De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zintuigenstelsel  Zintuigen (receptoren) reageren op prikkels  Als er geen veranderingen in de omgeving zijn reageert een zintuigcel niet meer (gewenning)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zintuigenstelsel  Zintuigen (receptoren) reageren op prikkels  Als er geen veranderingen in de omgeving zijn reageert een zintuigcel niet meer (gewenning)"— Transcript van de presentatie:

1

2 Zintuigenstelsel  Zintuigen (receptoren) reageren op prikkels  Als er geen veranderingen in de omgeving zijn reageert een zintuigcel niet meer (gewenning)  Prikkeldrempel: Pas nadat de prikkeldrempel is overschreden geeft een zintuigcel een impuls af.  Adequate prikkels zijn prikkels waardoor een zintuig impulsen afgeeft.  Licht voor de ogen  Geluid voor de oren  Etc.

3 Bouw van het oog

4 Lichtregeling  Kringspieren en straalsgewijzlopende spieren in de iris regelen de hoeveelheid licht in het oog.  Pupilreflex:  als er meer licht in het oog komt trekken de kringspieren in de iris samen (de pupil wordt kleiner)  Als er minder licht in het oog komt trekken de straalsgewijslopende spieren samen (de pupil wordt kleiner.

5 Accommodatie  = boller en platter worden van de lens, waarbij een scherp beeld ontstaat op het netvlies.  komt een voorwerp dichterbij wordt de lens boller  gaat een voorwerp verderweg dan wordt de lens platter.  De lens zit met lensbandjes vast aan het straalvormig lichaam.  Als de kringspieren in het straalvormig lichaam samen trekken wordt de lens boller.  De lens wordt weer plat door de druk van het oog.

6 Vervolg accommodatie

7 Een bril nodig verziend oog

8 Het netvlies  Staafjes:  licht en donker  hebben een lage prikkeldrempel  Kegeltjes:  zie je kleuren mee  hogere prikkeldrempel  drie typen: rood, groen, blauw.  Gele vlek: recht achter de lens met alleen kegeltjes  Blinde vlek: aan de neuskant, de plek waar de oogzenuw het oog verlaat.

9 Bouw netvlies

10 Diepte zien  Doordat we twee ogen hebben kunnen we diepte zien.


Download ppt "Zintuigenstelsel  Zintuigen (receptoren) reageren op prikkels  Als er geen veranderingen in de omgeving zijn reageert een zintuigcel niet meer (gewenning)"

Verwante presentaties


Ads door Google