De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

11 Feminisme.

Verwante presentaties


Presentatie over: "11 Feminisme."— Transcript van de presentatie:

1 11 Feminisme

2 Ontstaan Tot rond 1900 hadden de vrouwen op veel gebieden van hun leven weinig in te brengen. de meeste mannen vonden vrouwen weinig intelligent, maar uitstekend geschikt om het huishouden en eenvoudig fabriekswerk te doen. Vrouwen kregen vooral ongeschoold werk en lagere functies. Voor het huishouden en lagere functies hoefde je weinig te leren dus was de basisschool genoeg. De mannen vreesden dat de gezinnen uit elkaar zouden vallen, als men de vrouwen gelijke rechten zou geven. Waar haalden mannen het recht vandaan vrouwen geen gelijke kansen te geven? Dat vroegen steeds meer vrouwen zich af en besloten te gaan strijden voor gelijke rechten. Zo ontstond het feminisme als stroming. De aanhangers zijn feministen. Femina betekent vrouw.

3 Belangrijkste feministische ideeën:
Gelijke rechten in het gezin. Voor meisjes dezelfde mogelijkheden voor onderwijs als voor jongens. Voor vrouwen dezelfde beroepen als voor mannen. Voor vrouwen hetzelfde loon als mannen voor hetzelfde werk. Kiesrecht ook voor vrouwen.

4 Had het feminisme succes?
Er kwam een langzame vooruitgang. In de meeste West-Europese landen zijn wetten gekomen die het toestonden dat vrouwen bezit hadden(in Nederland in 1956). Ook werd overal kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vanaf de jaren '60 in de twintigste eeuw werd het normaal dat vrouwen studeerden. Hoewel veel vrouwen hetzelfde werk doen als mannen worden ze nog vaak niet hetzelfde beloond.


Download ppt "11 Feminisme."

Verwante presentaties


Ads door Google