De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dorpsdagvoorziening Egchel Van harte welkom. Samen staan we sterk Vrijwilliger Beroepskracht Deelnemer Samenwerkingspartners.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dorpsdagvoorziening Egchel Van harte welkom. Samen staan we sterk Vrijwilliger Beroepskracht Deelnemer Samenwerkingspartners."— Transcript van de presentatie:

1 Dorpsdagvoorziening Egchel Van harte welkom

2 Samen staan we sterk Vrijwilliger Beroepskracht Deelnemer Samenwerkingspartners

3 Programma woensdag 8-12-2010 □ Opening, welkomstwoord en voorstellen onder het genot van een kopje koffie □ Uitleg over de dorpsdagvoorziening □ Wat wordt verwacht van de vrijwilliger □ Vrijwilligers indelen voor de kennismakingsdagen □ Voorbereiding voor de kennismakingsdagen met vrijwilligers □ Rondleiding gemeenschapshuis ‘t Erf voor de liefhebbers □ Afsluiting

4 Uitleg dorpsdagvoorziening Voor wie is de dorpsdagvoorziening? □ Voor senioren woonachtig in Egchel die: Zelfstandig wonen en zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Behoefte hebben aan een andere dagbesteding. Voor mensen met een sociale binding met Egchel. □ Zich (soms) alleen voelen en meer contact willen hebben met leeftijdsgenoten. □ Ondersteuning nodig hebben bij tijdsbesteding en structuur bij de dagelijkse bezigheden. □ Een toenemende zorgbehoefte hebben.

5 Mogelijk dagprogramma 09.30-10.00 uurOntvangst met koffie en thee. 10.00-12.00 uurActiviteiten: Creatief, uitstapje, bereiden eten, geheugentraining etc. 12.00-13.00 uurGezamenlijke maaltijd nuttigen. 13.00-14.00 uurRust, krant lezen, boeken lezen etc. 14.00-16.00 uurActiviteiten: bewegen, gym, kienen etc. 16.00 uurEinde dagvoorziening

6 Wat wordt er verwacht van de vrijwilliger □ 09.00 uur Aanwezig vrijwilligers: agenda lezen of er bijzonderheden zijn, koffie zetten en kopjes klaarzetten, activiteit doorspreken en klaarzetten, deelnemers die binnen komen opvangen en evt. naar een stoel begeleiden. □ 09.30 uur Start opvang: Koffie drinken, praatje maken met deelnemers. □ 10.30 uur Start activiteit: uitleggen wat we gaan doen, deelnemers helpen (niet voor doen) tijdens de activiteit, koffie kopjes opruimen en afwassen.

7 Tussen de middag □ 11.45 uur: het ontvangen van de deelnemers die starten met de warme maaltijd, overige deelnemers aan tafel begeleiden. De vrijwilligers kunnen een kop soep nuttigen indien wenselijk. □ 13.00 uur: einde maaltijd. Deelnemers die naar huis gaan begeleiden. Nieuwe vrijwilligers komen en helpen indien nodig met de afwas.Vrijwilliger van de maaltijd schrijft het menu voor de volgende keer op in overleg met de deelnemers. Vrijwilligers die starten om 13.00 uur lezen agenda voor evt. bijzonderheden. Deelnemers na de maaltijd opvangen, evt. praatje maken wandelen, lezen, indien nodig begeleiden naar ruststoel, toilet e.d. □ 13.45 uur: koffie en kopjes klaarzetten, materialen activiteit klaarzetten, deelnemers helpen indien nodig na het rusten.

8 Middagprogramma □ 14.00 uur: Start activiteit, deelnemers uitleggen wat we gaan doen,deelnemers helpen bij de activiteit daar waar nodig is. □ 15.00 uur: Einde activiteit, koffie drinken praatje maken met deelnemers, koffie kopjes e.d. opruimen. □ 16.00 uur: Einde dagopvang, deelnemers hulp bieden indien nodig met de jas aandoen en begeleiden naar de taxi, agenda invullen voor evt. bijzonderheden, handdoeken en vuilnis opruimen.

9 Wat wordt er nog meer verwacht □ Aanwezig zijn op de dag zoals ingepland, als men niet kan afmelden en evt. zelf vervanging regelen. □ Vrijwilligerscontract (Vorkmeer). □ Vrijwilligersoverleg vier keer per jaar.

10 Taken voor vrijwilligers □ Mee organiseren, ondersteunen en begeleiden van activiteiten die passen bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemers. □ Het uitvoeren van licht huishoudelijke activiteiten, bijvoorbeeld koffie zetten, tafels klaar zetten etc. □ Het tijdig doorgeven aan de contactpersoon wanneer u een keertje niet kan komen, vanwege bv vakantie of ziekte. □ Indien u zich heeft opgegeven om te koken, samen er voor zorgen dat de inkoop wordt gedaan en de maaltijd wordt bereid.

11 vervolg □ Verdere werkzaamheden zoals ontvangen deelnemers, tafeldekken, serveren, opruimen. □ Het schoon en opgeruimd houden van de ruimte en het keukengedeelte ( zonder grote poets te houden). □ Het begeleiden van deelnemers tot aan het toilet.

12 En ook □ Mee zorg dragen voor een goede sfeer in de groep en samen ervoor zorgen dat er voor iedereen “een plekje is” □ Belangrijke signalen doorgeven aan de beroepskracht. □ Deelnemen aan de vrijwilligersvergaderingen (een maal per kwartaal) en aan themabijeenkomsten/scholing (ca een maal per jaar). □ De vrijwilligers worden in hun werk ondersteund door een beroepskracht. Deze beroepskracht is wettelijk gezien de eindverantwoordelijke.

13 Maar niet □ U biedt nooit ondersteuning en begeleiding bij het geven van medicijnen □ Ook zal u geen deelnemers begeleiden in het omgaan met financiën □ Grote schoonmaak van de keuken en ruimte.

14 Contactpersoon en telefoonummers □ De dagvoorziening heeft een eigen contactpersoon. Zij/hij is centraal aanspreekpunt voor de overige vrijwilligers, voor de familie, voor de af en aanmelding van deelnemers en vrijwilligers en voor Vorkmeer. □ De Dagvoorziening is bereikbaar onder nummer (077) 3074504 □ Vorkmeer kunt u bereiken op telefoonnummer (077) 3077350, of via de mail m.eickes@vorkmeer.nl

15 Privacy en zwijgplicht □ Als vrijwilliger hoort en ziet u veel. Omdat ieder recht heeft op een stuk waarborg van privacy en ieder zich vertrouwd moet kunnen voelen maken we daarover afspraken met de vrijwilligers. □ Vertrouwelijke informatie die u ter ore komt tijdens het werk over de deelnemers, over familieleden, vrijwilligers of de instelling zal u niet aan derden verstrekken. □ Kortom, u heeft een zwijgplicht.

16 Nieuwe vrijwilligers Voordat iemand gaat starten met het vrijwilligerswerk op de dorpsdagvoorziening krijgt men eerst een kennismakingsgesprek met de beroepskracht en de contactpersoon van de dorpsdagvoorziening. De informatie uit deze presentatie zal in het gesprek worden besproken. Alle vragen die u heeft kunt u dan stellen.

17 Vrijwilligersovereenkomst Vrijwilligers ontvangen een vrijwilligers- overeenkomst en het vrijwilligers registratieformulier. Dit wordt met een ieder besproken, ingevuld en ondertekend door u en door Vorkmeer. (Denkt u wel aan uw burgerservice nummer en een kopie van een identiteitsbewijs).

18 Indeling kennismakingsdagen □ Wie komt er helpen op de kennismakingsdagen □ 2 vrijwilligers voor de maaltijd, 2 vrijwilligers voor de activiteiten. □ Wie komt er helpen op de vaste vrijdag en evt. naar de toekomst kijkend op de maandag. □ Wie wil er op de reserve lijst. □ Vrijwilligers vervoer.

19 Voorbereiding kennismakingsdagen □ Kookgroep, voorbereiding menu, samenstellen en boodschappen doen. □ Activiteiten, is alles aanwezig, wat moet er nog komen evt. benodigdheden aanschaffen, wie wil hierbij helpen.

20 Rondleiding voor de liefhebbers Bedankt voor jullie aanwezigheid Stichting Vorkmeer en Werkgroep Dorpsdagvoorziening Egchel


Download ppt "Dorpsdagvoorziening Egchel Van harte welkom. Samen staan we sterk Vrijwilliger Beroepskracht Deelnemer Samenwerkingspartners."

Verwante presentaties


Ads door Google