De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gasveiligheid Eendracht 2009 TUINPARK Eendracht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gasveiligheid Eendracht 2009 TUINPARK Eendracht"— Transcript van de presentatie:

1 Gasveiligheid Eendracht 2009 TUINPARK Eendracht http://www.volkstuinparkdeeendracht.nl

2 1) Verzekering en veiligheid voor u zelf en anderen. 2) Reglement bouwvoorschriften van de bond en veiligheid normen voor recreatie. Waarom gas controle

3 Wat controleren we ? Er mag alleen propaangas ( grijze fles) worden gebruikt

4 Wat controleren we ? Slangen niet ouder dan 3 jaar als het jaartal op de slang.(oranje) Regelaar niet ouder dan 5 jaar (staat op de reduceer) Uitgezonderd Speciaal slangen mogen langer (nieuw in de handel) Op slangen mogen geen aftakkingen zitten

5 Wat controleren we ? Goede slangklemmen aanwezig aan beide zijden van de slang De gasslangen bij makkelijk verplaatsbare verbruikstoestellen mogen niet langer zijn dan 60cm. Bij toepassing van een gasslang met regelaar mag de lengte van de slang tussen regelaar en gasfles niet langer zijn dan 100 cm.

6 Wat controleren we ? Gasleidingen, die door muur, vloer of plafond naar binnen gaan, moeten van koper moet zijn. Slangen zijn ondergronds niet toegestaan, evenmin als tussen het plafond en onder de vloer. Alle verbruikstoestellen moeten zijn voorzien van een afsluitbare gaskraan. Gasleidingen in het tuinhuis moeten van koper zijn minimaal 8 mm Geiser aansluitingen dienen geheel te zijn uitgevoerd met koperen leiding

7 Wat controleren we ? Gasflessen (al dan niet leeg) dienen in een goed geventileerde gaskist te worden bewaard. Het gas is zwaarder dan lucht, dus de gaskist moet aan de onderkant van ventilatiegaten zijn voorzien, waaruit het eventuele opgehoopte gas kan wegkomen. Let op dat het gas niet binnen terecht kan komen, of onder de vloer van het huisje! De gaskisten mogen niet op slot zijn vanwege de vertraging die dat in geval van brand met zich meebrengt bij het verwijderen van de gasflessen door de brandweer, die dat doet om ontploffing te voorkomen

8 Niet meer dan 4 gas flessen op de tuin Wat controleren we ? Wat controleren we niet ? U bent zelf verantwoordelijk voor tijdig laten nazien van apparatuur zoals geiser, kachel en gasstel Geen gasflessen en accu`s samen in een ruimte (moet afscheiding tussen zitten)

9 Wat willen we er mee voorkomen ?

10 Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas of een koolwaterstofgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie. Welk gas op de Eendracht Propaan LPG is verzamel naam !!!

11 Kleur LPG is kleurloos als vloeistof en als gas onzichtbaar. Geur Zuivere propaan heeft geen onderscheidende geur. Daarom wordt er tijdens de productie om veiligheidsredenen een doordringende geur aan toegevoegd. Hierdoor kan het al snel door de mens worden waargenomen. Giftigheid Propaan is niet giftig, maar in geval van extreem hoge concentraties in de lucht werkt het bedwelmend en uiteindelijk zelfs verstikkend, doordat het de beschikbare zuurstof verdunt of vermindert. Eigenschappen propaan

12 Absoluut geen LPG AUTOGAS Autogas is een mix van butaan & propaan en heeft de verkeerde eigenschappen voor u toestellen. Welk gas verboden op de tuin

13 Weetjes over de gas fles. Vulling

14 13 kgHoeveel kilo gas zit er in een Grijze fles ? Hoeveel liter gas is 1 kilo ? Ongeveer 250 liter Hoeveel druk zit er in een fles in Bar ?7 Bar bij 15 graden Bedenk dat 1 druppel vloeibaar gas 250x zoveel wordt in gasvorm. Wat vragen Wat is het kookpunt van propaan ?Ongeveer -42°C.

15 Maar, zodra de druk begint af te nemen, weten we wel dat we aan het laatste gas bezig zijn. Indicatie vol / leeg De enig juiste methode om er achter te komen, hoeveel gas er nog in de fles zit, is wegen. Een manometer geeft ons dus GEEN indicatie van de hoeveelheid gas die nog beschikbaar is.

16 Weetjes over de reduceer.

17 Doorsnede Elke gasfles is voorzien van een drukregelaar om het gastoestel aan te kunnen sluiten op de gasfles. De drukregelaar zorgt er namelijk voor dat de gasdruk uit de fles - die kan oplopen tot 900 kPa ( 9 bar) - wordt teruggebracht tot 3 kPa (0,03).

18 Veiligheid tips Zorg ervoor dat alle aansluitingen en koppelingen goed schoon zijn. Gebruik het juiste gereedschap Eén korreltje zand kan een lekkage of verstopping veroorzaken.

19 Schuim of bellen betekent lekkage. Veiligheid tips Controleer altijd na vervanging van de slang de aansluitingen op lekkage. Dit kan gebeuren door er met een kwastje een zeepsopoplossing op te brengen of door gebruik te maken van hiervoor in de handel verkrijgbare spuitbussen voor het opsporen van gaslekken.

20 Rooster en afspraak in overleg met bouwcommissie en loodgieter. Rooster bij volgende vergadering in medio April 2009. Wanneer controle ?

21 Vragen Of Opmerkingen ? TUINPARK EENDRACHT http://www.volkstuinparkdeeendracht.nl


Download ppt "Gasveiligheid Eendracht 2009 TUINPARK Eendracht"

Verwante presentaties


Ads door Google