De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Zintuigstelsel. Zintuigen 1) Registreren prikkels uit extern milieu 2) Registreren prikkels uit intern milieu 3) Registreren verandering in (toe)stand.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Zintuigstelsel. Zintuigen 1) Registreren prikkels uit extern milieu 2) Registreren prikkels uit intern milieu 3) Registreren verandering in (toe)stand."— Transcript van de presentatie:

1 Het Zintuigstelsel

2 Zintuigen 1) Registreren prikkels uit extern milieu 2) Registreren prikkels uit intern milieu 3) Registreren verandering in (toe)stand van een lichaamsdeel = proprioceptoren

3 Extern Milieu Zien, Voelen, Ruiken, Proeven, Horen Temperatuur, Druk

4 De Huid

5

6 Zien

7 Smaak

8

9

10 Het oor

11

12

13 http://www.biodoen.nl/biodoenLite.php?idOrder=0605061601

14 Intern Milieu (Homeostase) Baroreceptoren = meten druk Osmoreceptoren = meten ionen Chemoreceptoren = meten chemicalien pH-receptoren = meten zuurtegraad

15 baroreceptoren Baroreceptoren in de wanden van de aorta en halsslagaders meten de oprekking van de wand en geven deze informatie door aan de hersenen. Als de bloeddruk te laag wordt sturen de baroreceptoren impulsen naar de hersenstam. In de hersenstam wordt het slagvolume en het hartritme bepaald. Als de bloeddruk lager is dan de normwaarde, neemt het hartritme en/of het slagvolume toe.

16 chemoreceptoren Chemoreceptoren in de wanden van de aorta en halsslagaders meten de pCO 2 of koolstofdioxidespanning van het bloed en geven deze informatie door aan de hersenen. Als je je adem inhoudt, neemt het zuurstofgehalte van het bloed af en het koolstofdioxidegehalte van het bloed toe. In de halsslagaders zitten receptoren die het CO 2 -gehalte van het bloed meten (receptor). Als dit gehalte te hoog is gaat er een seintje naar het ademcentrum in het verlengde merg en via het sympatisch zenuwstelsel worden de ademhalingsspieren (effector) geactiveerd.

17 pH receptoren

18 Osmoreceptoren Osmoreceptoren in de hypothalamus bevinden zich in de hersenstam. Osmoreceptoren meten de osmotische waarde van het bloedplasma. Als de osmotische waarde van het bloedplasma wijzigt, wordt dit geregistreerd door de osmoreceptoren in de hypothalamus. Als de osmotische waarde van het bloed stijgt zet de hypothalamus de hypofyse aan tot de afgifte van antidiuretisch hormoon (ADH), waardoor minder water in urine terecht komt en de osmotische waarde van het bloed daalt. Als de osmotische waarde van het bloedplasma daalt zet de hypothalamus de hypofyse aan tot minder afgifte van antidiuretisch hormoon (ADH) waardoor meer water in urine terecht komt en de osmotische waarde van het bloedplasma stijgt.

19 Warmte-Koude receptoren

20 Proprioceptie Spierspoeltjes meten spierspanning Peessensor meet strekking van pees Evenwichtszintuig in oor

21 Spierspoeltjes en Peessensoren Spierspoeltjes en peessensoren spelen een rol bij de samenwerking tussen antagonisten. Bijvoorbeeld bij de kniepeesreflex! Spierspoeltjes en sensoren in pezen spelen een rol bij het bepalen van houdingen en bewegingen. De kleine hersenen spelen een belangrijke rol bij de afstemming van informatie uit de sensorische hersencentra en de innervatie van skeletspieren vanuit de motorische hersencentra.

22 Evenwicht

23

24

25 De Ogen 1/b + 1/v = 1/f B = beeldafstand Afstand tussen lens en waar beeld wordt gevormd V = voorwerpafstandAfstand tussen voorwerp en lens F = brandpuntsafstand De brandpuntsafstand pas je aan door de lens boller of platter te maken ver ziendichtbij - lensvormplatbol - lensbandjes gespannenminder strak gespannen - kringspieren ontspannengespannen Dit noemen we de fixatiereflex

26 Bijziend Divergerende correctie

27 Verziend Convergerende correctie

28 Refractiechirurgie (Laseren) Hoornvlies wordt dunner gemaakt waardoor de breking van het licht verandert

29 Staafjes en Kegeltjes Type zintuigcelStaafjeKegeltje Drempelwaardelaaghoger Soort13 Gevoelig vooralle kleurenrood, groen of blauw behalve rood In Gele Vlekneeja Rest netvliesjanee, alleen dichtbij Gele Vlek Blinde Vlekneenee Aansluiting op neuronmeerdere opin gele vlek; 1 op1 1 neuron PigmentRodopsineFotopsine http://www.bioplek.org/animaties/oog/netvlies.html

30 Signaaltransductie in Oog Lichtgevoelig fotopigment: rodopsine en fotopsine Rodospine is een eiwit wat bestaat uit scotopsine en het carotenoïde pigment Retinal. Het valt onder invloed van licht uit elkaar in deze twee onderdelen. Retinal wordt omgezet in Retinol een vorm van Vit A Nachtblindheid; Vitamine A deficientie!


Download ppt "Het Zintuigstelsel. Zintuigen 1) Registreren prikkels uit extern milieu 2) Registreren prikkels uit intern milieu 3) Registreren verandering in (toe)stand."

Verwante presentaties


Ads door Google