De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woordenschat liedjes Yevgueni en les 3. De stuwdam – stuwen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woordenschat liedjes Yevgueni en les 3. De stuwdam – stuwen."— Transcript van de presentatie:

1 Woordenschat liedjes Yevgueni en les 3

2 De stuwdam – stuwen

3 Drukken op… Als het scherm zwart wordt, moet je even drukken op de spatiebalk. Druk op de knop „kopiëren“. Om de transportkosten te drukken, huren we een bus en gaan we niet met de trein.

4 Het toetsenbord - De spatiebalk

5 Uitbrengen Radiohead heeft net een nieuwe cd uitgebracht. Volvo heeft een nieuwe auto uitgebracht. Ze was zo verbaasd, dat ze geen woord kon uitbrengen. = ze stond met haar mond vol tanden

6

7 Rapen vs. verzamelen Ga je mee schelpen rapen? (oppakken met de bedoeling ze te verzamelen) Hij verzamelt al heel zijn leven postzegels. Kan je die vieze sokken oprapen? Kan je die vieze sokken van de grond rapen?

8 Bezwijken De glazen kast bezweek onder het gewicht van de dikke boeken. Hij bezweek op zestigjarige leeftijd aan een hartaanval. Hij is bezweken aan een hartaanval. Hij stierf in hoge ouderdom.

9 Uitbuiten Oost-Europese chauffeurs worden uitgebuit. Ze buiten de situatie uit om reclame te maken voor hun bedrijf. (voordeel halen uit / misbruik maken van) De maffia probeert de economische crisis in Italië uit te buiten om meer macht te krijgen.

10 Iets naar zijn hand zetten Lanoye heeft verschillende Shakespearebewerkingen gemaakt, maar hij zet de toneelstukken altijd naar zijn hand. Ook Robert Flaherty, “de vader van de documentaire”, zette de waarheid naar zijn hand.

11

12 De gebruiksaanwijzing

13

14 De bijsluiter

15 De prestatie Uit een onderzoek blijkt dat studenten aan de Masaryk Universiteit de beste prestaties leveren. De leerprestaties van kinderen gaan achteruit. Ik ben heel tevreden, we hebben een geweldige prestatie geleverd. We hebben de Russen met 5 – 0 verslagen.

16

17 Presteren Friese scholieren presteren minder goed dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat wil niet zeggen dat je dommer bent als je uit Friesland komt. Alleen hebben ouders en leraren minder hoge verwachtingen dan in de rest van het land. De proefpersonen die overdag geslapen hadden, presteerden veel beter dan degenen die wakker waren gebleven! Goed/slecht presteren

18 Zich omkeren Keer je eens om.

19 Zich omkeren Orpheus bezweek voor de verleiding en keerde zich om.

20 Vrezen Hij vreest zijn ouders. Hij vreest God. Versus: ik ben bang van/voor spinnen, onweer, etc. Ik vrees dat ik je niet begrijp. Ik vrees dat ik niet kan komen.

21 Aanwerven Het bedrijf wil tien mensen aanwerven. (Belgisch Nederlands) in dienst nemen

22 Pakken Je kan hem vertrouwen. Hij heeft pakken/een pak ervaring. (Belgisch Nederlands)

23 Geduld Mijn vioolleraar heeft veel geduld met mij. Hij heeft weinig geduld.

24 Verleren Vroeger kon ik schaken, maar dat ben ik helemaal verleerd.


Download ppt "Woordenschat liedjes Yevgueni en les 3. De stuwdam – stuwen."

Verwante presentaties


Ads door Google