De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Databank Beheer Practica Databanken. Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking2 Twee practica Schema ontwerp & implementatie –conceptueel ontwerp:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Databank Beheer Practica Databanken. Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking2 Twee practica Schema ontwerp & implementatie –conceptueel ontwerp:"— Transcript van de presentatie:

1 Databank Beheer Practica Databanken

2 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking2 Twee practica Schema ontwerp & implementatie –conceptueel ontwerp: (E)ER schema –logisch ontwerp: relationeel databankschema gedragspecificaties –fysieke ontwerp: DDL-scripts Query optimalisatie

3 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking3 Praktische regelingen Groepen van max. 2 personen. Registratie van de groepen op: http://telin.ugent.be:7890/db1/index.html (onthoud het paswoord en toegewezen groepnummer!) Verslag indienen per email: Tom.Matthe@UGent.be Tom.Matthe@UGent.be Opgave op Minerva

4 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking4 InterSystems Caché Post-relationeel DBMS Marktleider in de medische sector In België: o.a. Federale Politie, bibliotheken

5 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking5 Caché 5.1

6 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking6 Namespaces Caché maakt gebruik van namespaces om een logische opdeling te maken. In de meeste gevallen worden de data en de routines van een namespace bewaard in één databank (= één bestand). Elke groep zal in een eigen namespace werken.

7 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking7

8 8 Links Login http://telin.ugent.be:8972/csp/sys/UtilHome.csp Documentatie http://telin.ugent.be:8972/csp/docbook/DocBook.UI.Page.cls

9 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking9 Offline werken Download van software voor thuisgebruik: http://telin.ugent.be:7890/cache Documentatie wordt mee geïnstalleerd of kan apart gedownload worden.

10 Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking10 Opgave practicum 1 Een bibliotheek heeft een informaticasysteem voor het dagdagelijks beheer van de collectie. Het gaat over een bibliotheek met meerdere filialen. Van de filialen wordt de naam (die uniek is) en het adres bijgehouden. Het informatiesysteem van de bibliotheek ondersteunt enerzijds het onderhoud en historiek van de catalogus en anderzijds het bijhouden van de ontleningen. De bibliotheek beschikt over een aantal items die kunnen uitgeleend worden. Een item kan een boek, CD of tijdschrift zijn. Van elk item wordt de titel, auteur(s), taal, classificatie (bv. roman, detective, non-fictie, …), verschijndatum, volume (volgnr in een reeks) en aantal delen (bv. in geval van dubbelcd) bijgehouden. De bibliotheek kan meerdere exemplaren bezitten van een item, verspreid over verschillende filialen. Van de exemplaren wordt de aankoopdatum, volgnr (oplopend volgens aankoopdatum), en desgevallend een verwijderdatum opgeslagen. Van de klanten van de bibliotheek wordt naam, voornaam, adres, geslacht en geboortedatum bijgehouden. Klanten kunnen exemplaren van items bij een filiaal ontlenen. Van een ontlening worden de datums van ontlening, eventuele verlenging (maximaal 1 maal) en terugbrenging geregistreerd. De maximale uitleentermijn en de vergoeding van een ontlening hangen af van het type van het ontleende werk. Indien de uitleentermijn wordt overschreden wordt een boete aangerekend die oploopt naarmate de overschrijding langer duurt.


Download ppt "Databank Beheer Practica Databanken. Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking2 Twee practica Schema ontwerp & implementatie –conceptueel ontwerp:"

Verwante presentaties


Ads door Google