De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Licht Kleuren, lenzen en breking BREKING i r De lichtstraal valt op het water, (hoek van inval, i). De lichtstraal wordt naar de normaal toe gebroken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Licht Kleuren, lenzen en breking BREKING i r De lichtstraal valt op het water, (hoek van inval, i). De lichtstraal wordt naar de normaal toe gebroken."— Transcript van de presentatie:

1

2 Licht Kleuren, lenzen en breking

3 BREKING

4 i r De lichtstraal valt op het water, (hoek van inval, i). De lichtstraal wordt naar de normaal toe gebroken (hoek van breking, r).

5 Applet lichtbreking applet breking

6 Lens In een lens treedt ook breking op, waardoor de lichtstralen na de lens naar 1 punt gaan. Denk maar aan een brandglas. Brandpunt

7 De Lens uitvergroot In een lens treedt breking op! Eerst naar de normaal toe (van lucht naar glas). Vervolgens van de normaal af (van glas naar lucht).

8 Met een lens kan een beeld worden gevormd. Dat gebeurt als volgt: Een straal door het midden van de lens gaat gewoon rechtdoor.

9 Zomaar een straal, afkomstig van gaat naar het beeldpunt. een voorwerpspunt....

10 Applet beeldvorming Applet beeldvorming door een lens

11 Let op bij een lens geldt als gevolg van de loop van de stralen het volgende: a. Het beeld is omgedraaid. b. Van het beeld is ook... b. Van het beeld is ook... links en rechts verwisseld. links en rechts verwisseld.

12 1. Scherm 1 is zo gezet dat... 2. Scherm 2 staat te dichtbij... er een scherp beeld te zien is. er een scherp beeld te zien is. het beeld is niet scherp. het beeld is niet scherp.12

13 hoornvlies lens pupil iris zenuw blinde vlek netvlies

14 lensnetvlies Een schematische tekening.

15 Als het voorwerp dichterbij staat... moet de ooglens boller worden.

16 De ooglens maakt een scherp beeld. 1. Elke straal door het midden... 2. a. Het beeld is omgedraaid. c. Van het beeld is ook... c. Van het beeld is ook... b. Het beeld is verkleind. b. Het beeld is verkleind. links en rechts verwisseld. links en rechts verwisseld. van de lens gaat rechtdoor. van de lens gaat rechtdoor.

17 De camera obscura, een groot gat... De camera obscura, een klein gat... Onscherp Scherper

18 De camera obscura, geen lens... De camera, met lens... Onscherp Scherp

19 1. Een witte lichtstraal... 2. De lichtstraal breekt twee keer... valt op een glazen prisma. valt op een glazen prisma. en op het scherm zie je het spectrum. en op het scherm zie je het spectrum.

20 1. Bij wit licht is het hart rood. 3. De andere kleuren van het... 2. De rode kleur wordt weerkaatst. spectrum worden geabsorbeerd. spectrum worden geabsorbeerd.

21 1. Bij wit licht is het hart rood. en het hart wordt zwart want... en het hart wordt zwart want... 2. Een blauw filter in de bundel... het absorbeert het blauwe licht. het absorbeert het blauwe licht.

22 1. Bij wit licht is het hart rood. en het hart wordt rood want... en het hart wordt rood want... 2. Een rood filter in de bundel... het weerkaatst het rode licht. het weerkaatst het rode licht.

23 1. Bij wit licht is het ‘onze’ vlag. en rood wordt zwart... en rood wordt zwart... 2. Een blauw filter in de bundel... en wit en blauw worden blauw. en wit en blauw worden blauw.

24 1. Bij wit licht is het ‘onze’ vlag. en rood en wit worden rood... en rood en wit worden rood... 2. Een rood filter in de bundel... en blauw wordt zwart. en blauw wordt zwart.


Download ppt "Licht Kleuren, lenzen en breking BREKING i r De lichtstraal valt op het water, (hoek van inval, i). De lichtstraal wordt naar de normaal toe gebroken."

Verwante presentaties


Ads door Google