De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verstoorde slaap bij kinderen met ADHD: heeft melatonine een plaats in de behandeling? Holvoet, E., & Gabriëls, L., (2013), Verstoorde slaap bij kinderen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verstoorde slaap bij kinderen met ADHD: heeft melatonine een plaats in de behandeling? Holvoet, E., & Gabriëls, L., (2013), Verstoorde slaap bij kinderen."— Transcript van de presentatie:

1 Verstoorde slaap bij kinderen met ADHD: heeft melatonine een plaats in de behandeling?
Holvoet, E., & Gabriëls, L., (2013), Verstoorde slaap bij kinderen met ADHD: heeft melatonine een plaats in de behandeling?, Tijdschrift voor psychiatrie, 5,

2 Inleiding Vaak hebben kinderen met ADHD last van slaapstoornissen. Deze stijgt nog meer door de behandeling met stimulantia. In het artikel weergeeft men een zicht over slaapstoornissen bij kinderen met ADHD. Vertelt men ook iets van het effect van stimulantia op de slaap. En over de behandeling van de slaapstoornissen met melatonine.

3 Methode literatuuronderzoek
Voor het onderzoek ging men opzoek naar relevante Engelstalige artikels in de volgende databanken: Embase. PubMed. PsyINFO. Cochrane library .

4 ADHD ADHD is wereldwijd gekend en is bij 5% van de schoolgaande kinderen aanwezig. Vaak is er bij ADHD de aanwezigheid van comorbiditeit. Bij veel kinderen met ADHD wordt er een bij komende psychiatrische stoornis vastgesteld deze kunnen zijn: Oppositioneel opstandige gedragsstoornis. Antisociale gedragsstoornis. Stemmingsstoornis. Angststoornis.

5 Symptomen van ADHD: Onoplettendheid. Hyperactiviteit. Impulsiviteit.

6 Gevolgen van slaapstoornissen bij ADHD :
Bij heel wat kinderen met ADHD is er een verstoord slaappatroon. Deze hebben een negatieve invloed op juist die domeinen die bij ADHD verstoord zijn, dit zijn: volgehouden aandacht, inhibitie en werkgeheugen. Een verstoord slaappatroon kan er voor zorgen dat de ernst van ADHD toeneemt. Slaapstoornissen hebben rechtstreekse gevolgen op de algemene gezondheid, presteren op vlak van school en sociaal gebied. Oorzaken van slaapstoornissen bij ADHD : Tijdens het slaaponderzoek bij kinderen met ADHD vond men een langere inslaaptijd, een kortere werkelijke slaapduur, een slechtere slaapefficiëntie en een verandering in de slaaparchitectuur. Men zag ook bij die kinderen een faseverschuiving van het endogeen circadiaans ritme. Dit is de oorzaak van inslaap problemen bij kinderen met ADHD.

7 Behandeling van ADHD. Effecten van de stimulantia.
Klachten zoals slaapproblemen en rusteloosheid. Ook zouden stimulantia er voor zorg dat de faseverschuiving van het circadiaans ritme. De effecten van de medicatie zijn afhankelijk naargelang de gebruikte vorm en het aantal dagdoses. Behandeling van slaapproblemen bij kinderen met ADHD. Men start met een grondige anamnese van de huidige en voorafgaande slaapklachten, met aandacht voor het primaire of secundaire karakter van het slaapprobleem. Er wordt ook gekeken naar de symptomen, de ernst en welke inpakt het heeft bij het kind. Om het probleem te behandelen kan een voorzichtige dosisverandering of planning al voldoende zijn. Wanneer deze niet werken dan kan men overwegen een farmacologische benadering te doen. Een optie is het gebruik van melatonine en kruiden zoals valeriaan en passieflora.

8 Melatonine. Melatonine is een vetoplosbaar hormoon. Het wordt in een toenemende mate voorgeschreven bij kinderen met ADHD. Melatonine zou helpen bij kinderen met ADHD die een vertraagde of slaapfases problemen hebben. Het zorgt voor verbetering op cognitief vlak of op de levenskwaliteit.

9 Mogelijke bijwerking op gebruik van kortetermijneffecten.
Zorgt voor een effectieve en veilige behandeling. Maar er zijn mogelijke bijwerkingen zoals: hoofdpijn slaperigheid duizeligheid buikpijn neusbloedingen jeukende huiduitslag diarree Mogelijke bijwerking op gebruik van langetermijneffecten. De bijwerkingen zijn ongeveer hetzelfde als die van de kortetermijneffecten. Het onderzoek heeft uitgewezen dat een langdurig gebruik van melatonine geen negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit en sociale ontwikkeling. Een langetermijnbehandeling met melatonine bij kinderen met ADHD zou dus niet onveilig zijn.

10 Besluit In het artikel vertelt men over het feit dat er bij kinderen met ADHD vaak slaapstoornissen voorkomen. Dit heeft dan ook gevolgen op diverse domeinen van het dagelijks functioneren van het kind. Het exogeen melatonine zou een mogelijke behandeling zijn voor de slaapproblemen, maar deze zou nog beter onderzocht moeten worden.


Download ppt "Verstoorde slaap bij kinderen met ADHD: heeft melatonine een plaats in de behandeling? Holvoet, E., & Gabriëls, L., (2013), Verstoorde slaap bij kinderen."

Verwante presentaties


Ads door Google