijk gemaakte commerciële landbouw De Val van Antwerpen en komst van handel en migranten uit de Zuidelijke Nederlanden

4

5 Welke van de drie zorgde voor het meeste inkomen? De VOC, de WIC of de Oostzeehandel? De moedernegotie (Oostzeehandel) Goedkoop graan (horigen in Noord-Duitsland/Noord-Polen) Betere schepen Handelsnetwerk Import: hout en graan Export: haring – textiel (Z-NL) – wijn (Fra, Dui) – zout (Spa, Por, Fra) De Oostzeehandel, niet de bekendste, wel de belangrijkste en de oudste!

6 Amsterdam groeide uit tot de stapelmarkt van Europa. o Gunstige ligging (van de Noord-Nederlandse havens) o Hollanders en Zeeuwen beschikken al vanaf de 15 e eeuw over een grote vloot o Weinig concurrentie (tot ca. 1660) o Schelde geblokkeerd, waardoor Antwerpen niet bereikbaar was. Er bestaat een nauw verband tussen handel en nijverheid in de Republiek. o Schepen  scheepswerven, touwslagerijen en zeilmakerijen o Bewerking (raffinage) goederen: suiker, tabak, koffie o Republiek produceerde goede en goedkope (export)producten

7 Lees: par 2-A Maak: WB par 2: 2


Download ppt "De Gouden Eeuw is een bijnaam voor de periode 1600-1700 in de Republiek. Uiteraard discussiëren historici hierover: ‘Hoe goud was deze eeuw?’ Wanneer."

Verwante presentaties


Ads door Google