De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brei een mutsje voor Centraal-Azië

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brei een mutsje voor Centraal-Azië"— Transcript van de presentatie:

1 Brei een mutsje voor Centraal-Azië
Informatie voor de leraar Deze presentatie kan gebruikt worden ter info voor de actie Brei een mutsje voor Centraal-Azië. Om de kinderen uit uw klas zelf te laten nadenken over dit onderwerp zal de powerpoint deels interactief zijn. Daarnaast is aanvullend materiaal voor in de klas over o.a. Save the Children en kinderrechten te vinden op de website:

2 die opkomt voor de rechten van kinderen
Save the Children Save the Children is de oudste en grootste onafhankelijke organisatie ter wereld die opkomt voor de rechten van kinderen Informatie voor de leraar Ieder kind heeft rechten, recht om een naam te hebben, recht om naar school te gaan, recht op hulp als je ziek bent, recht op liefde, recht om te spelen, noem maar op. Save the Children zet zich hiervoor in. En organiseert projecten wereldwijd om kinderen die rechten en hulp te geven, zodat ze onderwijs krijgen, goede gezondheidszorg, bescherming en noodhulp bij rampen en conflicten. Waarom zijn er speciale kinderrechten? Iedereen heeft rechten. Oud jong, groot, klein. Mensenrechten gelden voor ons allemaal. Mensenrechten zeggen bijvoorbeeld dat iedereen gelijks is en niemand mishandeld mag worden. De mensenrechten zijn belangrijk maar soms niet voldoende. Bijvoorbeeld voor kinderen. Die kunnen best wat extra bescherming gebruiken! Daarom zijn er kinderrechten. Zo helpen wij ook kinderen in Centraal-Azië met projecten op het gebied van gezondheidszorg en daar gaat deze presentatie over

3 Red hun leven. Red hun dromen. Red hun toekomst.
Save the Children Informatie voor de leraar Save the Children zet zich in om kinderlevens te redden, hun dromen te verwezenlijken en hun toekomst een kans te geven. Elk kind heeft, naast recht op leven, ook recht op een eigen droom. Op de kans zijn eigen toekomstdromen waar te maken. Elk kind dat bedreigd wordt in het kind zijn heeft onze aandacht en zorg, ongeacht geloof, geslacht, ras, huidskleur, nationaliteit of politieke gezindheid. Red hun leven. Red hun dromen. Red hun toekomst.

4 Waar ligt Azië? Informatie voor de leraar Bij deze dia kunt u de kinderen de vraag stellen waar het continent Azië ligt. Nadat zij hierover na hebben gedacht klikt u met de muis waardoor er een pijl verschijnt naar Azië.

5 Waar liggen Kirgizië en Tajikistan?
Informatie voor de leraar vraag aan de leerlingen: Hebben jullie wel eens gehoord van Kirgizië en Tajikistan? Antwoord: Dat zijn twee landen in Azië ten westen van China en ten Zuiden van Rusland waar Save the Children op dit moment kinderen helpt. Bij deze dia kunt u vragen of de leerlingen misschien weten waar de landen Kirgizië en Tajikistan liggen. Nadat zij hier over nagedacht hebben klikt u op de rechtermuisknop waardoor het antwoord tevoorschijn komt. Kirgizië Tadzjikistan

6 Tajikistan Gebied met bergen van meer dan 3000 meter hoog
7,5 miljoen inwoners Extreme winters en zomers In de winter: -20 graden In de zomer: 48 graden Informatie voor de leraar In deze dia vindt u informatie over het land Tajikistan. Maak hierbij telkens een vergelijking met Nederland. Hierdoor is het voor de kinderen makkelijker het zich in te beelden. Hoogste punt in Nederland is 332,7 m boven het NAP Aantal inwoners in Nederland is 16 miljoen Temperatuur in Nederland is in de winter gemiddeld 3,4 graden en in de zomer 17 graden Het allerhoogst aantal graden dat ooit in Nederland is geweest is 38 graden, het koudste weer ooit in Nederland was -27 graden! In Tajikistan kan het in de winter boven in de bergen extreem koud worden tot zelfs -20 graden!

7 Tajikistan Winter Zomer Informatie voor de leraar
Bij deze dia is het contrast van zomer en winter in Tadjikistan gevisualiseerd. Op deze manier wordt het voor de leerlingen duidelijker hoe een winter en een zomer eruit zien in Tadjikistan.

8 Kirgizië Gebied met veel bergen met een hoogte van 7.439 meter
5,2 miljoen inwoners Temperatuur in de winter: minimaal -21 graden Temperatuur in de zomer: maximaal 35 graden Informatie voor de leraar In deze dia vindt u informatie over het land Kirgizië. Maak hierbij telkens een vergelijking met Nederland. Hierdoor is het voor de kinderen makkelijker het zich in te beelden. Hoogste punt in Nederland is 332,7 m boven het NAP, in de provincie Limburg Aantal inwoners in Nederland is 16 miljoen Temperatuur in Nederland is in de winter gemiddeld 3,4 graden en in de zomer 17 graden In Kirgizië kan het ‘s winters in de bergen zelfs -21 worden.

9

10 ‘Tajikistan en Kirgizië oftewel Centraal-Azië zijn twee van de armste landen ter wereld’
Informatie voor de leraar Vertel dat Kirgizië en Tajikistan twee van de armste landen ter wereld zijn. De kinderen die daar geboren worden hebben hier dus al vanaf hun geboorte mee te maken. Maak hierbij de vergelijking naar de leerlingen zelf. Hierdoor kunnen zij zich identificeren met de kinderen in Centraal-Azië (Kirgizië en Tadzjikistan). Verwijs hierbij naar de mogelijkheden die Nederland biedt (gadgets als mobieltjes en spelcomputers, een droombaan als gevolg van goed onderwijs).

11 Recht op een eigen identiteit
Informatie voor de leraar “Elk kind heeft recht op een eigen naam, op een eigen identiteit”, dat is één van de kinderrechten die wereldwijd geldt. Hier zien jullie een paspoort. Vraag aan leerlingen: Hebben jullie zelf een paspoort? Informatie: Op deze sheet is een paspoort te zien. Het is belangrijk voor de kinderen om bewust te worden hoe belangrijk een eigen identiteit voor een kind is en dat ze een paspoort of identiteitskaart moeten hebben. Vraag of ze weten wat dit is en waarvoor het dient. Uitleg :een paspoort of identiteitskaart is een persoonlijk document, dat voor iedereen verplicht is in bijna heel de wereld. Als je geboren wordt dan geven je ouders je aan bij de gemeente. Je wordt hierdoor officieel geregistreerd. Het officiële document dat daarbij hoort is een paspoort of identiteitskaart. In Centraal-Azië worden veel pasgeborene niet geregistreerd. Ze hebben dus geen paspoort. Gevolg: Kinderen kunnen niet naar school en kunnen niet naar de dokter als zij ziek zijn. Veel baby’s hebben geen toekomst in Centraal-Azië, simpelweg omdat ze officieel niet bestaan. Hun ouders doen geen aangifte van hun geboorte, waardoor ze geen toegang hebben tot medische zorg, onderwijs en bescherming. Voor baby’s is toegang tot medische zorg juist essentieel om de eerste jaren te overleven.

12 Wat staat er allemaal in een Paspoort?
Pasfoto Lengte Voornamen en achternaam Kleur ogen Geboorteplaats Lievelingskleur Of je huisdieren hebt Geboorte datum Zussen of broers Geslacht Handtekening Gewicht Hobby’s Informatie voor de leraar Op deze sheet vindt u diverse woorden die wel en die niet bij een paspoort horen, vraag aan de leerlingen wat de goede antwoorden zijn. Met een druk op de linkermuisknop krijgt u de goede antwoorden tevoorschijn. Deze staan rood aangegeven.

13 Jullie gaan de kinderen helpen..

14 Brei een mutsje voor Centraal-Azië!
Informatie voor de leraar Leg de leerlingen uit dat zij gaan leren breien zodat zij de kindjes in Centraal-Azië zelf kunnen gaan helpen.

15 De mutsjes worden uitgedeeld wanneer de ouders hun pasgeboren baby komen registreren.
Hierdoor kunnen de baby’s later naar school en hebben ze een warm hoofdje door jouw gebreide mutsje! Informatie voor de leraar Save the Children zorgt ervoor dat ouders hun pasgeborene wel registreren. Zo geven we de kinderen een paspoort voor hun toekomst. Hierdoor kunnen de pasgeboren baby’s in de toekomst naar school en hebben ze een warm hoofdje door de mutsjes die de klas gaat maken! Naast het krijgen van de mutsjes ontvangen de ouders ook informatie over een opvoeding en gezondheidszorg voor hun pasgeboren baby’s en leren ze hoe belangrijk en waarom het belangrijk is om hun pasgeborenen ook warm te houden door middel van onder andere een mutsje. Vraag aan de leerlingen: wat denken jullie dat er kan gebeuren als een pasgeboren baby niet warm genoeg wordt gehouden? Zij zullen snel antwoorden, dat een kindje het koud krijgt, maar wat dan? Dan kan een kindje sneller ziek worden Dan kan het diarree krijgen en zonder de juiste voeding en medicijnen, zal het dan overlijden Dan kan een kindje ook andere ziektes krijgen als longontsteking, waarvoor ook niet altijd de juiste medische hulp is en een kindje dan ook overlijdt

16 Laat jouw mutsje sponsoren!
Door een mutsje te breien houd je het hoofdje van een baby in Centraal-Azië warm Door jouw mutsje te laten sponsoren zorg je ervoor dat een baby naar de dokter, de juiste medische hulp kan krijgen en later gezond naar school kan gaan. Informatie voor de leraar In het informatie pakket dat u heeft aangevraagd (of alsnog kan aanvragen via onze website) treft u een envelopje voor de ouders/verzorgers. Hierin bevindt zich een brief voor de ouders en een sponsorformulier. De bedoeling is dat uw leerlingen hun mutsjes gaan laten sponsoren door familie en vrienden. Met het sponsorbedrag zorgen we ervoor dat kinderen direct na hun geboorte geregistreerd worden. Dat is belangrijk, want zonder geboortebewijs heeft een kind geen toegang tot (gratis) medische zorg, onderwijs en bescherming. Ouders die hun pasgeboren baby registreren, ontvangen een mutsje als kraamcadeautje. Ook belangrijk, want in Centraal-Azië is het ’s winters ijskoud. Veel lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje, dus een mutsje beschermt pasgeboren baby’s tegen onderkoeling, luchtweginfecties en longontsteking.

17 Informatie voor de leraar
Dit is een filmpje van de brei actie van 2 jaar geleden. Dit filmpje is bedoeld om zelf en uw leerlingen een impressie te geven van de actie.

18 Heel veel succes met het breien van de mutsjes!


Download ppt "Brei een mutsje voor Centraal-Azië"

Verwante presentaties


Ads door Google