De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

20 zinnen i.v.m. tekst 2 en oef. 19 van les 3. Enkele (nieuwe) woorden… Het melkwegstelsel of de melkweg (de galaxis) Een krachtige aardbeving / er waren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "20 zinnen i.v.m. tekst 2 en oef. 19 van les 3. Enkele (nieuwe) woorden… Het melkwegstelsel of de melkweg (de galaxis) Een krachtige aardbeving / er waren."— Transcript van de presentatie:

1 20 zinnen i.v.m. tekst 2 en oef. 19 van les 3

2 Enkele (nieuwe) woorden… Het melkwegstelsel of de melkweg (de galaxis) Een krachtige aardbeving / er waren krachtige naschokken De verrader heeft allerlei interne informatie doorgespeeld naar/aan Amerikaanse diplomaten, zo blijkt uit een aantal documenten op WikiLeaks. Er is een vliegtuig neergestort in de oceaan. Let op: de prestatie versus de presentatie

3 Enkele (nieuwe) woorden… De staat subsidieert projecten/organsiaties / ze worden door de staat gesubsidieerd Subsidiëren - de subsidie Er werd een interessante documentaire over Japan uitgezonden op Nederland 2. Hij staat al sinds zijn zevende op de planken. De opwarming van de aarde Gewoonlijk/normaal gezien vind ik documentaires wel interessant, maar deze documentaire vind ik echt vreselijk. Ik begin mijn geduld met haar te verliezen.

4

5 De plank // de balk

6 Spelling Met een kleine letter: dvd, cd, tv,… Shockeren - shockeerde - geshockeerd en choqueren - choqueerde - gechoqueerd.

7 Corrigeer Ik heb een plankenkoorts als ik voor een groep moet spreken. Voormalige president van Slowakije heeft gezondheidsproblemen. Voormalig stadhuis is nu een kraakpand. De auteur blikt terug op het leven van de gewone man in achttiende eeuw. Mijn favoriete schrijver is Slowaakse auteur Michal Hvorecky.

8 Corrigeer Ik heb plankenkoorts als ik voor een groep moet spreken. (versus een black-out krijgen tijdens een examen) De voormalige president van Slowakije heeft gezondheidsproblemen. Het voormalige stadhuis is nu een kraakpand. De auteur blikt terug op het leven van de gewone man in de achttiende eeuw. Mijn favoriete schrijver is de Slowaakse auteur Michal Hvorecky.

9 Corrigeer Gisteren wilde ik de thee zetten, maar de electriciteit viel plotseling uit. De materiële schaden zijn enorm, maar niemand kwam om het leven. Ik volg de actualiteiten. Kijken naar de belspelletjes op de televisie is de tijdverspilling.

10 Corrigeer Gisteren wilde ik thee zetten, maar de electriciteit viel plotseling uit. De materiële schade is enorm, maar niemand kwam om het leven. Ik volg de actualiteit. Kijken naar belspelletjes op (de) televisie is (pure) tijdverspilling.

11 Corrigeer Ik heb er geen flauw idee. In Slowakije wordt dit jaar het wereldkampioenschap hockey georganiseerd. Tevens vinden er ook de Olympische Spelen plaats. Dit jaar was echt vruchtbaar er was mooi weer en het ook regent vaak.

12 Corrigeer Weet jij waar ze is? Geen flauw idee. / Ik heb er geen flauw idee van. In Slowakije wordt dit jaar het wereldkampioenschap hockey georganiseerd. Tevens vinden er de Olympische Spelen plaats. / Ook de O.S. vinden er plaats. Het was mooi weer en het regende ook vaak.

13 Corrigeer Vorige week heeft restaurant De Ronde failliet gegaan. De rivier heeft overgestroomd, omdat het al enkele dagen hevig regent. Er heeft het internet wegens een storing uitgevallen.

14 Corrigeer Vorige week is restaurant De Ronde failliet gegaan. De rivier is overstroomd, omdat het al enkele dagen hevig regent. Het internet is wegens een storing uitgevallen.

15 Corrigeer Op een bepaalde moment… Vorige weekend… Vorige jaar…

16 Corrigeer Op een bepaald moment… Vorig weekend… Vorig jaar…

17 Corrigeer Mijne kansen om die baan te krijgen vallen over. Ik heb opgemerkt dat vandaag is op de TV mijne lievelingste film. Doordat een aardbeving, zijn er veel personen vermist.

18 Corrigeer Mijn kansen om die baan te krijgen zijn nihil/onbestaande. Ik heb gezien dat mijn lievelingsfilm vandaag gespeeld wordt op tv. Doordat er een aardbeving was / Door/wegens een aardbeving

19 Het onheil / onheilspellend Het onheil versus de ramp, de catastrofe Onheil voorspellen / onheil afwenden Zij proberen met talismans het voorspelde onheil af te wenden. Ik heb een onheilspellend voorgevoel dat er iets verschrikkelijks gaat gebeuren! De lucht was onheilspellend donker.

20 Wegpinken Karen van K3 (links) moet een traantje wegpinken bij het afscheid van Kathleen.

21 Zich voordoen // zich verkleden Voor carnaval heb ik me als verpleegster verkleed. De dief deed zich voor als politieagent. Hij deed zich gelukkig voor, maar hij was eigenlijk depressief. Er deden zich een paar kleine problemen voor, maar over het algemeen ging het wel goed.

22 Beheersen // zich beheersen Geld beheerst de wereld. De aardbeving in Japan beheerst het nieuws. Frans is zijn moedertaal niet, maar hij beheerst de taal wel op een hoog niveau. Ik wilde hem uitschelden, maar ik beheerste me. Mevrouw De Donker staat aan het hoofd van de vakgroep Frans. (niet: beheerst!)

23 In de ban houden/zijn IETS houdt iemand in de ban Iemand is in de ban van IETS (substantief) De soap Verhalen uit duizend-en-één-nacht houdt duizenden Slowaken in de ban. Duizenden Slowaken zijn in de ban van die soap. Wat is er zo opmerkelijk aan hem, dat hij je zo in de ban houdt? Ze is helemaal in de ban van die vent.

24 Zich zorgen maken over Ik maak me zorgen om haar gezondheid. Ze hoest de hele tijd. Maak je geen zorgen! Het komt wel goed. Hij maakt zich zorgen om zijn moeder.

25 Verdwalen Zonder plattegrond, verdwaal je zeker in Brussel. Hij is ´s nachts verdwaald in het grote, donkere bos.

26 Uitvallen De electriciteit is net uitgevallen. Uitvallen tegen iemand Hij is altijd geduldig en vriendelijk. We waren dan ook erg verbaasd toen hij plotseling tegen ons uitviel. Ik kon me niet langer beheersen en viel tegen hem uit. Daar heb ik nu wel spijt van.

27 Het hoofd boven water houden Ondanks veel financiële moeilijkheden, konden ze toch het hoofd boven water houden.

28 Achter de schermen Hij werkt achter de schermen. Wat speelt er zich achter de schermen af?


Download ppt "20 zinnen i.v.m. tekst 2 en oef. 19 van les 3. Enkele (nieuwe) woorden… Het melkwegstelsel of de melkweg (de galaxis) Een krachtige aardbeving / er waren."

Verwante presentaties


Ads door Google