De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Faculteit der Letteren Bibliotheek Talen en Culturen van Japan en Korea Bibliotheekinstructie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Faculteit der Letteren Bibliotheek Talen en Culturen van Japan en Korea Bibliotheekinstructie."— Transcript van de presentatie:

1 Faculteit der Letteren Bibliotheek Talen en Culturen van Japan en Korea Bibliotheekinstructie

2 Opzet bibliotheekinstructie Organisatie Faciliteiten Collectie Personeel Bronnenmateriaal zoeken Boeken lenen Externe bronnen Opdracht Bibliotheekinstructie TCJK

3 Organisatie Universiteit Leiden beschikt over één algemene bibliotheek: de Universiteitsbibliotheek (UB). Verder zijn er diverse specialistische bibliotheken, o.a. Juridische bibliotheek (KOG) Sociale wetenschappen (FSW) Kunstgeschiedenis Instituut Kern (Indologie) Sinologie (Arsenaal, begane grond) Japanologie en Koreanistiek (Arsenaal, 1F) Bibliotheekinstructie TCJK Naar verwachting zullen in de nabije toekomst de bibliotheken van Chinees, Japans en Koreaans worden samengevoegd.

4 Faciliteiten De TCJK bibliotheek beschikt over diverse faciliteiten, zoals: Computers met internetverbinding Satelliettelevisie (Japanse televisie) DVD-spelers Groot televisiescherm Hoofdtelefoons Bibliotheekinstructie TCJK Op de Macintosh-computers kun je inloggen met inlognaam “Gast” en wachtwoord “Gast”. Op de Windows-PC’s kun je inloggen met je ULCN-account.

5 Collectie Bibliotheekinstructie TCJK De TCJK bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie, zowel in westerse talen als in het Japans en Koreaans (en soms ook andere niet-westerse talen). Dagelijks worden nieuwe boeken aan de catalogus toegevoegd. De collectie is dus nog immer groeiend. Bovendien kun je hieruit concluderen, dat de bibliotheek over de nieuwste werken beschikt. Op de website van de bibliotheek vind je maandelijks een lijst met de nieuwe aanwinsten. Veel materiaal dat wordt aangeschaft, is aanbevolen door de wetenschappelijke staf van de opleidingen, waardoor een zekere garantie bestaat voor de kwaliteit ervan.

6 Personeel Bibliotheekinstructie TCJK Drs. Paul Wijsman Bibliothecaris Drs. Allard Olof Assistent-bibliothecaris Drs. Rieks Warendorp Torringa Assistent-bibliothecaris Drs. Oscar Veltink IT-coördinator bibliotheek Naast het vaste personeel, zijn er ook vaak student- assistenten in de bibliotheek werkzaam. Aarzel niet om het personeel of de student-assistenten aan te spreken. Zij zijn altijd bereid je te helpen.

7 Bronnenmateriaal zoeken Bibliotheekinstructie TCJK Op een universitaire opleiding wordt een wetenschappelijke werkwijze verwacht. Internet kan wel helpen bij het vinden van bronnen, maar het is onverstandig om te vertrouwen op bronnenmateriaal dat rechtstreeks voor iedereen toegankelijk is. Wie bijvoorbeeld Wikipedia als bron vermeldt, vraagt erom niet serieus genomen te worden! Wel biedt internet een keur aan mogelijkheden om de vindplaatsen van wetenschappelijk verantwoord bronnenmateriaal te vinden, zowel binnen als buiten de universiteit.

8 Bronnenmateriaal zoeken Bibliotheekinstructie TCJK Plan van behandeling: U-Cat (online catalogus Universiteit Leiden) Boeken Elektronisch materiaal Kranten Audiovisueel materiaal Harvard Yenching zoekmachine en onderwerpscodes Kaartenbak

9 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Dit zijn de eerst aan- gewezen zoekme- thoden: Auteur of titelwoor- den

10 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Maar er is meer: je kunt je zoekop- dracht nader specificeren en je kunt ook zoeken in alle velden of via een index

11 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ De resultaten worden standaard op jaar van uitgave (nieuwste eerst) gesorteerd. Je kunt ook sorteren op alfabetische volgorde van titel of auteur. Klik op de titel om meer informatie over het werk te zien. Als je het werk wilt lenen of inzien, moet je op beschikbaarheid klikken.

12 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Als je op beschikbaar klikt, volgt een scherm als dit. Soms is een werk op meerdere locaties aanwezig. Als je een boek wilt lenen of inzien, is het enige wat je écht nodig hebt, de locatie- c.q. plaatsingscode. Let erop dat dit niet hetzelfde is als de onderwerpscode! Je kunt hier ook zien of een boek uitleenbaar, ter inzage of uitgeleend is. Bovendien is zichtbaar in welke bibliotheek of bibliotheken het boek aanwezig is.

13 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Let op! Soms wordt de mogelijkheid geboden een boek aan te vragen (indien het niet is uitgeleend) of te reserveren (indien het wel is uitgeleend). Bij de bibliotheek van TCJK kan, ondanks dat deze knop soms wel verschijnt, een boek niet electronisch worden aangevraagd! Reserveren van een boek dat is uitgeleend daarentegen, is wél mogelijk. Aanvragen en reserveren van boeken kan wel gewoon bij de UB, zoals in dit voorbeeld.

14 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Bij “soort” kun je zien om wat voor soort werk het gaat: boek, tijdschrift, audiovisueel materiaal of een elektronische bron. Hier een voorbeeld van een elektronische bron. Om deze te raadplegen, klik je wederom op “beschikbaarheid”.

15 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ De elektronische bron kun je direct via internet raadplegen. Vanuit de universiteit hoef je daarvoor niks te doen, vanuit andere locaties moet je doorgaans inloggen. Ook hiervoor gebruik je weer je ULCN- account. Je wordt automatisch gevraagd om in te loggen als dat nodig is, zodra je op de link naar de bron klikt. Klik op die link om de bron te openen.

16 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Kranten In de bibliotheek zijn Japanse en Koreaanse kranten aanwezig. De meest recente liggen ter inzage in de hoek waar ook het grote scherm en de computers staan. Voor onderzoek kan het nuttig zijn oudere kranten te raadplegen. Ook deze kun je terugvinden in de bibliotheek. Maandelijks verschijnt er een bundel van de kranten van die maand, waar een index in te vinden is van gepubliceerde artikelen (Japans: 縮刷版, shukusatsuban). Via die index kun je dus snel een artikel in die krant vinden. De maandedities zijn gewoon via U-Cat te vinden, door te zoeken op de naam van de krant. Alleen Asahi Shinbun en Nihon Keizai Shinbun zijn aanwezig.

17 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Films Je kunt de gehele filmcollectie van de TCJK bibliotheek vinden door te zoeken op onderwerp.

18 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Films Selecteer links Onderwerps- code instituten en in de derde balk van boven audiovisueel materiaal. Voer als onderwerps- code in: JAPAN. 6838.4 (met een spatie na de punt) Alle films wor- den nu getoond.

19 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Een belangrijke en nuttige functionaliteit wordt geboden in Mijn U-CAT. Je kunt gewoon met je ULCN- account inloggen en dan beschik je over een aantal extra mogelijkheden. Je moet ook inloggen om boeken te reserveren of aan te vragen, zoals hiervoor omschreven.

20 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://opac.leidenuniv.nl/ Na het inloggen kom je in het overzicht. Hier kun je al je leningen e.d. terugvinden, en dus ook wanneer een boek moet worden ingeleverd. Ook kun je hier automatisch een lening verlengen. Klik daarvoor op leningen/ verlengen.

21 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ Er is, naast de via U-Cat te vinden elektronische bronnen, veel bronnenmate- riaal elektronisch te raadplegen. Handig hierbij is U-LIP (Library Information Portal). Je kunt U-LIP (ook) benaderen vanuit U-Cat.

22 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ In U-LIP kun je direct zoeken naar e-journals of andere informatie- bronnen, zoals catalogi, artikelen, etc. U-LIP werkt als ‘portal’ en geeft je, omdat je student van de universiteit bent, gratis toegang tot materiaal waar normaal gesproken voor betaald moet worden. Daarom moet je ook inloggen met je ULCN-account. Linksonder kun je rechtstreeks naar bronnen zoeken. Maar door de subject area te specificeren, kun je ook een lijst met beschikbare bronnen binnen dat gebied laten zien. Japans staat er nog niet tussen, maar je vindt bij Chinees wel veel relevante bronnen.

23 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ Het is de bedoeling dat er t.z.t. ook een aparte lijst met bronnen voor Japans en Koreaans komt. Bij Chinees is het meest nuttig voor studenten Japans en Koreaans, de Bibliography of Asian Studies (BAS).

24 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ Via BAS kun je zoeken naar (vooral westerstalige) artikelen in tijdschriften of hoofdstukken in boeken. Een handige manier dus om een artikel over een bepaald onderwerp te vinden! Zoeken kan gewoon op trefwoord.

25 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘manifesto’ en ‘Japan’, krijg je o.a. deze resultaten. Achter ‘citation’ staat de naam van het tijdschrift/werk waar het artikel in te vinden is. Het enige wat nu nog rest, is kijken of je deze editie van dit tijdschrift kunt vinden. Hiervoor gebruik je in principe gewoon weer U-Cat (zoeken op naam van het tijdschrift) of eventueel U-LIP. En zo is de cirkel weer rond.

26 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://metalib.leidenuniv.nl/ JSTOR, die als het goed is binnenkort ook via U-LIP beschikbaar is (en anders via www.jstor.org) biedt ook een ruime keur aan online toegankelijk materiaal (e-journals). In principe wordt hiernaar ook vanuit U- Cat verwezen, maar je kunt hier zelf ook in zoeken of bladeren. Het systeem zal zichzelf wijzen. Deze dienst is alleen vanuit de universiteit beschikbaar, of na inloggen via U-LIP met je ULCN-account.

27 Bronnenmateriaal zoeken – Google Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://www.google.com/scholar Verder is het ook nog mogelijk bronnen-materiaal te zoeken met Google Scholar. Dit kun je zien als een kruising tussen BAS en Google. Indien Leiden nog niet is ingesteld, kun je dit doen door rechts ‘scholar preferences’ te kiezen, bij ‘library links’ Leiden op te zoeken en Universiteit Leiden aan te vinken. Dit kun je opslaan met ‘save preferences’. Rechts vind je een voorbeeld van een zoekopdracht. Klik op ‘Leiden SFX Services’ om te kijken of het materiaal voor studenten van de Universiteit Leiden toegankelijk is. Als je dit van buiten de universiteit benadert, zul je moeten inloggen via U-LIP. Gebruik hiervoor je ULCN- account.

28 Bronnenmateriaal zoeken – Overig Bibliotheekinstructie TCJK Het is ook mogelijk om rechtstreeks in te loggen op sites waarop de universiteit geabonneerd is, zoals BAS, maar ook JSTOR – materialen dus die normaliter via U-LIP beschikbaar zijn. Aangezien je hier ook via U-LIP toegang toe hebt, is dit een extra functie, die misschien handig kan zijn als je een bookmark wilt maken van een pagina. Direct inloggen gaat door de URL te nemen van de website, bijvoorbeeld: http://www.jstor.org/ Hier voeg je dan ná de domeinnaam en vóór de slash erachter aan toe:.ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048 Het resultaat is dan dus: http://www.jstor.org.ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048/ Zoals gezegd is dit een extra mogelijkheid, maar U-LIP maakt dit overbodig.

29 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Eerder hebben we films opgezocht door gebruik te maken van een onderwerpscode. Deze code is een zogeheten Harvard Yenching-code. Alle boeken in de TCJK bibliotheek zijn voorzien van zo’n code. Op dezelfde manier als net met films, kunnen alle boeken met een bepaalde code gevonden worden. Iedere code staat voor een bepaald onderwerp. Heel handig dus als je boeken over een bepaald onderwerp zoekt, want niet ieder boek vermeldt het onderwerp in de titel. Door alleen op titel te zoeken, kan het dus zijn dat je veel misloopt. Het probleem is alleen: hoe weet je nou welke code voor welk onderwerp staat? Deze brug wordt geslagen door de Harvard Yenching zoekmachine. In het kort kun je deze zoekmachine gebruiken om boeken op onderwerp te zoeken, niet door rechtstreeks gebruik te maken van de codes, maar gewoon door op trefwoorden te zoeken. Ook kun je gestructureerd door de onderwerpen “heenbladeren”.

30 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ De eerste pijler van de HY-zoek- machine is de zoekfunctie. Het meest van belang zal zijn het zoeken op trefwoorden. Voer deze trefwoorden, gescheiden door spaties, in bij “zoektermen”. Let erop dat rechtsonder een onderscheid gemaakt moet worden tussen Japan en Korea! Voor boeken die niet specifiek over Japan of Korea gaan, moet je Japan selecteren.

31 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Het resultaatscherm Eerst worden, indien aanwezig, categorieen getoond waar het trefwoord in voorkomt. Klik op de nummers om te bladeren. Daaronder komen de ‘pure’ resultaten. Van boven naar beneden zie je onder welke categorieen een onderwerp valt. Om alle boeken met dat onderwerp te tonen, klik je op de code zelf. Nu wordt doorgeschakeld naar U-Cat en worden alle resultaten getoond.

32 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Opmerkingen: Trefwoorden kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden ingevoerd. Soms wordt ook Japans en Koreaans, zowel in het eigen schrift als in transcriptie, gevonden. Het is mogelijk dat er geen resultaten worden gevonden in U-Cat nadat je op een code hebt geklikt. Woorden met diakrieten (umlauts, horizontale streepjes, accents, etc.) worden ook gevonden als de diakrieten niet zijn ingevoerd (dus showa invoeren geeft ook resultaten voor shōwa). Bij nummers voor Korea komt er een K voor de code te staan. Soms is een code specifiek bedoeld voor Noord-Korea. Dan komt er NK voor te staan.

33 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tabellen Soms zijn er tabellen op een code toepasbaar. Dat hoef je niet te doen, maar het kan wel. Als je het wel doet, kun je een code nog nader specificeren, dus nog fijnmaziger zoeken. Het verdient aanbeveling om eerst wel (een) tabel(len) toe te passen en als je dan geen geschikt resultaat vindt, nog een keer zonder de tabellen te zoeken. Als een tabel toepasbaar is, zie je dit. Klik op de drie driehoekjes om toe te passen.

34 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tabellen Als je een tabel toepast, kom je in dit scherm. In dit geval is alleen tabel 3 toepasbaar. Met deze tabel kun je een onderwerp verdelen in jaarperioden. Soms zijn meerdere tabellen toepasbaar. Klik op de tabel die je toe wilt passen en de inhoud wordt getoond.

35 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tabellen Na voor Tabel 3 gekozen te hebben, wordt de inhoud getoond. Afhankelijk van hoe het programma door de admins is ingesteld, worden jaarperioden voor diverse landen getoond. In dit voorbeeld alleen Japan en Korea. Klik op een willekeurig stuk tekst binnen de code die je wilt toepassen, bijv. code 4 voor de Kamakura-periode.

36 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tabellen Zoals je kunt zien, is tabel 3 in dit geval toegepast door achter de code “.4” te zetten. Voordat we tabel 3 toepasten, hadden we een code die alle boeken over de Japanse geschiedenis van politiek en juridisch denken toonde. Nu hebben we dat specifiek toegespitst op de Kamakura-periode. Om de resultaten te tonen, klikken we op de gegenereerde code…

37 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tabellen …en alle boeken met het onderwerp “geschiedenis van het Japanse politieke en juridische denken in de Kamakura- periode” worden keurig getoond!

38 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Korte toelichting zoekopties Dit heeft invloed op de resultaten die uiteindelijk in U-Cat worden getoond. Als dit is aangevinkt, worden alle boeken getoond die beginnen met de gevonden code. Als hij is uitgevinkt, worden alle resultaten getoond die puur uit die code bestaan, dus zonder eventuele nadere onderverdelingen of subcodes. Als and staat aangevinkt, worden alleen resultaten getoond waar alle ingevoerde trefwoorden in voorkomen. Als or staat aangevinkt, worden alle resultaten getoond waar één van de trefwoorden in voorkomt. Hulpmiddel om eventueel Japanse woorden met lange klanken in te voeren. Hoeft niet gebruikt te worden, want de woorden worden ook gevonden zonder de horizontale streepjes, maar als je dit wél gebruikt, zoek je fijnmaziger. Hiermee kun je alle codes tussen de ingevoerde begin- en eindcode tonen. Hiermee kun je, juist als je een code hebt maar niet weet waar die voor staat, de details van een specifieke code bekijken. Als dit is aangevinkt, worden ook alle codes getoond waarvan de bovenliggende categorieen de ingevoerde trefwoorden bevatten. De code zelf bevat dan niet per definitie het gezochte woord. Spreekt voor zich Als dit is aangevinkt, krijg je de weergave zoals eerder laten zien. Als het is uitgevinkt, worden de resultaten met minder details, in een lijst getoond. Als dit is uitgevinkt, worden de categorieen waar de trefwoorden in voorkomen, niet getoond.

39 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Overige opties Naast zoeken, kun je ook door de codes bladeren, van groot naar klein. Je springt van hoofdcategorie naar subcategorie, steeds kleiner totdat je bij de code aankomt. Dit is handig als je niet per trefwoord iets kunt vinden, want zo kun je de code vinden die het dichste zit tegen wat je zoekt. Nadere uitleg en informatie kun je altijd vinden onder de uitleg/FAQ optie. De feedback-optie is om klachten, ideeen, ervaringen, etc. te versturen.

40 De Harvard Yenching zoekmachine Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL): http://hy.leidenuniversity.net/ Tot slot: De boeken die in de leeszaal staan, zijn geordend op onderwerpscode. Leeszaalboeken kun je dus meteen vinden als je de onderwerpscode in de HY-zoekmachine gevonden hebt. Ook kun je op onderwerp zoeken in de kaartenbak. Hiervoor heb je ook de HY-code nodig, die je dus met deze zoekmachine kunt vinden.

41 De kaartenbak Bibliotheekinstructie TCJK In de bibliotheek is ook nog immer de ouderwetse kaartenbak aanwezig. Niet alleen omdat dit fijn is voor mensen die internetschuw zijn, maar ook omdat niet alle boeken van de TCJK bibliotheek via U-Cat te vinden zijn. Vooral bij oudere (Japanse) werken bestaat de mogelijkheid dat ze nog niet digitaal gecatalogiseerd zijn. Om deze boeken te vinden, kun je dus ook gebruik maken van de kaartenbak. Daar staat tegenover dat nieuwe werken tegenwoordig alleen nog maar digitaal worden gecatalogiseerd. Die zul je dus in de kaartenbak juist niet aantreffen.

42 De kaartenbak Bibliotheekinstructie TCJK In de kaartenbak kun je zoeken op auteur, titel en onderwerps-code. Als je een blik op de kaartenbak werpt, zul je zien dat dit zichzelf wijst. Titel en auteur zijn geordend op alfabetische volgorde. Onderwerpscodes zijn geordend op oplopende volgorde. Het moge duidelijk zijn, dat voor zoeken op onderwerp ook in dit geval de Harvard Yenching zoekmachine een zeer nuttige toepassing kan zijn. Door de Harvard Yenching zoekmachine te combineren met enerzijds U-Cat en anderzijds de kaartenbak, is het praktisch mogelijk om alle boeken over een bepaald onderwerp in onze bibliotheek globaal in te zien.

43 Boeken lenen bij TCJK bibliotheek Bibliotheekinstructie TCJK Gang van zaken: Zoek het boek op (bijv. via U-Cat) en schrijf de plaatsingscode op. Let erop dat je echt de plaatsingscode hebt, en niet de onderwerpscode! Schrijf je naam erbij op en leg het briefje in het aanvragenbakje op de balie. Binnen een uur kun je de boeken afhalen. Vaak halen we de boeken meteen voor je, zonder dat je hoeft te wachten. Niet alle boeken worden uitgeleend. Sommige boeken worden bijv. tijdelijk voor een bepaalde collegereeks gereserveerd. Niet uitleenbaar materiaal kan in de leeszaal worden bekeken. Eventueel kan er worden gekopieerd. Audiovisueel materiaal wordt niet uitgeleend, maar kan in de leeszaal worden bekeken. Je collegekaart fungeert als lenerspas, dus deze heb je nodig. Je kunt maximaal 15 boeken tegelijk lenen. De standaard leentermijn is drie weken. Terugbrengen kan door het boek in het krat op de balie te deponeren. Bij niet tijdig terugbrengen, krijg je een rappel. Na een derde rappel volgt een boete en wordt je lenerspas geblokkeerd. De boete betaal je bij de UB, niet bij de TCJK-bibliotheek. Na betaling wordt je lenerspas weer gedeblokkeerd.

44 Boeken lenen bij TCJK bibliotheek Bibliotheekinstructie TCJK De altijd behulpzame bibliothecaris Paul Wijsman in actie Het bakje waar je je leenaanvragen in kunt deponeren. Dit bakje staat op de balie. Op de achtergrond het zwarte krat waar teruggebrachte boeken in kunnen worden gedeponeerd.

45 Boeken lenen bij TCJK bibliotheek Bibliotheekinstructie TCJK Soms is het ook heel gezellig in de bibliotheek

46 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Eerder zagen we dat we via BAS (Bibliography of Asian Studies) konden zoeken naar vooral westerstalige artikelen in tijdschriften. Voor het zoeken naar Japanstalige artikelen, kun je het beste gebruik maken van de online catalogus van de National Diet Library (NDL). Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

47 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Na de OPAC (Online Public Access Catalog) geselecteerd te hebben, kies je ‘search for Japanese periodicals index’. Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

48 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Vervolgens kom je in de zoekmachine. Zoals je in de afbeelding ziet, kun je op velerlei wijze zoeken naar artikelen. In dit voorbeeld nemen we, net als eerder bij BAS, manifesto als onderwerp, maar nu in het Japans. Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

49 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Zoals je ziet, zijn er heel veel treffers. Lang niet alle tijdschriften zijn in de TCJK bibliotheek aanwezig. Over het algemeen zijn in de TCJK bibliotheek wel de grootste of meest reguliere tijdschriften (van enig niveau) aanwezig, bv. 中央公論. Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

50 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Door op een resultaat te klikken, krijg je deze nadere gegevens. Kijk vervolgens in U-Cat of het tijdschrift in de TCJK bibliotheek aanwezig is. Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

51 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library Zoals gezegd, zijn lang niet alle tijdschriften die via de OPAC van NDL gevonden worden, in de bibliotheek aanwezig. Dit wil echter niet zeggen, dat je over een gevonden artikel niet de beschikking zou kunnen krijgen. De TCJK bibliotheek heeft een overeenkomst met de NDL, via welke wij materiaal uit de NDL kunnen laten opsturen. Kenmerken: Materiaal opvragen gaat via de bibliothecarissen van de TCJK bieb Levertijd van aangevraagd materiaal is gemiddeld twee weken De kosten bedragen € 0,40 per kopie Aangezien het om kopieen gaat, hoeft het materiaal niet weer te worden ingeleverd Internetadres (URL): http://www.ndl.go.jp/(en/)

52 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK Staatsbibliothek Berlin Net als bij de NDL, kan er materiaal uit de Staatsbibliothek Berlin worden aangevraagd. Deze bibliotheek beschikt over een bijzonder grote collectie, waarvan helaas lang niet alles via de online catalogus is terug te vinden. Kun je iets dus niet vinden, dan wil dat niet zeggen dat het niet aanwezig is. Als je écht graag iets wil hebben, loont het altijd de moeite om deze optie te proberen. Ga naar Sammlungen en kies Ostasien voor Japanstalig materiaal. Westerstalig materiaal kan eventueel via de UB worden aangevraagd (en opgezocht in StaBiKat). Internetadres (URL): http://staatsbibliothek- berlin.de/

53 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK Staatsbibliothek Berlin Kies catalogues en dan Japanese catalogue. Hier zie je ook nog wat extra uitleg. Klik dan op de link voor de Japanse catalogus. Internetadres (URL): http://staatsbibliothek- berlin.de/

54 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK Staatsbibliothe k Berlin …en weer een zoekscherm. Dit mag verder voor zich spreken. Internetadres (URL): http://staatsbibliothek- berlin.de/

55 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK Staatsbibliothek Berlin Zoals gezegd, kan materiaal uit de Staatsbibliothek worden aangevraagd, ook als het niet online is gevonden. Kenmerken: Materiaal opvragen gaat via de bibliothecarissen van de TCJK bieb Levertijd van aangevraagd materiaal is gemiddeld twee weken Het gaat om het lenen van boeken, die dus moeten worden teruggebracht Dit is een kosteloze service Indien het materiaal niet bij de Staatsbibliothek aanwezig is, kan het twee maanden duren voordat hiervan melding komt. De mogelijkheid bestaat dat de Staatsbibliothek het alsnog aanschaft. Het duurt dan echter al snel een half jaar voordat je er de beschikking over hebt Indien je er dus heel snel de beschikking over moet hebben, kun je dus niet met al te veel zekerheid op een Staatsbibliothek-aanvraag rekenen Internetadres (URL): http://staatsbibliothek- berlin.de/

56 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK IBL Ten slotte kun je nog gebruik maken van IBL (Inter Bibliothecair Leenverkeer). Via IBL kun je boeken die in andere Nederlandse bibliotheken aanwezig zijn, aanvragen en laten opsturen. Uiteraard moet je daartoe het boek eerst vinden en localiseren. Dat gaat via Picarta, waarmee je kunt zoeken in de NCC (Nederlandse Centrale Catalogus). Internetadres (URL): http://www.picarta.nl/

57 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK InterBibliothecair Leenverkeer (IBL) Kenmerken: IBL dienstverlening verloopt via de UB, niet via de TCJK bibliotheek Bij de UB kun je een IBL-account laten aanmaken. Hiermee kun je ook inloggen in Picarta en de materialen lokaliseren Op je IBL-account kun je een tegoed zetten. Van dit tegoed worden de kosten van IBL betaald Via IBL kun je uitleenbare materialen uit andere bibliotheken in Nederland aanvragen. Deze materialen worden dan opgestuurd Maar de UB heeft ook IBL-overeenkomsten met bibliotheken in het buitenland. Informeer hiernaar bij de balie van de UB De levertijd bedraagt 1 tot 4 weken Het lenen van een boek uit een andere bibliotheek kost € 6,-. Kopieen van artikelen uit een andere bibliotheek tot 10 pagina’s kost ook € 6,-. Extra pagina’s kosten € 0,60 per pagina. Spoedaanvragen zijn mogelijk, maar twee keer zo duur

58 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK JapanKnowledge Tot slot nog een handige ‘reference tool’: JapanKnowledge. Met deze tool kun je heel snel dingen opzoeken in 17 verschillende toonaangevende naslagwerken, zoals naamwoordenboeke n, encyclopedieen, woordenboeken (ook JP-EN), noem maar op. Zeker de encyclopedie is voor de liefhebbers van Wikipedia een must, aangezien deze wel betrouwbaar is! Internetadres (URL): http://na.jkn21.com/

59 Samenvattend: de URL’s Bibliotheekinstructie TCJK U-Cat: http://opac.leidenuniv.nl/ (of gewoon ‘u-cat’ invoeren en op enter drukken) U-LIP: http://metalib.leidenuniv.nl/ (of de link volgen vanaf U-Cat) Google Scholar: http://www.google.com/scholar HY-onderwerpszoekmachine: http://hy.leidenuniversity.net/ National Diet Library: http://www.ndl.go.jp/en/ Staatsbibliothek Berlin: http://staatsbibliothek-berlin.de/ IBL zoeken in NCC: http://www.picarta.nl/ (Ook via U-LIP) BAS: http://ets.umdl.umich.edu.ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048/b/bas/ Jstor: http://www.jstor.org.ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048/ En ten slotte: JapanKnowledge: http://na.jkn21.com/


Download ppt "Faculteit der Letteren Bibliotheek Talen en Culturen van Japan en Korea Bibliotheekinstructie."

Verwante presentaties


Ads door Google