De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Terugkaatsing en breking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Terugkaatsing en breking"— Transcript van de presentatie:

1 Terugkaatsing en breking
Newton – VWO Optica Samenvatting Terugkaatsing en breking

2 i t Spiegeling Een pijl staat voor een vlakke spiegel,
normaal Een pijl staat voor een vlakke spiegel, er ontstaat een spiegelbeeld. Het spiegelbeeld staat even ver achter de spiegel als het voorwerp ervoor. Bij terugkaatsing geldt: ∠i = ∠t ; i en t zijn de hoeken met de normaal.

3 Een lichtstraal uit de top van het voorwerp
komt na terugkaatsing uit de top van het beeld. Een lichtstraal uit de voet van het voorwerp komt na terugkaatsing uit de voet van het beeld. Kijk hoe je een lichtstraal van de top naar de voet tekent.

4 r i Breking vanuit lucht
Een lichtstraal die schuin op een andere stof invalt i breekt naar de normaal toe. De invalshoek i is groter dan de brekingshoek r. De wet van Snellius luidt: r n is de brekingsindex; n > 1 Er is altijd breking, er kan geen totale terugkaatsing optreden. Een lichtstraal wordt wel altijd voor een klein deel gereflecteerd.

5 Breking naar lucht Bij breking vanuit een stof naar lucht is er breking van de normaal af. g De invalshoek i is nu kleiner dan de brekingshoek r. i r Er is een grenshoek g waarbij de lichtstraal nog net de stof verlaat. Bij een invalshoek i > g is er totale reflectie. De wet van Snellius ziet er nu als volgt uit:

6 Prisma Een prisma kan worden gebruikt voor het ontwerpen van een spectrum doordat iedere kleur een net iets andere brekingsindex heeft. Een prisma wordt vaak gebruikt voor totale reflectie, zoals in een reflector en prismakijker. Er is ook een omkeerprisma door totale reflectie tegen de onderkant.


Download ppt "Terugkaatsing en breking"

Verwante presentaties


Ads door Google