De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 2 Een gebied in kaart.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 2 Een gebied in kaart."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 2 Een gebied in kaart

2 Van luchtfoto tot kaart
Van loodrechte luchtfoto’s worden kaarten gemaakt. Kaarten zijn beter leesbaar dan luchtfoto’s. Je kan niet alles zo groot afbeelden als het in werkelijkheid is, daarom wordt de werkelijkheid op kaarten verkleind.

3 Topografische kaart Deze kaart geeft een precieze, waarheidsgetrouwe afbeelding van de werkelijkheid. Alle aanwezige inrichtingselementen krijgen op dit type kaart een plek. Dit kan alleen maar als het gebied dat op de kaart wordt afgebeeld niet zo groot is, maar wel heel groot wordt afgebeeld!

4 kaartsymbolen Alles wat op een kaart wordt afgebeeld wordt vereenvoudigd, omdat nu eenmaal niet alle namen erbij geschreven kunnen worden. Die vereenvoudiging leidt tot het gebruik van kaartsymbolen: - kleuren - letters - tekens

5 Legenda Om te weten wat de kaartsymbolen betekenen, moet je kijken naar de legenda. Hierin staat de betekenis van de op de kaart gebruikte kleuren, letters en tekens.

6 Op een kaart……. Staat altijd een titel: over welk gebied gaat de kaart (en eventueel: over welk onderwerp). Staat altijd een legenda. Staat altijd een schaal: geeft de verhouding aan tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. Staat soms een windroos of noordpijl: als het noorden niet midden-boven op de kaart is.

7 Hemelsbreed Om de afstand op een kaart te bepalen, meten we vaak hemelsbreed. Dat is meten in een rechte lijn, de zo kort mogelijke afstand tussen 2 punten. De afstand hemelsbreed is meestal korter dan de werkelijke afstand, omdat in de wegen die je rijdt bochten zitten.


Download ppt "Paragraaf 2 Een gebied in kaart."

Verwante presentaties


Ads door Google