De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Klik HIER om de voorstelling te starten !

Verwante presentaties


Presentatie over: "Klik HIER om de voorstelling te starten !"— Transcript van de presentatie:

1 Klik HIER om de voorstelling te starten !
Bedankt ! Tessa Kelly Lysette Ook de andere diaseries zagen er goed uit. Van de ene serie is dia X weer beter dan dia Y en omgekeerd. Ik heb even geen tijd om een diaserie te maken van de beste dia’s uit de verschillende series. Dit was de meest complete diaserie. Klik HIER om de voorstelling te starten ! Ligging en topografie Zeestromen Middellandse Zeegebied. Mediterrane landbouw het Cs-klimaat / Middellandse Zeeklimaat Mediterrane vegetatie Maak er wat moois van en voeg een lekker Mediterraan muziekje toe !

2 Ligging en topografie. -Zoek een kaart en geef daar in aan: I- Straat van Gibraltar, Bosporus, Suez kanaal, Rode Zee, Atlantische Oceaan, Zwarte Zee, Adriatische Zee, Egeïsche Zee en de Tyrrheense Zee. II-De lengte en breedtegraden (met getallen) die het Middellandse Zeegebied begrenzen.

3 Zeestromen -Beschrijf en verklaar de zeestromen in het Middellandse Zeegebied. -Doe dit aan de hand van zowel een kaart als een illustratie en / of filmpje

4 Het Cs-klimaat / Middellandse Zeeklimaat
-Beschrijf het Cs-klimaat. Doe dit in woorden en aan de hand van een klimaatgrafiek. -Voeg illustratieve foto’s toe van de winter en van de zomer situatie. Een Cs-klimaat bestaat uit droge warme zomers en in de milde winters valt veel regen. Zoals je op de grafiek kan zien is de temperatuur in de winter rond de 10°C dat is vrij mild voor een winter. Je ziet ook dat er in de winter de meeste regen valt. In de zomer juist heel weinig regen met een temperatuur van ong. 25°C. Natte winter Droge zomer

5 Planten groeien tijdens vochtig voorjaar.
Mediterrane vegetatie. -Zoek illustraties van: de kurkeik, brem, maquis, olijfbomen in Griekenland en van de Zuid-Franse lavendelvelden. Voorzie iedere illustratie van een korte toelichting. De kenmerken: Cs-klimaat Grote verdamping Planten groeien tijdens vochtig voorjaar. Tijdens de zomerperiode droog en verdord. Brem: Struik die in een ruststand de zomer droogte overleefd. Kurkeik: Boom met lange wortels een leerachtige bladeren kan goed tegen droogte. Maquis groeit op plekken waar men het bos heeft laten verwijderen. De olijfbomen in griekenland worden vaak gebruikt het middelands zeegebied af te grenzen Lavendel kan ook groeien tussen de maquis

6 Mediterrane vegetatie
Mediterrane vegetatie. -Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de mediterrane vegetatie in het algemeen? -Zoek illustraties van: de kurkeik, brem, maquis, olijfbomen in Griekenland en van de Zuid-Franse lavendelvelden. Voorzie iedere illustratie van een korte toelichting.

7

8 Mediterrane landbouw -Wat verstaan we onder ‘Mediterrane landbouw’? Landbouw die aangepast is aan het middellandse zeeklimaat en bestaat vooral uit droge akkerbouw. -Wat zijn kenmerkende gewassen en veesoorten? Gewassen: Graan(tarwe, gerst) Olijfbomen Wijndruiven Veesoorten: Schapen Geiten -Wat verstaan we onder ‘extensieve veeteelt’? De kudden op uitgestrekte heuvellandschappen en berggebieden met spaarzame plantengroei weiden. (Extensief = zonder er veel tijd, geld en/of moeite in te steken) -Maak vanuit deze dia mogelijkheden om door te klikken naar dia’s over: A-Mediterrane akkerbouw: a-Droge akkerbouw b-Boom- en struikcultuur c-Irrigatielandbouw B-Mediterrane veeteelt: a-Transhumance Wat is het verschil tussen transhumance en nomadische veeteelt? Waarom komt er zo weinig intensieve veeteelt voor in het MZG?

9 A-Mediterrane akkerbouw: De akkerbouw komt in drie vormen voor, elk aangepast aan het specifieke regionale klimaat. -Droge akkerbouw Komt vooral voor in de binnenlanden en gebergten voor. Bij deze vorm is er sprake van een twee- of driejarige cyclus. Bij de tweejarige cyclus wordt de akker het eerste jaar bebouwd en blijft deze het tweede jaar braak liggen. Bij de driejarige cyclus wordt het braakperceel gedurende het tweede jaar beweid en in het derde jaar bewerkt. De braakliggende grond ontvangt in de tussentijd wel neerslag en slaat deze op als voorraad voor de volgende productieperioden. Nadeel: van de laatste methode is dat er steeds maar op een derde van de oppervlakte daadwerkelijk geoogst kan worden en dat er gedurende de braakperiode meer kans op erosie is. Bovendien is de vraag naar arbeid er onregelmatig, dus veel werkeloosheid. -Boom- en struikcultuur Minder oppervlakte dan droge akkerbouw. Voordeel: Bomen en struiken kunnen nog groeien op plaatsen waar voor de eenjarige akkerbouwgewassen te weinig water is. Voornamelijk olijf- en amandelbomen en wijngaarden. Daarnaast allerlei notenbomen en bomen die bijzondere vruchten opleveren. In warme gebieden ook dadelpalm te vinden. In hoger gelegen gebieden met voldoende neerslag is er de teelt zoals appels, peren, kersen en pruimen. Soms ook gemengde teelt, wanneer er onder de bomen of tussen de wijnranken akkerbouwgewassen worden verbouwd of vee wordt gehouden. -Irrigatielandbouw Landbouw die plaatsvindt door kunstmatig water op de akkers te brengen. Daardoor vaak 3 tot 5 oogsten per jaar mogelijk. Deze gebieden liggen vooral in de vlakkere en vruchtbare dalen en aan de kust. Worden steeds meer gewassen geteeld die oorspronkelijk niet voorkomen in het gebied.

10 B-Mediterrane veeteelt: a-Transhumance
-Wat is het verschil tussen transhumance en nomadische veeteelt? De transhumance weten waar ze heen ga in de winter en zomer en hebben dan vaste verblijven. De nomadische weten niet waar ze heen gaan maar trekken met hun kudde gewoon rond. Ze hebben ook geen vaste slaap verblijf. -Waarom komt er zo weinig intensieve veeteelt voor in het MZG? De melk- en rundvleesproductie is zo gering dat alleen door import aan de behoefte kan worden voldaan. Worden nauwelijks varkens gehouden en wordt gevogelte(kippen, ganzen) alleen voor eigen gebruik en dus op klein schaal gehouden.

11 Mediterrane akkerbouw

12 Mediterrane veeteelt


Download ppt "Klik HIER om de voorstelling te starten !"

Verwante presentaties


Ads door Google