De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Indonesiërs willen meer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Indonesiërs willen meer"— Transcript van de presentatie:

1 Indonesiërs willen meer
Paragraaf 10 Indonesiërs willen meer

2 Ontevreden Indonesiërs
Door de desascholen, kwamen er meer hoger opgeleide studenten. Zij waren het niet eens met het Nederlandse bestuur. Indonesiërs bleven “lagere” mensen.

3 1918 Oprichting Volksraad De lokale bevolking zou nu ook invloed hebben op het bestuur. In praktijk konden ze alleen maar advies geven. Ze konden de Nederlanders nergens toe dwingen.

4 Nationalisme Door deze ongelijkheid groeide het nationalisme:
Indonesiërs wilden een eigen onafhankelijke staat hebben. Dit werd beïnvloed door: In India was al een nationalistische partij opgericht, en Japan bleek als 1e Aziatisch land toch erg sterk te zijn. (Japan had Russische vloot verslagen in 1905)

5 Sarekat Islam 1912 Beweging die een betere positie voor de Indonesische handelaar wilde. Matig nationalisme. Wilden niet onafhankelijk van Nederland zijn.

6 Politieke Partijen: 1920: PKI: Partai Komunis Indonesia
Een mengeling van communisme & nationalisme Zij hielden acties in Dit leek op een opstand! Nederland reageerde met een keiharde tegenaanval: gearresteerd Gevangenkamp PKI en Sarekat Islam en alle andere bewegingen worden verboden

7 PNI In 1927: Soekarno en Hatta richten PNI op.
Partai Nasional Indonesia Wilden onafhankelijkheid van Indonesië. Weigerden samenwerking met de Nederlanders Het volk geloofde in Soekarno

8 Hatta Soekarno

9 PNI kon gevaarlijk zijn.
Groot gedeelde van het volk volgde de PNI. Dit was een bedreiging voor de Nederlanders. Soekarno en Hatta werden in de gevangenis gezet.

10 Toen zij in de gevangenis zaten kwamen er gematigde leiders: bijv
Toen zij in de gevangenis zaten kwamen er gematigde leiders: bijv. Soetardjo. Hij wilde geen complete onafhankelijkheid voorstellen, maar vroeg alleen om een beetje meer zelfstandigheid van Indonesië. (= petitie Soetardjo) De Volksraad stemde toe, maar Nederland wees het voorstel af. Nederlands-Indië was nog niet “klaar” voor de zelfstandigheid. (Volgens Nederland)

11 Steeds meer Indonesiërs werden boos op Nederland.
Ze werden lid van radicale nationalisme groepen. Ze wilden Soekarno en Hatta uit de gevangenis terug!

12 Einde


Download ppt "Indonesiërs willen meer"

Verwante presentaties


Ads door Google