De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voedselrelaties. Ø Biotische factoren (levend) l planten l dieren l bacteriën & schimmels l onderlinge voedselrelaties Ø Abiotische factoren (levenloos)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voedselrelaties. Ø Biotische factoren (levend) l planten l dieren l bacteriën & schimmels l onderlinge voedselrelaties Ø Abiotische factoren (levenloos)"— Transcript van de presentatie:

1 Voedselrelaties

2 Ø Biotische factoren (levend) l planten l dieren l bacteriën & schimmels l onderlinge voedselrelaties Ø Abiotische factoren (levenloos) l temperatuur l water l licht l bodemgesteldheid l luchtkwaliteit Biotoop: invloeden

3  Planten als basis van de voedselrelaties.  Planten aangepast aan hun voortplanting. Biotoop: grasland

4 Opeenvolging van organismen waarbij elke schakel uit de reeks geheel of gedeeltelijk als voedsel dient voor de volgende. Voedselrelaties: voedselketen

5 producentconsument 1 e orde consument 2 e orde consument 3 e orde Autotroof = zèlf hun voeding kunnen maken (door fotosynthese). Heterotroof = andere organismen moeten opeten om te kunnen overleven. autotroof heterotroof heterotroof heterotroof

6  Ze maken energierijke stoffen met behulp van lichtenergie (= autotroof).  Door deze energieomzetting brengen ze energie in de levenskringloop.  Vormen ze de eerste schakel in elke voedselketen. PRODUCENT

7 Organismen die zich voeden (= heterotroof) - met producenten (planteneters) - planten èn andere organismen (alleseters) - met enkel andere organismen (vleeseters) CONSUMENT

8 Giftige stoffen verspreiden zich via de voedselketen: hoe verder in de voedselketen, hoe groter het aantal opgenomen gifstofjes.

9 producent consument 1 e orde consument 2 e orde consument 3 e orde Voedselrelaties: voedselweb consument 1 e orde consument 2 e orde

10 Schema waarop met pijlen diverse voedselketens (die vaak door elkaar lopen) binnen een levensgemeenschap zijn weergegeven. VOEDSELWEB

11 Grafische voorstelling van de opeenvolgende voedselniveau’s in een voedselketen. De producenten vormen de basis, de consumenten de top. Het aantal is duidelijk! Is er natuurlijk evenwicht? Voedselrelaties: voedselpiramide

12 Toestand waarbij in een levensgemeenschap het aantal individuen van elke soort om een gemiddelde waarde schommelt. Voor een bepaald biotoop blijft deze waarde in de tijd constant. Er is dan voldoende voedsel voor elke schakel uit de voedselketen! NATUURLIJK EVENWICHT

13 Slechts ca. 10% van de aanwezige energie in een niveau wordt ‘doorgegeven’ aan het volgende niveau. (warmte, beweging en voedsel zoeken kost energie).

14 Voedselrelaties: voedselkringloop Consumenten Producenten Reducenten

15 Afvaleters die afgestorven organismen (plant & dier) omzetten in mineralen. REDUCENT

16


Download ppt "Voedselrelaties. Ø Biotische factoren (levend) l planten l dieren l bacteriën & schimmels l onderlinge voedselrelaties Ø Abiotische factoren (levenloos)"

Verwante presentaties


Ads door Google