De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom.

Verwante presentaties


Presentatie over: "College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom."— Transcript van de presentatie:

1 College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom

2 11/3 Dat riekt naar demagogie.  (archaïsch) lijken, de gedachte opwekken aan  Rieken naar bedrog  Rieken naar stemmingmakerij, opportunisme, oplichting, sensatie,…  [= verborgen bedoelingen]

3 11/3  Dit riekt naar bedrog, dacht hij bij het lezen van het verdrag.  Wat hij doet, riekt naar fiasco.  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie.

4 11/3  Dit riekt naar bedrog, dacht hij bij het lezen van het verdrag.  Wat hij doet, riekt naar fiasco. fiasco = grote mislukking  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie. suggereert letterlijke betekenis (“daar ruikt het naar iets”)

5 11/3  Op het stadhuis in Brno riekt het naar corruptie.  Wat daar op het stadhuis van Brno is gebeurd, riekt naar corruptie.

6 11/3 Uit rechtvaardigheidsoogpunt deugt het van geen kant. = geschikt zijn voor iets dat deugt voor geen cent /dat deugt van geen kant = dat is helemaal niet in orde

7 11/3  Deze strategie deugt niet voor onze doeleinden.  Die kandidaat deugt volgens mij helemaal niet voor president.  Als het systeem de mensen niet helpt, dan deugt waarschijnlijk het systeem niet, en niet de mensen.

8 11/3  Die kandidaat deugt volgens mij helemaal niet als president.  Mark Rutte deugt niet als VVD-leider

9 11/3 Uit rechtvaardigheidsoogpunt deugt het van geen kant.

10 11/3  Dat loont de moeite van geen kant.  Deze opvatting klopt van geen kant.  Wat de journalist schreef, dat klopt toch van geen kant. Hij knoeide met de gegevens.

11 11/3  Dat loont de moeite van geen kant.  Deze opvatting klopt van geen kant.  Wat de journalist schreef, dat klopt toch van geen kant. Hij knoeide met de gegevens.

12 11/3 De nog altijd bestaande discriminatie doet daarbij nog een extra duit in de toch overvolle zak van ontgoocheling. een duit in het zakje doen = een woordje meespreken, ook iets zeggen = een bijdrage leveren (financieel) (een weerslag hebben op iets)

13 11/3  Hij is de laatste tijd zo vervelend! Hij moet altijd discussiëren en ook een duit in de zak doen.  Ik begon hem te critiseren en opeens wilde iedereen een duit in de zak doen en iets slechts over hem te vertellen.  Ze wil ook bij dat project een duit in de zak doen.

14 11/3  Hij is de laatste tijd zo vervelend! Hij moet altijd discussiëren en ook een duit in de zak doen. ±  Ik begon hem te bekritiseren en opeens wilde iedereen een duit in de zak doen en iets slechts over hem te vertellen. ±  Ze wil ook bij dat project een duit in de zak doen. ±

15 11/3 Autochtone èn allochtone extremisten liggen op de loer. op de loer liggen (van problemen, gevaren) dreigen; wachten op prooi

16 11/3 iemand een loer draaien = hem beetnemen op de loer liggen = (van problemen, gevaren) dreigen; wachten op prooi

17 11/3  Al zijn critici lagen op de loer in de hoop dat hij een fout zou maken en hen dus een reden zou geven voor zijn schorsing.  Alle kandidaten liggen nog op de loer.  Er zijn veel ziektes, die nog op de loer liggen.

18 11/3  Al zijn critici lagen op de loer in de hoop dat hij een fout zou maken en hen dus een reden zou geven voor zijn schorsing.  Alle kandidaten liggen nog op de loer.  Immers, ontevreden activistische aandeelhouders liggen op de loer en bedrijven worden door de dalende beurskoersen met de dag goedkoper.

19 11/3  Er zijn veel ziektes, die nog op de loer liggen. Vgl.  Bodemparasieten liggen op de loer  Paardenziekten liggen op de loer

20 Artikelen woordenschat  uitdrukkingen  idioom

21 11/3  “Dat schrijft minister en partijgenoot Rita Verdonk in een vertrouwelijke brief aan Hirsi Ali.”

22 11/3

23  “Dat schrijft minister en partijgenoot Rita Verdonk in een vertrouwelijke brief aan Hirsi Ali.”  “strikt vertrouwelijk”  “Een Britse computerwinkel heeft een CD met de tekst "Vertrouwelijk - Ministerie van Binnenlandse Zaken" gevonden.”  “Afgelopen zaterdag citeerde deze krant uit vertrouwelijke stukken en documenten.”

24 11/3  “De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers over het in financiële moeilijkheden verkerende ADO Den Haag.”

25 11/3  “Ze zegt het slachtoffer te zijn van een ‘politiek correct schrikbewind’.”  = bewind dat zich probeert te handhaven door terreur

26 11/3  “Ze zegt het slachtoffer te zijn van een ‘politiek correct schrikbewind’.”  “De Navo installeerde schrikbewind in Kosovo”  “In Leiden Heerst een Schrikbewind!”  “De MPRP had zeventig jaar een schrikbewind gevoerd in de Volksrepubliek Mongolië.”

27 11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”

28 11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”  “Het is tijd dat de waarheid boven tafel komt.”  “Het wordt binnenkort mogelijk om iemand opnieuw te vervolgen voor een delict als er nieuwe feiten boven tafel komen.”

29 11/3  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”

30 11/3

31  “De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen.”  “De Kamer stelde hiernaar in 1991/1992 een onderzoek in.”  “De politie stelde onderzoek in de omgeving in.”  Het ministerie Justitie stelde een onderzoek in naar adopties uit India

32 11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”

33 11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”  Stroef = moeizaam verlopend

34 11/3  “Nu vertelt hij hoe stroef de samenwerking met Marokkanen liep.”  “Begrotingsdiscussie verloopt stroef.”  De onderhandelingen met cao Waterbedrijven verlopen stroef.  Onderhandelingen over Koreaanse gijzelaars lopen stroef.  “Gesprekken met Miralem Sulejmani verlopen stroef.”

35 11/3  “Zijn Arabisch-Europese Liga, die Marokkanen en andere migranten had moeten verenigen, is op sterven na dood. “ op sterven na dood zijn =er erg slecht aan toe zijn (bijna dood zijn)

36 11/3  “Nighttown is op sterven na dood. Poppodium Nighttown dreigt door financieel wanbeleid en verkeerde beslissingen vanuit de politiek uit het Rotterdamse nachtleven te verdwijnen.”

37 11/3  “Toch blijft een gevoel van onrechtvaardigheid knagen.”

38 11/3

39  “Een man is dood, twijfel en schuldgevoel knagen.”  “Je kan je vinger er niet op leggen maar het gevoel blijft knagen.”  “Maar goed, het systeem werkt wel maar ik weet het niet, heb zo'n knagend gevoel erbij.”  Ik heb alles wat mijn hartje begeert en toch heb ik zo’n knagend gevoel dat er iets ontbreekt.

40 11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”  = onguur, verdacht

41 11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”  “Een louche kerel maakt haar wijs dat hij haar carrière kan helpen.”  “En niet alleen door de zogenaamde louche handel op internet maar ook door de keurig nette kaartjesverkopers.”

42 11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.”

43 11/3  “Men heeft ons gedemoniseerd en geboycot en men heeft geprobeerd om allerlei louche zaken in onze schoenen te schuiven.” iemand iets in de schoenen schuiven = hem die mening of bedoeling toedichten

44 11/3  “Mensen krijgen dingen in de schoenen geschoven die ze helemaal niet hebben gedaan.”  “Nu het kabinet alsnog zijn belofte breekt, schuift het de schuld in de schoenen van de EU.”

45 11/3  “Dit was voor mij een openbaring want ik heb nooit zo een bevolkingsgroep gekend, ook niet in de dorpen van Zuid- Libanon, waar de mensen vrij gelovig zijn.”

46 11/3

47  “Dit was voor mij een openbaring want ik heb nooit zo een bevolkingsgroep gekend, ook niet in de dorpen van Zuid-Libanon, waar de mensen vrij gelovig zijn.”  “Dat werk is een echte openbaring voor mij geweest.”  “In 1975 was olieverf een echte openbaring voor mij. Het is een prachtig medium waar de fantasie in uitgewerkt kan worden.”

48 11/3  “Daar denkt hij dat het Arabisch nationalisme zal herleven om een einde te maken aan de corrupte regimes die stilletjes heulen met Amerikaanse imperialisten en zionisten.”

49 11/3

50  “De grootvader van George W. Bush heulde met de nazi’s.”  Omdat hij heulde met Mussolini rustte er lange tijd een smet op zijn naam.  Er waren evenveel Nederlanders die heulden met de vijand als verzet pleegden.

51 11/3  “Abou Jahjah heeft grote bewondering voor Hezbollah, de sjiitische strijders die Israël vorige zomer verrasten met een regen van raketten.”  van, betrekking hebbend op, volgens de sjiieten  “Het sjiisme ( الشيعة ) of Shiá't Ali ( شیعته علی ) is qua aantal aanhangers de op één na grootste stroming binnen de Islam. Het aantal aanhangers bedraagt ongeveer 30-35% van de moslims. Het soennisme is de grootste stroming binnen de islam met circa 65%.”

52 11/3


Download ppt "College 11/3 woordenschat  uitdrukkingen  idioom."

Verwante presentaties


Ads door Google