De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ecologie VWO 5. Invloeden Biotische factoren – Invloeden afkomstig uit de levende natuur Predatoren Voedselrelaties Ziektes Abiotische factoren – Invloeden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ecologie VWO 5. Invloeden Biotische factoren – Invloeden afkomstig uit de levende natuur Predatoren Voedselrelaties Ziektes Abiotische factoren – Invloeden."— Transcript van de presentatie:

1 Ecologie VWO 5

2 Invloeden Biotische factoren – Invloeden afkomstig uit de levende natuur Predatoren Voedselrelaties Ziektes Abiotische factoren – Invloeden afkomstig uit de levenloze natuur Licht Temperatuur Water Lucht Bodemgesteldheid

3 Ecologie Individu Populatie – Groep individuen van dezelfde soort in een bepaald gebied die met elkaar voortplanten Levensgemeenschap – In een bepaald gebied leven populaties van verschillende soorten samen Ecosysteem – Bepaald gebied met organismen die een onderlinge wisselwerking hebben en ook met hun omgeving Biosfeer – Alle ecosystemen samen

4 Voedselketen Producent Consument 1 e orde Consument 2 e orde Consument 3 e orde Autotroof = kunnen zelf hun organische stoffen maken (fotosynthese) Heterotroof = andere organismen nodig om aan organische stoffen te komen Autotroof Heterotroof Heterotroof Heterotroof

5 Voedselnet Producent Consument 1 e orde Consument 2 e orde Consument 3 e orde

6 Kringloop van Stoffen PRODUCENTENREDUCENTEN CONSUMENTEN 2E ORDE CONSUMENTEN 1E ORDE CONSUMENTEN 3E ORDE AFVALETERS ANORGANISCHE STOFFEN

7 Piramide van aantallen

8 Piramide van biomassa

9 Energie Bruto primaire productie: Deel van energie dat wordt vastgelegd door planten in organische stof. Netto primaire productie: Een gedeelte wordt verbrand door de planten om te kunnen leven. Wat overblijft wordt gebruikt om te groeien. De netto primaire productie van een ecosysteem is de som van de netto primaire productie van alle planten in dat ecosysteem. Dit is voor elk ecosysteem anders.

10 Energieverlies door: -D-Dissimilatie -U-Uitwerpselen -A-Afgestorven weefsel

11 Energie verlies Bij de overgang tussen trofische niveaus treedt verlies van energie op: – Producenten gebruiken ongeveer 40% van de chemische energie zelf: deel verloren als warmte – Niet alle delen van de producenten zijn eetbaar – Een deel van de opgenomen energie van de consumenten gaat verloren als warmte bij spijsvertering – Slechts een deel van de door consumenten opgenomen energie wordt gebruikt om weefsels op te bouwen (zoogdieren 2-4% en koudbloedigen ca.10%). De rest van de energie wordt gebruikt voor andere levensverschijnselen

12 Vuistregel In voedselketen voor volgende trofische niveau 10% van vastgelegde hoeveelheid energie is beschikbaar Hierdoor kan een voedselketen maar uit maximaal 4-5 schakels bestaan

13

14


Download ppt "Ecologie VWO 5. Invloeden Biotische factoren – Invloeden afkomstig uit de levende natuur Predatoren Voedselrelaties Ziektes Abiotische factoren – Invloeden."

Verwante presentaties


Ads door Google