De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had."— Transcript van de presentatie:

1

2 De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.

3 Toenemende kritiek op de geestelijkheid:
De paus wilde wereldlijke macht. De hoge geestelijkheid leeft een luxe leventje in weelde. De parochiepriesters zijn vaak slecht opgeleid en soms analfabeet.

4 Rechtbank die niet-katholieken (ketters) opspoorde en veroordeelde
Mensen die afweken van de katholieke leer werden vervolgd door de Inquisitie. Rechtbank die niet-katholieken (ketters) opspoorde en veroordeelde

5 Uitvinding boekdrukkunst 15e eeuw
Eerste vorm van relatieve massaproductie van lectuur. Gevolg: De kritiek op de kerk kon relatief snel en gemakkelijk verspreid worden.

6 Kerkhervorming/reformatie
Protestbeweging tegen misstanden en manieren van geloven in de katholieke kerk.

7 katholieke kerk humanisten
De kerk bepaalt hoe je gelooft. Contact tussen God en gelovigen is enkel mogelijkheid via de geestelijkheid. Desiderius Erasmus(NL) Maarten Luther (DE) Johannes Calvijn (Fr) De kerk is niet bezig met het geloof, maar met bijgeloof rijkdom en macht. Erasmus vertaalde de oude Griekse bijbel naar het Latijn.

8 De kerk moet hervormd worden
katholiek protestant Maarten Luther (DE) Johannes Calvijn (Fr) Desiderius Erasmus(NL) Blijft de kerk trouw had enkel kritiek omdat hij zoveel van de kerk hield.

9 Standpunten: katholiek protestant De paus is de leider van de kerk.
Alle ambten in de organisatie van de kerk worden vervuld door geestelijken. Geestelijken mogen niet trouwen In de kerkdienst staat de eucharistieviering centraal. Er is geen aparte leider van alle protestantse groeperingen samen. Alle taken in de kerk worden door leken vervuld, behalve het ambt van predikant. Predikanten mogen trouwen In de kerkdienst staat de preek van de predikant over een Bijbeltekst centraal.


Download ppt "De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had."

Verwante presentaties


Ads door Google