De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

4 Joséphine Alexander, Napoleon en Joséphine. Napoleon en Joséphine woonden in het paleis Malmaison (mal-meh-son) vlak bij Parijs.

Verwante presentaties


Presentatie over: "4 Joséphine Alexander, Napoleon en Joséphine. Napoleon en Joséphine woonden in het paleis Malmaison (mal-meh-son) vlak bij Parijs."— Transcript van de presentatie:

1 4 Joséphine Alexander, Napoleon en Joséphine

2 Napoleon en Joséphine woonden in het paleis Malmaison (mal-meh-son) vlak bij Parijs.

3 Joséphine en Napoleon verzamelden er schilderijen en beelden.

4 Voordat Joséphine met Napoleon trouwde, was ze getrouwd met Alexandre de Beauharnais. Met hem had ze twee kinderen: Eugène (eu-sjen) en Hortense (hor-tanz).

5 Hortense trouwde met het broertje van Napoleon: Louis (loe-wie), die koning van Nederland werd. Hortense was de eerste koningin van Nederland.

6 Napoleon wilde graag een zoon die na hem over Frankrijk zou regeren. Maar Joséphine kon geen kinderen meer krijgen. Wat denk je dat Napoleon toen deed? 

7 Napoleon ging scheiden van Joséphine want hij moest en zou een zoon hebben. Joséphine vond het vreselijk!

8 Napoleon en Joséphine bleven vrienden na hun scheiding. Joséphine mocht zich keizerin blijven noemen en ze ging tuinieren.

9 Terwijl Joséphine in haar paleis bleef, voerde Napoleon oorlog. Totdat hij werd verslagen. Door wie?  Door tsaar Alexander.

10 Tsaar Alexander ging met Russische soldaten naar Parijs om de overwinning op Napoleon te vieren.

11 Alexander bezocht Joséphine in haar paleis. Hij wilde ervoor zorgen dat Joséphine goed werd behandeld.

12 Joséphine gaf tsaar Alexander uit dankbaarheid een kostbaar cadeau. Een camee: een afbeelding gesneden uit edelsteen.

13 Joséphine had hem van Napoleon gekregen. Hij was wel tweeduizend jaar oud en er staan portretten op van een Griekse koning en koningin.

14 Tsaar Alexander was erg blij met zijn cadeau. Hij liet een camee maken van hemzelf en zijn vrouw Elisabeth.

15 Hij liet zich net als de Griekse koning van de zijkant afbeelden. Dat noemen we en profil (an proo-fiel).

16 Op een avond gingen Joséphine en tsaar Alexander wandelen in de tuin van haar paleis.

17 Dat was niet verstandig want Joséphine was verkouden. Joséphine werd nog zieker: ze kreeg een longontsteking.

18 Een paar dagen later stierf Joséphine.

19 Toen Napoleon op zijn gevangeniseiland hoorde dat Joséphine was gestorven, bleef hij van verdriet twee dagen op bed liggen.

20 Hortense en Eugène moesten de rekeningen betalen die hun moeder had laten liggen. Het ging om veel geld en dat hadden ze niet. Tsaar Alexander bood hulp.

21 Alexander kocht de beelden en schilderijen die Joséphine had verzameld.

22 Hortense en Eugène konden de rekeningen betalen en Alexander had nieuwe kunstwerken voor zijn paleis in Sint-Petersburg!

23 Weet je nog hoe het paleis van Alexander heette?  De Hermitage!

24 In de Hermitage Amsterdam zijn nu een paar van de schilderijen en beelden te zien die Alexander kocht van Hortense en Eugène.

25 Je kunt er ook zien hoe Napoleon en Alexander zich graag lieten afbeelden. Als stoere en machtige mannen…

26 …en als heersers uit de oudheid! Alexander de GroteNapoleonTsaar Alexander

27 Je gaat in de Hermitage Amsterdam ook aan het werk. Je gaat een steek maken. Weet je nog wat dat is?  Dat is de hoed die Napoleon vaak droeg.

28 Maar nu eerst: De Joséphine Quiz!

29 1.Wat verzamelden Napoleon en Joséphine in hun paleis?  Klik voor het juiste antwoord. Avoetbalplaatjes Bbeelden en schilderijen Cgeld Bbeelden en schilderijen

30 2.Hoe heetten de kinderen van Joséphine?  Klik voor het juiste antwoord. A Sterre en Splinter BEugène en Hortense C Fatima en Mohammed BEugène en Hortense

31 3.Waarom gingen Napoleon en Joséphine scheiden?  Klik voor het juiste antwoord. AJoséphine kon geen kinderen krijgen. BNapoleon was nooit thuis. AJoséphine kon geen kinderen krijgen. CJoséphine werd verliefd op iemand anders. DNapoleon snurkte erg.

32 4.Waarom bezocht Alexander Joséphine in haar paleis?  Klik voor het juiste antwoord. AHij was stiekem verliefd op Joséphine. BHij wilde haar tuin zien. CHij wilde dat ze goed werd behandeld.

33 5.Hoe stierf Joséphine?  Klik voor het juiste antwoord. A Ze viel van een keukentrapje. BZe werd opgegeten door een leeuw. CZe kreeg een longontsteking nadat ze met Alexander had gewandeld.

34 6.Wat deed Alexander om Eugène en Hortense te helpen?  Klik voor het juiste antwoord. AHij gaf ze geld. BHij gaf ze een kasteel. CHij kocht de kunst van hun moeder Joséphine.

35 Einde van de laatste les ®OΣLOf jαn MinnΣβoo In opdracht van de Hermitage Amsterdam


Download ppt "4 Joséphine Alexander, Napoleon en Joséphine. Napoleon en Joséphine woonden in het paleis Malmaison (mal-meh-son) vlak bij Parijs."

Verwante presentaties


Ads door Google