De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE 21STE EEUW.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE 21STE EEUW."— Transcript van de presentatie:

1 DE 21STE EEUW

2 11 september 2001

3 De oorlog in Afghanistan is het directe gevolg van de aanslagen in New York. Het bewind van de Taliban weigerde Osama Bin Laden uit te leveren en werd ervan beschuldigd onderdak aan Al Qaida en hun trainingskampen te bieden.

4 In maart 2003 viel een coalitie van landen onder leiding van de USA en Groot Brittannië Irak binnen om Sadam Hoessein af te zetten, omdat men vermoedde dat het land massavernietigingswapens had en banden met terroristen onderhield. Later bleek, wat het eerste punt betreft, ten onrechte. Het leidde tot langdurige bemoeienis van de VS met Irak en terreuraanslagen op andersdenkenden.

5 Volksopstanden in de Arabische wereld
Eind 2010 breekt in Tunesië een massale volksopstand uit die leidt tot de verdrijving van president Zine El Abidine Ben Ali. De opstand slaat over naar andere Arabische landen. Caïro, januari 2011

6 Politieke theorie Eerder genoemd:
de politieke theorieën van Francis Fukuyama (einde geschiedenis, ontstaan nieuwe mens) en Samuel Huntington (botsende beschavingen). Er is nog een andere theorie*. * o.a. van Henrik Urdal (International Peace Research Institute) en Richard Cincotta (adviseur van het Amerikaans National Intelligence Council)

7 Demografische verklaring
Politieke en economische aardverschuivingen kunnen een gemeenschappelijk fundament hebben: een verandering in de leeftijdsopbouw van de bevolking (een ‘demografische transitie’). Als meer kinderen hun kindertijd overleven en een hoge leeftijd bereiken (door betere medische zorg), gaat dat gepaard met ontwikkelingen in de infrastructuur, verstelijking en onderwijs. De bevolkingspiramide krijgt een bredere basis. In de loop van de tijd reageren volwassenen hierop door minder kinderen te krijgen, geholpen door toegang tot anticonceptiemiddelen. In de tussentijd ontstaat een relatief groot aantal jongvolwassenen (de jeugdbubbel).

8 bron: NewScientist oktober 2013

9 negatieve gevolgen: - jeugdwerkloosheid - spanningen, frustratie, geweld - recrutering door radicale (paramilitaire) groepen* eerdere jeugdbubbels ten tijde van de Franse Revolutie (1789) de opkomst van de NSDAP in Duitsland na 1929 Er kan een positieve ontwikkeling optreden als bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs verbetert. Dit wordt wel genoemd als de oorzaak van het ontstaan van de ‘Aziatische Tijgers’ (b.v. Zuid-Korea, Taiwan, Singapore, Hong Kong)

10 Nederland geschokt 6 mei 2002 2 november 2004 De moord op Pim Fortuyn
De moord op Theo van Gogh

11 Economie

12 op het Morecambe-festival in 2003
Jeugdcultuur Engelse punkers op het Morecambe-festival in 2003 Justin Bieber

13 Technologie Ipad

14 De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen
Nederlandse politiek bij voorbeeld 2003 De samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen

15 directeur van het Institute for Advanced Study
Nederlanders Robbert Dijkgraaf sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study te Princeton Geert Wilders lid van de Tweede Kamer sinds 1997 Jan-Peter Balkenende minister-president


Download ppt "DE 21STE EEUW."

Verwante presentaties


Ads door Google