De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zichtlijnen De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen, Zeist, Maarn, Doorn en Amersfoort lijkt een gewoon arm bos met wat beukenlanen. Maar de schijn bedriegt;

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zichtlijnen De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen, Zeist, Maarn, Doorn en Amersfoort lijkt een gewoon arm bos met wat beukenlanen. Maar de schijn bedriegt;"— Transcript van de presentatie:

1 Zichtlijnen De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen, Zeist, Maarn, Doorn en Amersfoort lijkt een gewoon arm bos met wat beukenlanen. Maar de schijn bedriegt; in het Hart van dit bos ligt de Pyramide van Austerlitz. Het is één van de weinige Zichtbare overblijfselen uit de Franse militaire periode. De Franse Militaire periode Is bepalend voor Nederland. Zaken die voor ons heel gewoon zijn, zijn in deze Periode ontstaan of door Napoleon ingesteld.

2 Voorbeelden zijn: de meetlat, achternamen, bibliotheken en vele universiteiten.
Van Zetten Overweel Wagensveld

3 In 1795 bezetten de Franse troepen, onder leiding van Napoleon, ons land. Op de Heuvelrug werd in 1804 onder leiding van Generaal Marmont een legerplaats ingericht voor het Franse-Bataafse leger. In 1813 werd ons land bevrijd door het Pruisische leger. Dit was het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Na de periode van de Franse overheersing werd de handel weer vrij gegeven en werden Heidevelden bebost en veel buitenplaatsen en landgoederen gesticht. In 1804 werd onder leiding van generaal Marmont het legerkamp Austerlitz aangelegd.

4 Het legerkamp was 3000 bij 500 meter
Het legerkamp was 3000 bij 500 meter. Het kamp bevatte drie centrale marktplaatsen. De legerplaats werd uitgezet vanuit de kerktoren van Amersfoort. Vanaf deze plaats was destijds één van de beslissende factoren bij de keuze voor deze plek als legerplaats. De locatie voor het leger was ideaal, vanwege de verre zichtlijnen. Zo konden verschillende legerkampen goed met elkaar communiceren.

5 De uitgestrekte heide diende als oefenveld voor de manoeuvres
De uitgestrekte heide diende als oefenveld voor de manoeuvres. In het weekend kwamen mensen uit alle windstreken van Nederland kijken. Het was een toeristische attractie van de eerste orde. Marmont liet zijn manschappen, als eerbetoon aan Napoleon, de Pyramide bouwen. De Pyramide bestond uit een strak piramidale grondvorm met trappen en gedenkplaten. Op de top stond een uitkijktoren in de vorm van een gedenknaald. Het geheel was 45 meter hoog. De Pyramide was vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Een situatie die na de bebossing van de heide drastisch veranderde.

6 De Pyramide van Austerlitz
Zo zag het er vroeger uit. Zo zag het er twee jaar terug uit.

7 Opdracht met z’n tweeën
We gaan met z’n allen naar buiten, we houden de handen langs ons gezicht en we gaan kijken hoe ver onze zichtlijnen zijn. Wat blijft er voor ons verborgen en wat zien we juist duidelijk?

8 Zelfstandige opdracht
Ga via Google Earth de Pyramide van Austerlitz en het kamp Austerlitz opzoeken. Ga daarna een foto of een oude landkaart opzoeken van de Pyramide van Austerlitz of het kamp Austerlitz.


Download ppt "Zichtlijnen De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen, Zeist, Maarn, Doorn en Amersfoort lijkt een gewoon arm bos met wat beukenlanen. Maar de schijn bedriegt;"

Verwante presentaties


Ads door Google