De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nederland terug naar de gulden?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nederland terug naar de gulden?"— Transcript van de presentatie:

1 Nederland terug naar de gulden?
Door: Dirk Janssen Klas: H2o Vak: Economie

2 Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik graag zelf eens wil onderzoeken of het beter zal zijn als Nederland de gulden terug krijgt. Daarnaast ben ik ook benieuwd wat anderen daar van vinden.

3 Nederlands overgang naar de euro
In 1992 werd in Maastricht besloten tot invoering van de euro. Hierbij zou de waarde van 1 euro gelijk zijn aan 1 ECU (‘European Currency Unit' oftewel Europeserekeneenheid'). Sinds 4 januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro's weergegeven. De munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad, tijdens de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op 1 januari 2007 werd de euro ook in Slovenië het wettig betaalmiddel; op 1 januari 2008 volgden Cyprus en Malta, op 1 januari 2009 Slowakije en op 1 januari 2011 Estland. Indertijd werd verwacht dat uiteindelijk bijna alle EU-landen de euro zouden invoeren. Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Zweden verkozen bij de invoering hun bestaande munteenheid boven de euro; Zweden is wel verplicht de euro in te voeren. Denemarken en het VK hebben een opt-out bedongen.

4 Nederland in de eurocrisis

5 Voor- en nadelen van herinvoering gulden
Voordelen Nadelen We hoeven niet meer mee te betalen aan de schulden van andere EU-landen. Nederland is niet meer economisch afhankelijk van landen die er een onbetrouwbaar beleid op houden. We krijgen alle zeggenschap over ons monetaire beleid terug. De gulden is meer waard, dus we kunnen er meer van kopen. De staatsschuld zal dalen. We zouden een wisselkoers voor de gulden moeten bepalen. De eventuele overgang kost ons sowieso een flinke smak geld. Al doen we een herinvoering, dan zijn we nog niet van de euro verlost, want de gulden moet gekoppeld worden aan de euro. Europees toerisme zal minder snel geneigd zijn om naar Nederland te komen. Onze export zal er aan kapot gaan.

6 Mijn mening Of Nederland terug moet naar de gulden durf ik eigenlijk niet te zeggen. Maar De euro had nooit ingevoerd mogen worden op de manier zoals dat is gegaan, maar ik denk dat de herinvoering van de gulden weleens catastrofaal uit zou kunnen pakken voor onze economie, aangezien onze inkomsten voor 70% uit export bestaat. Ook ik denk dat de initiële kosten van de herinvoering van de gulden simpelweg niet op te hoesten zijn voor Nederland, zeker niet in de ongekend slechte economische tijden van vandaag de dag. Wat we nodig hebben, is een écht onafhankelijk onderzoek. Daarna zou er eventueel een referendum plaats kunnen vinden, want het Nederlandse volk moet immers wel in de gelegenheid worden gesteld om te stemmen op basis van objectieve informatie.

7 Zijn er nog vragen?


Download ppt "Nederland terug naar de gulden?"

Verwante presentaties


Ads door Google