De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3 havo/vwo H2 Globalisering §2. Wat is de Noord-Zuidtegenstelling? De grote verschillen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3 havo/vwo H2 Globalisering §2. Wat is de Noord-Zuidtegenstelling? De grote verschillen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden."— Transcript van de presentatie:

1 3 havo/vwo H2 Globalisering §2

2

3 Wat is de Noord-Zuidtegenstelling? De grote verschillen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden.

4 Wat zijn de oorzaken van de Noord-Zuidtegenstelling? ontwikkelingen binnen de rijke en arme landen de relaties tussen de rijke en arme landen. Zichtbaar in de rangorde in: 1.de wereldhandel 2.de productie ter plaatse 3.geldstromen van Wereldbank en IMF

5 De rangorde in de wereldhandel Tot welke groep horen deze gebieden en dit land? de wereldtriade

6 De rangorde in de wereldhandel Tot welke groep horen deze gebieden en dit land? de BRIC-landen (Brazilie, Rusland, India en China)

7 De rangorde in de wereldhandel Tot welke groep horen deze gebieden en dit land? de babytijgers

8 De rangorde in de wereldhandel Tot welke groep horen deze gebieden en dit land? sub-Sahara Afrika

9 De rangorde in de wereldhandel Tot welke groep horen deze steden en landen? de Aziatische tijgers of newly industrialized countries (NIC's)

10 De rangorde in de productie De verschuiving van productiewerk van de wereldtriade naar de lagelonenlanden heet beter vervoer (containers) verdwijnen handelsbarrières. Hoofdkantoor mno blijft vaak in wereldtriade. Deze global shift is mogelijk geworden door: global shift.

11 De rangorde in geldstromen Binnen het IMF en de Wereldbank geldt: Hoe rijker een land, des te meer/minder contributie een land betaalt. Hoe rijker een land, des te meer contributie een land betaalt. Des te meer contributie een land betaalt, des te meer/minder een land invloed heeft op de geldstromen van Wereldbank en IMF. Des te meer contributie een land betaalt, des te meer invloed een land heeft op de geldstromen van Wereldbank en IMF. Sub-Sahara Afrika heeft dus veel/weinig invloed op de geldstromen. Sub-Sahara Afrika heeft dus weinig invloed op de geldstromen.

12 Je kunt de serie terugkijken op johanvandergaag.nl >3V>H2johanvandergaag.nl

13 Blood, Sweat and Takeaways Kant-en-klaar maaltijden maken een steeds groter deel uit van ons dagelijks voedsel. Een maaltijdsalade, een pizza of een stoommaaltijd? Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld. Maar aan de andere kant van die wereld betalen andere de tol voor deze goedkope producten. Lage lonen, lange werkdagen en een erbarmelijke leefomgeving. Daar denk je liever niet over na als je lekker aan het eten ben. Maar zes jongeren uit Groot-Brittannië willen het wel weten. Manos, Olu, Jess, Stacey, Josh en Lauren reizen af naar Indonesië en Thailand om een maand lang mee te draaien in de Aziatische voedingsindustrie. In de wereld van tonijn, garnalen, rijst en kip.

14 De kloof moet gedicht worden De acht millenniumdoelen hangen nauw samen. Elk jaar is er een voortgangsrapport.

15 De globalisering en het Zuiden ? exportsubsidies protectiemaatregelen (tarievenescalatie)

16 Goedbedoelde hulp en oneerlijke handel We zijn allemaal hier, meneer. Bemester, pestcontroleur, zaadadviseur en bodemtester - maar ik vraag me af wie die man is die daar staat! Dit is een voorbeeld van fair trade ontwikkelingshulp ontwikkelingssamenwerking?

17 Goedbedoelde hulp en oneerlijke handel Dit is een voorbeeld van fair trade ontwikkelingshulp ontwikkelingssamenwerking? fair trade Producent van Max Havelaarbananen.

18 Fair trade Zonder fair trade bouwen arme landen een enorme op. schuld De legendaomschrijving kan vervangen worden door het begrip schuldendienst.

19 Arme landen en het IMF Arme landen met een grote schuldendienst krijgen van het IMF alleen nog geld als ze: bezuinigen op overheidsuitgaven privatiseren. Dit leidt tot grotere armoede en kan tot sociale onrust leiden.

20 Ontwikkeling van de hulp Nederland gaat van ontwikkelingshulp via ontwikkelings- samenwerking naar steeds meer steun voor fair trade. Of alle landen zich in navolging van de NIC-landen kunnen ontwikkelen zonder hulp is nog de vraag.


Download ppt "3 havo/vwo H2 Globalisering §2. Wat is de Noord-Zuidtegenstelling? De grote verschillen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden."

Verwante presentaties


Ads door Google