De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De beknopte bijzin: Te herkennen aan: 1) geen onderwerp, geen persoonsvorm; 2) een onvoltooid deelwoord of een infinitief met 'te'. regels: Het onderwerp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De beknopte bijzin: Te herkennen aan: 1) geen onderwerp, geen persoonsvorm; 2) een onvoltooid deelwoord of een infinitief met 'te'. regels: Het onderwerp."— Transcript van de presentatie:

1 De beknopte bijzin: Te herkennen aan: 1) geen onderwerp, geen persoonsvorm; 2) een onvoltooid deelwoord of een infinitief met 'te'. regels: Het onderwerp van de hoofdzin moet inpasbaar zijn in de beknopte bijzin.

2 W achtend op de tram, zag ik dat een auto tegen een geparkeerde vrachtwagen reed. Het onderwerp in de hoofdzin, 'ik', past gemakkelijk in de beknopte bijzin. Want: 'ik' is degene die op de tram wacht.

3 Zonder hard getraind te hebben, werd de wedstrijd makkelijk gewonnen. Deze zin is fout: de beknopte bijzin is foutief! want: het onderwerp in de hoofdzin 'de wedstrijd', is niet inpasbaar in de beknopte bijzin. De wedstrijd kan niet trainen.

4 Zonder hard getraind te hebben, hebben we de wedstrijd makkelijk gewonnen. of: Zonder dat we hard getraind hadden, werd de wedstrijd makkelijk gewonnen.


Download ppt "De beknopte bijzin: Te herkennen aan: 1) geen onderwerp, geen persoonsvorm; 2) een onvoltooid deelwoord of een infinitief met 'te'. regels: Het onderwerp."

Verwante presentaties


Ads door Google