De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 1: Zintuigen. Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 1: Zintuigen. Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt."— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 1: Zintuigen

2 Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt.

3 Zintuig: Een orgaan dat reageert op bepaalde invloeden uit de omgeving. Alle zintuigen samen vormen het zintuigenstelsel.

4 Prikkel: een invloed uit het milieu op een organisme Bijvoorbeeld: lichtstralen, geuren, geluiden Zintuigen vangen prikkels op.

5 In je zintuigen zitten zenuwcellen Zenuwcellen zijn aangesloten op zenuwen Zenuwen reageren op prikkels - ze vangen prikkels op - ze zetten prikkels om in impulsen - ze sturen impulsen naar de hersenen Hersenen verwerken de impulsen Je wordt je er dan bewust van.

6 Een impuls ontstaat alleen als: - De prikkel sterk genoeg is - De prikkel ‘adequaat is’ Drempelwaarde: de kleinste prikkel die een impuls veroorzaakt. Adequate prikkel: het type prikkel waar een zintuigecel speciaal gevoelig voor is. Elke zintuigcel heeft een eigen soort adequate prikkel

7 ZintuigLiggingAdequate prikkelGewaarwording GezichtszintuigIn de ogenLichtZien GehoorzintuigIn de ogenGeluidHoren EvenwichtszintuigIn de orenZwaartekrachtEvenwicht ReukzintuigIn de orenGeurRuiken SmaakzintuigIn de tongSmaakProeven WarmtezintuigIn de huidWarmteVoelen KoudezintuigIn de huidKoudeVoelen DrukzintuigIn de huidDrukVoelen TastzintuigIn de huidLichte aanrakingVoelen

8 Gewenning: Wanneer een prikkel een tijdje aanhoudt, ontstaat in de zintuigcellen minder impulsen. De motivatie beinvloedt de drempelwaarde.


Download ppt "Basisstof 1: Zintuigen. Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt."

Verwante presentaties


Ads door Google