De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gasveiligheid Eendracht 2009

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gasveiligheid Eendracht 2009"— Transcript van de presentatie:

1 Gasveiligheid Eendracht 2009
TUINPARK Eendracht Gasveiligheid Eendracht 2009

2 Waarom gas controle 1) Verzekering en veiligheid voor u zelf en anderen. 2) Reglement bouwvoorschriften van de bond en veiligheid normen voor recreatie.

3 Er mag alleen propaangas ( grijze fles) worden gebruikt
Wat controleren we ? Er mag alleen propaangas ( grijze fles) worden gebruikt

4 Wat controleren we ? Slangen niet ouder dan 3 jaar als het jaartal op de slang.(oranje) Uitgezonderd Speciaal slangen mogen langer (nieuw in de handel) Op slangen mogen geen aftakkingen zitten Regelaar niet ouder dan 5 jaar (staat op de reduceer)

5 Wat controleren we ? Goede slangklemmen aanwezig aan beide zijden van de slang De gasslangen bij makkelijk verplaatsbare verbruikstoestellen mogen niet langer zijn dan 60cm. Bij toepassing van een gasslang met regelaar mag de lengte van de slang tussen regelaar en gasfles niet langer zijn dan 100 cm.

6 Wat controleren we ? Gasleidingen, die door muur, vloer of plafond naar binnen gaan, moeten van koper moet zijn. Gasleidingen in het tuinhuis moeten van koper zijn minimaal 8 mm Slangen zijn ondergronds niet toegestaan, evenmin als tussen het plafond en onder de vloer. Geiser aansluitingen dienen geheel te zijn uitgevoerd met koperen leiding Alle verbruikstoestellen moeten zijn voorzien van een afsluitbare gaskraan.

7 Wat controleren we ? Gasflessen (al dan niet leeg) dienen in een goed geventileerde gaskist te worden bewaard. Het gas is zwaarder dan lucht, dus de gaskist moet aan de onderkant van ventilatiegaten zijn voorzien, waaruit het eventuele opgehoopte gas kan wegkomen. Let op dat het gas niet binnen terecht kan komen, of onder de vloer van het huisje! De gaskisten mogen niet op slot zijn vanwege de vertraging die dat in geval van brand met zich meebrengt bij het verwijderen van de gasflessen door de brandweer, die dat doet om ontploffing te voorkomen

8 Wat controleren we niet ?
Niet meer dan 4 gas flessen op de tuin Geen gasflessen en accu`s samen in een ruimte (moet afscheiding tussen zitten) Wat controleren we niet ? U bent zelf verantwoordelijk voor tijdig laten nazien van apparatuur zoals geiser, kachel en gasstel

9 Wat willen we er mee voorkomen ?

10 Welk gas op de Eendracht
Propaan Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas of een koolwaterstofgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie. LPG is verzamel naam !!!

11 Eigenschappen propaan
Kleur LPG is kleurloos als vloeistof en als gas onzichtbaar. Geur Zuivere propaan heeft geen onderscheidende geur. Daarom wordt er tijdens de productie om veiligheidsredenen een doordringende geur aan toegevoegd. Hierdoor kan het al snel door de mens worden waargenomen. Giftigheid Propaan is niet giftig, maar in geval van extreem hoge concentraties in de lucht werkt het bedwelmend en uiteindelijk zelfs verstikkend, doordat het de beschikbare zuurstof verdunt of vermindert. Eigenschappen propaan

12 Welk gas verboden op de tuin Absoluut geen LPG AUTOGAS
Autogas is een mix van butaan & propaan en heeft de verkeerde eigenschappen voor u toestellen.

13 Weetjes over de gas fles.
Vulling

14 Wat vragen Hoeveel kilo gas zit er in een Grijze fles ? 13 kg
Hoeveel liter gas is 1 kilo ? Ongeveer 250 liter Hoeveel druk zit er in een fles in Bar ? 7 Bar bij 15 graden Wat is het kookpunt van propaan ? Ongeveer -42°C. Bedenk dat 1 druppel vloeibaar gas 250x zoveel wordt in gasvorm.

15 Indicatie vol / leeg De enig juiste methode om er achter te komen, hoeveel gas er nog in de fles zit, is wegen. Een manometer geeft ons dus GEEN indicatie van de hoeveelheid gas die nog beschikbaar is. Maar, zodra de druk begint af te nemen, weten we wel dat we aan het laatste gas bezig zijn.

16 Weetjes over de reduceer.

17 Doorsnede Elke gasfles is voorzien van een drukregelaar om het gastoestel aan te kunnen sluiten op de gasfles. De drukregelaar zorgt er namelijk voor dat de gasdruk uit de fles - die kan oplopen tot 900 kPa ( 9 bar) - wordt teruggebracht tot 3 kPa (0,03).

18 Veiligheid tips Gebruik het juiste gereedschap Zorg ervoor dat alle aansluitingen en koppelingen goed schoon zijn. Eén korreltje zand kan een lekkage of verstopping veroorzaken.

19 Veiligheid tips Controleer altijd na vervanging van de slang de aansluitingen op lekkage. Dit kan gebeuren door er met een kwastje een zeepsopoplossing op te brengen of door gebruik te maken van hiervoor in de handel verkrijgbare spuitbussen voor het opsporen van gaslekken. Schuim of bellen betekent lekkage.

20 Wanneer controle ? Rooster en afspraak in overleg met bouwcommissie en loodgieter . Rooster bij volgende vergadering in medio April 2009.

21 Vragen Of Opmerkingen ? http://www.volkstuinparkdeeendracht.nl
TUINPARK EENDRACHT Vragen Of Opmerkingen ?


Download ppt "Gasveiligheid Eendracht 2009"

Verwante presentaties


Ads door Google