De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Quiz ter afronding van hoofdstuk 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Quiz ter afronding van hoofdstuk 2"— Transcript van de presentatie:

1 Quiz ter afronding van hoofdstuk 2
De krim-oorlog Quiz ter afronding van hoofdstuk 2

2 Vraag 1: Wanneer was de Krimoorlog?
Van 1865 tot 1871. Van 1859 tot 1861. Van 1830 tot 1835. Van 1853 tot 1856.

3 Vraag 2: Wat was een oorzaak van de Krimoorlog?
Het in verval raken van het Osmaanse rijk. Het Russisch-orthodoxe geloof. Het Russische imperialisme. A alleen II B I, II en III C Alleen I D II en III

4 Vraag 3. Welk gebied behoorde omstreeks 1850 NIET tot het Ottomaanse rijk?
De Balkan De Levant De Krim Egypte

5 Hiernaast zie je een afbeelding van Britse voetsoldaten die ten strijde trekken op de Krim. De Krim is een schiereiland aan de noordkust van de Zwarte Zee. De Britse soldaten moesten de Russische marinehaven Sebastopol aanvallen.

6 Vraag 4: Waarom geloofden de Britten dat de verovering van Sebastopol de oorlog zou beslissen?
Omdat dat de Russen zou dwingen zich op een landoorlog te concentreren. Waardoor ze beter tegen de Fransen, de eeuwige vijand van Engeland, konden vechten Omdat dat de Russische expansie in het zuiden zou tegenhouden. De Britten hadden de sterkste vloot en kon het Middellandse Zeegebied afdoende verdedigen. Omdat de Britten dachten dat Rusland nadat de haven van de Russische vloot ingenomen zou zijn geen oorlog meer kon voeren.

7 Vraag 5. Wantoestanden in het leger waren er altijd geweest. Maar in de Krimoorlog werden ze ook bekend bij de burgerij en kwam er kritiek op. Britse kranten schreven over de misstanden.

8 Vraag 5: Wat waren de gevolgen voor de medische voorzieningen?
Florence Nightingale kreeg opdracht van het ministerie van oorlog een verpleegstersteam op te zetten. Florence Nightingale ging onder druk van de publieke opinie zelfstandig een ziekenhuis opzetten Florence Nightingale was getrouwd met een generaal en berichtte daarover in de pers.

9 Vraag 6 Franse Krimsoldaten paraderen in 1856 als helden door de straten van Parijs. Was er reden om hen als helden binnen te halen?

10 Ja, want Frankrijk dwong samen met Engeland Rusland tot de acceptatie van vredesvoorstellen.
Nee, want het Franse leger leed op de Krim nederlaag op nederlaag. Ja, want het Franse leger had Rusland helemaal op eigen houtje verslagen. Nee, het waren de Engelse troepen en niet de Franse, die de Russen hadden verslagen.

11 Vraag 7 Wie is deze staatsman die een belangrijke rol in de Krimoorlog speelde? Als keizer volgde hij een imperialistische koers en kwam op voor de belangen van de katholieken in Palestina.

12 8. In maart 1856 besloot Rusland zich over te geven
8. In maart 1856 besloot Rusland zich over te geven. Wat vormde daarbij een beslissende overweging? De opmars van Turkse troepen in de Kaukasus. De opmars van Britsen en Franse troepen richting Moskou. De val van Sebastopol. De dreiging van Oostenrijk om aan de kant van de geallieerden te gaan vechten.

13 9. Wat waren gevolgen van de Krimoorlog? Kies uit:
Vijandschap tussen Oostenrijk en Rusland. Engelse gebiedsuitbreiding ten koste van Rusland. Turkse gebiedsuitbreiding ten koste van Rusland. A I en III B I, II en III C I en II D II en III

14 10. Wat was een bedoeld gevolg van de Krimoorlog? Kies uit:
De afschaffing van de lijfeigenschap in Rusland. Vrouwenemancipatie in Engeland. De industrialisatie van Rusland. Constantinopel bleef in Turkse handen.

15 Antwoorden D B C A C Napoleon III A D


Download ppt "Quiz ter afronding van hoofdstuk 2"

Verwante presentaties


Ads door Google