De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bibliotheekinstructie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bibliotheekinstructie"— Transcript van de presentatie:

1 Bibliotheekinstructie
Bibliotheek Talen en Culturen van Japan en Korea Bibliotheekinstructie

2 Opzet bibliotheekinstructie
Organisatie Faciliteiten Collectie Personeel Bronnenmateriaal zoeken Boeken lenen Externe bronnen Opdracht Bibliotheekinstructie TCJK

3 Organisatie Bibliotheekinstructie TCJK
Universiteit Leiden beschikt over één algemene bibliotheek: de Universiteitsbibliotheek (UB). Verder zijn er diverse specialistische bibliotheken, o.a. Juridische bibliotheek (KOG) Sociale wetenschappen (FSW) Kunstgeschiedenis Instituut Kern (Indologie) Sinologie (Arsenaal, begane grond) Japanologie en Koreanistiek (Arsenaal, 1F) Bibliotheekinstructie TCJK Naar verwachting zullen in de nabije toekomst de bibliotheken van Chinees, Japans en Koreaans worden samengevoegd.

4 Faciliteiten Bibliotheekinstructie TCJK
De TCJK bibliotheek beschikt over diverse faciliteiten, zoals: Computers met internetverbinding Satelliettelevisie (Japanse televisie) DVD-spelers Groot televisiescherm Hoofdtelefoons Bibliotheekinstructie TCJK Op de Macintosh-computers kun je inloggen met inlognaam “Gast” en wachtwoord “Gast”. Op de Windows-PC’s kun je inloggen met je ULCN-account.

5 Collectie Bibliotheekinstructie TCJK
De TCJK bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie, zowel in westerse talen als in het Japans en Koreaans (en soms ook andere niet-westerse talen). Dagelijks worden nieuwe boeken aan de catalogus toegevoegd. De collectie is dus nog immer groeiend. Bovendien kun je hieruit concluderen, dat de bibliotheek over de nieuwste werken beschikt. Op de website van de bibliotheek vind je maandelijks een lijst met de nieuwe aanwinsten. Veel materiaal dat wordt aangeschaft, is aanbevolen door de wetenschappelijke staf van de opleidingen, waardoor een zekere garantie bestaat voor de kwaliteit ervan. Bibliotheekinstructie TCJK

6 Personeel Bibliotheekinstructie TCJK Drs. Paul Wijsman Bibliothecaris
Naast het vaste personeel, zijn er ook vaak student-assistenten in de bibliotheek werkzaam. Aarzel niet om het personeel of de student-assistenten aan te spreken. Zij zijn altijd bereid je te helpen. Drs. Allard Olof Assistent-bibliothecaris Bibliotheekinstructie TCJK Drs. Rieks Warendorp Torringa Assistent-bibliothecaris Drs. Oscar Veltink IT-coördinator bibliotheek

7 Bronnenmateriaal zoeken
Op een universitaire opleiding wordt een wetenschappelijke werkwijze verwacht. Internet kan wel helpen bij het vinden van bronnen, maar het is onverstandig om te vertrouwen op bronnenmateriaal dat rechtstreeks voor iedereen toegankelijk is. Wie bijvoorbeeld Wikipedia als bron vermeldt, vraagt erom niet serieus genomen te worden! Wel biedt internet een keur aan mogelijkheden om de vindplaatsen van wetenschappelijk verantwoord bronnenmateriaal te vinden, zowel binnen als buiten de universiteit. Bibliotheekinstructie TCJK

8 Bronnenmateriaal zoeken
Plan van behandeling: U-Cat (online catalogus Universiteit Leiden) Boeken Elektronisch materiaal Kranten Audiovisueel materiaal Harvard Yenching zoekmachine en onderwerpscodes Kaartenbak Bibliotheekinstructie TCJK

9 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Dit zijn de eerst aan- gewezen zoekme- thoden: Auteur of titelwoor- den Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

10 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Maar er is meer: je kunt je zoekop- dracht nader specificeren en je kunt ook zoeken in alle velden of via een index Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

11 Klik op de titel om meer informatie over het werk te zien.
Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat De resultaten worden standaard op jaar van uitgave (nieuwste eerst) gesorteerd. Je kunt ook sorteren op alfabetische volgorde van titel of auteur. Klik op de titel om meer informatie over het werk te zien. Als je het werk wilt lenen of inzien, moet je op beschikbaarheid klikken. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

12 Let erop dat dit niet hetzelfde is als de onderwerpscode!
Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat Als je op beschikbaar klikt, volgt een scherm als dit. Soms is een werk op meerdere locaties aanwezig. Als je een boek wilt lenen of inzien, is het enige wat je écht nodig hebt, de locatie- c.q. plaatsingscode. Let erop dat dit niet hetzelfde is als de onderwerpscode! Je kunt hier ook zien of een boek uitleenbaar, ter inzage of uitgeleend is. Bovendien is zichtbaar in welke bibliotheek of bibliotheken het boek aanwezig is. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

13 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Let op! Soms wordt de mogelijkheid geboden een boek aan te vragen (indien het niet is uitgeleend) of te reserveren (indien het wel is uitgeleend). Bij de bibliotheek van TCJK kan, ondanks dat deze knop soms wel verschijnt, een boek niet electronisch worden aangevraagd! Reserveren van een boek dat is uitgeleend daarentegen, is wél mogelijk. Aanvragen en reserveren van boeken kan wel gewoon bij de UB, zoals in dit voorbeeld. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

14 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Bij “soort” kun je zien om wat voor soort werk het gaat: boek, tijdschrift, audiovisueel materiaal of een elektronische bron. Hier een voorbeeld van een elektronische bron. Om deze te raadplegen, klik je wederom op “beschikbaarheid”. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

15 Klik op die link om de bron te openen.
Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat De elektronische bron kun je direct via internet raadplegen. Vanuit de universiteit hoef je daarvoor niks te doen, vanuit andere locaties moet je doorgaans inloggen. Ook hiervoor gebruik je weer je ULCN-account. Je wordt automatisch gevraagd om in te loggen als dat nodig is, zodra je op de link naar de bron klikt. Klik op die link om de bron te openen. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

16 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Kranten In de bibliotheek zijn Japanse en Koreaanse kranten aanwezig. De meest recente liggen ter inzage in de hoek waar ook het grote scherm en de computers staan. Voor onderzoek kan het nuttig zijn oudere kranten te raadplegen. Ook deze kun je terugvinden in de bibliotheek. Maandelijks verschijnt er een bundel van de kranten van die maand, waar een index in te vinden is van gepubliceerde artikelen (Japans: 縮刷版, shukusatsuban). Via die index kun je dus snel een artikel in die krant vinden. De maandedities zijn gewoon via U-Cat te vinden, door te zoeken op de naam van de krant. Alleen Asahi Shinbun en Nihon Keizai Shinbun zijn aanwezig. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

17 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Films Je kunt de gehele filmcollectie van de TCJK bibliotheek vinden door te zoeken op onderwerp. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

18 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Films Selecteer links Onderwerps- code instituten en in de derde balk van boven audiovisueel materiaal. Voer als onderwerps-code in: JAPAN (met een spatie na de punt) Alle films wor-den nu getoond. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

19 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Een belangrijke en nuttige functionaliteit wordt geboden in Mijn U-CAT. Je kunt gewoon met je ULCN- account inloggen en dan beschik je over een aantal extra mogelijkheden. Je moet ook inloggen om boeken te reserveren of aan te vragen, zoals hiervoor omschreven. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

20 Bronnenmateriaal zoeken – U-Cat
Na het inloggen kom je in het overzicht. Hier kun je al je leningen e.d. terugvinden, en dus ook wanneer een boek moet worden ingeleverd. Ook kun je hier automatisch een lening verlengen. Klik daarvoor op leningen/ verlengen. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

21 Je kunt U-LIP (ook) benaderen vanuit U-Cat.
Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP Er is, naast de via U-Cat te vinden elektronische bronnen, veel bronnenmate-riaal elektronisch te raadplegen. Handig hierbij is U-LIP (Library Information Portal). Je kunt U-LIP (ook) benaderen vanuit U-Cat. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

22 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP
In U-LIP kun je direct zoeken naar e-journals of andere informatie- bronnen, zoals catalogi, artikelen, etc. U-LIP werkt als ‘portal’ en geeft je, omdat je student van de universiteit bent, gratis toegang tot materiaal waar normaal gesproken voor betaald moet worden. Daarom moet je ook inloggen met je ULCN-account. Linksonder kun je rechtstreeks naar bronnen zoeken. Maar door de subject area te specificeren, kun je ook een lijst met beschikbare bronnen binnen dat gebied laten zien. Japans staat er nog niet tussen, maar je vindt bij Chinees wel veel relevante bronnen. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

23 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP
Het is de bedoeling dat er t.z.t. ook een aparte lijst met bronnen voor Japans en Koreaans komt. Bij Chinees is het meest nuttig voor studenten Japans en Koreaans, de Bibliography of Asian Studies (BAS). Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

24 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP
Via BAS kun je zoeken naar (vooral westerstalige) artikelen in tijdschriften of hoofdstukken in boeken. Een handige manier dus om een artikel over een bepaald onderwerp te vinden! Zoeken kan gewoon op trefwoord. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

25 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP
Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘manifesto’ en ‘Japan’, krijg je o.a. deze resultaten. Achter ‘citation’ staat de naam van het tijdschrift/werk waar het artikel in te vinden is. Het enige wat nu nog rest, is kijken of je deze editie van dit tijdschrift kunt vinden. Hiervoor gebruik je in principe gewoon weer U-Cat (zoeken op naam van het tijdschrift) of eventueel U-LIP. En zo is de cirkel weer rond. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

26 Bronnenmateriaal zoeken – U-LIP
JSTOR, die als het goed is binnenkort ook via U-LIP beschikbaar is (en anders via biedt ook een ruime keur aan online toegankelijk materiaal (e-journals). In principe wordt hiernaar ook vanuit U-Cat verwezen, maar je kunt hier zelf ook in zoeken of bladeren. Het systeem zal zichzelf wijzen. Deze dienst is alleen vanuit de universiteit beschikbaar, of na inloggen via U-LIP met je ULCN-account. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

27 Bronnenmateriaal zoeken – Google
Verder is het ook nog mogelijk bronnen-materiaal te zoeken met Google Scholar. Dit kun je zien als een kruising tussen BAS en Google. Indien Leiden nog niet is ingesteld, kun je dit doen door rechts ‘scholar preferences’ te kiezen, bij ‘library links’ Leiden op te zoeken en Universiteit Leiden aan te vinken. Dit kun je opslaan met ‘save preferences’. Rechts vind je een voorbeeld van een zoekopdracht. Klik op ‘Leiden SFX Services’ om te kijken of het materiaal voor studenten van de Universiteit Leiden toegankelijk is. Als je dit van buiten de universiteit benadert, zul je moeten inloggen via U-LIP. Gebruik hiervoor je ULCN-account. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

28 .ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048
Bronnenmateriaal zoeken – Overig Het is ook mogelijk om rechtstreeks in te loggen op sites waarop de universiteit geabonneerd is, zoals BAS, maar ook JSTOR – materialen dus die normaliter via U-LIP beschikbaar zijn. Aangezien je hier ook via U-LIP toegang toe hebt, is dit een extra functie, die misschien handig kan zijn als je een bookmark wilt maken van een pagina. Direct inloggen gaat door de URL te nemen van de website, bijvoorbeeld: Hier voeg je dan ná de domeinnaam en vóór de slash erachter aan toe: .ezproxy.mephisto.leidenuniv.nl:2048 Het resultaat is dan dus: Zoals gezegd is dit een extra mogelijkheid, maar U-LIP maakt dit overbodig. Bibliotheekinstructie TCJK

29 De Harvard Yenching zoekmachine
Eerder hebben we films opgezocht door gebruik te maken van een onderwerpscode. Deze code is een zogeheten Harvard Yenching-code. Alle boeken in de TCJK bibliotheek zijn voorzien van zo’n code. Op dezelfde manier als net met films, kunnen alle boeken met een bepaalde code gevonden worden. Iedere code staat voor een bepaald onderwerp. Heel handig dus als je boeken over een bepaald onderwerp zoekt, want niet ieder boek vermeldt het onderwerp in de titel. Door alleen op titel te zoeken, kan het dus zijn dat je veel misloopt. Het probleem is alleen: hoe weet je nou welke code voor welk onderwerp staat? Deze brug wordt geslagen door de Harvard Yenching zoekmachine. In het kort kun je deze zoekmachine gebruiken om boeken op onderwerp te zoeken, niet door rechtstreeks gebruik te maken van de codes, maar gewoon door op trefwoorden te zoeken. Ook kun je gestructureerd door de onderwerpen “heenbladeren”. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

30 De eerste pijler van de HY-zoek-machine is de zoekfunctie.
De Harvard Yenching zoekmachine De eerste pijler van de HY-zoek-machine is de zoekfunctie. Het meest van belang zal zijn het zoeken op trefwoorden. Voer deze trefwoorden, gescheiden door spaties, in bij “zoektermen”. Let erop dat rechtsonder een onderscheid gemaakt moet worden tussen Japan en Korea! Voor boeken die niet specifiek over Japan of Korea gaan, moet je Japan selecteren. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

31 De Harvard Yenching zoekmachine
Het resultaatscherm Eerst worden, indien aanwezig, categorieen getoond waar het trefwoord in voorkomt. Klik op de nummers om te bladeren. Daaronder komen de ‘pure’ resultaten. Van boven naar beneden zie je onder welke categorieen een onderwerp valt. Om alle boeken met dat onderwerp te tonen, klik je op de code zelf. Nu wordt doorgeschakeld naar U-Cat en worden alle resultaten getoond. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

32 De Harvard Yenching zoekmachine
Opmerkingen: Trefwoorden kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden ingevoerd. Soms wordt ook Japans en Koreaans, zowel in het eigen schrift als in transcriptie, gevonden. Het is mogelijk dat er geen resultaten worden gevonden in U-Cat nadat je op een code hebt geklikt. Woorden met diakrieten (umlauts, horizontale streepjes, accents, etc.) worden ook gevonden als de diakrieten niet zijn ingevoerd (dus showa invoeren geeft ook resultaten voor shōwa). Bij nummers voor Korea komt er een K voor de code te staan. Soms is een code specifiek bedoeld voor Noord-Korea. Dan komt er NK voor te staan. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

33 De Harvard Yenching zoekmachine
Tabellen Soms zijn er tabellen op een code toepasbaar. Dat hoef je niet te doen, maar het kan wel. Als je het wel doet, kun je een code nog nader specificeren, dus nog fijnmaziger zoeken. Het verdient aanbeveling om eerst wel (een) tabel(len) toe te passen en als je dan geen geschikt resultaat vindt, nog een keer zonder de tabellen te zoeken. Als een tabel toepasbaar is, zie je dit. Klik op de drie driehoekjes om toe te passen. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

34 De Harvard Yenching zoekmachine
Tabellen Als je een tabel toepast, kom je in dit scherm. In dit geval is alleen tabel 3 toepasbaar. Met deze tabel kun je een onderwerp verdelen in jaarperioden. Soms zijn meerdere tabellen toepasbaar. Klik op de tabel die je toe wilt passen en de inhoud wordt getoond. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

35 De Harvard Yenching zoekmachine
Tabellen Na voor Tabel 3 gekozen te hebben, wordt de inhoud getoond. Afhankelijk van hoe het programma door de admins is ingesteld, worden jaarperioden voor diverse landen getoond. In dit voorbeeld alleen Japan en Korea. Klik op een willekeurig stuk tekst binnen de code die je wilt toepassen, bijv. code 4 voor de Kamakura-periode. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

36 Om de resultaten te tonen, klikken we op de gegenereerde code…
De Harvard Yenching zoekmachine Tabellen Zoals je kunt zien, is tabel 3 in dit geval toegepast door achter de code “.4” te zetten. Voordat we tabel 3 toepasten, hadden we een code die alle boeken over de Japanse geschiedenis van politiek en juridisch denken toonde. Nu hebben we dat specifiek toegespitst op de Kamakura-periode. Om de resultaten te tonen, klikken we op de gegenereerde code… Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

37 De Harvard Yenching zoekmachine
Tabellen …en alle boeken met het onderwerp “geschiedenis van het Japanse politieke en juridische denken in de Kamakura-periode” worden keurig getoond! Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

38 Korte toelichting zoekopties
De Harvard Yenching zoekmachine Dit heeft invloed op de resultaten die uiteindelijk in U-Cat worden getoond. Als dit is aangevinkt, worden alle boeken getoond die beginnen met de gevonden code. Als hij is uitgevinkt, worden alle resultaten getoond die puur uit die code bestaan, dus zonder eventuele nadere onderverdelingen of subcodes. Korte toelichting zoekopties Als dit is uitgevinkt, worden de categorieen waar de trefwoorden in voorkomen, niet getoond. Als dit is aangevinkt, krijg je de weergave zoals eerder laten zien. Als het is uitgevinkt, worden de resultaten met minder details, in een lijst getoond. Bibliotheekinstructie TCJK Als and staat aangevinkt, worden alleen resultaten getoond waar alle ingevoerde trefwoorden in voorkomen. Als or staat aangevinkt, worden alle resultaten getoond waar één van de trefwoorden in voorkomt. Spreekt voor zich Als dit is aangevinkt, worden ook alle codes getoond waarvan de bovenliggende categorieen de ingevoerde trefwoorden bevatten. De code zelf bevat dan niet per definitie het gezochte woord. Hiermee kun je alle codes tussen de ingevoerde begin- en eindcode tonen. Hulpmiddel om eventueel Japanse woorden met lange klanken in te voeren. Hoeft niet gebruikt te worden, want de woorden worden ook gevonden zonder de horizontale streepjes, maar als je dit wél gebruikt, zoek je fijnmaziger. Hiermee kun je , juist als je een code hebt maar niet weet waar die voor staat, de details van een specifieke code bekijken. Internetadres (URL):

39 De Harvard Yenching zoekmachine
Overige opties Naast zoeken, kun je ook door de codes bladeren, van groot naar klein. Je springt van hoofdcategorie naar subcategorie, steeds kleiner totdat je bij de code aankomt. Dit is handig als je niet per trefwoord iets kunt vinden, want zo kun je de code vinden die het dichste zit tegen wat je zoekt. Nadere uitleg en informatie kun je altijd vinden onder de uitleg/FAQ optie. De feedback-optie is om klachten, ideeen, ervaringen, etc. te versturen. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

40 De Harvard Yenching zoekmachine
Tot slot: De boeken die in de leeszaal staan, zijn geordend op onderwerpscode. Leeszaalboeken kun je dus meteen vinden als je de onderwerpscode in de HY-zoekmachine gevonden hebt. Ook kun je op onderwerp zoeken in de kaartenbak. Hiervoor heb je ook de HY-code nodig, die je dus met deze zoekmachine kunt vinden. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

41 De kaartenbak Bibliotheekinstructie TCJK
In de bibliotheek is ook nog immer de ouderwetse kaartenbak aanwezig. Niet alleen omdat dit fijn is voor mensen die internetschuw zijn, maar ook omdat niet alle boeken van de TCJK bibliotheek via U-Cat te vinden zijn. Vooral bij oudere (Japanse) werken bestaat de mogelijkheid dat ze nog niet digitaal gecatalogiseerd zijn. Om deze boeken te vinden, kun je dus ook gebruik maken van de kaartenbak. Daar staat tegenover dat nieuwe werken tegenwoordig alleen nog maar digitaal worden gecatalogiseerd. Die zul je dus in de kaartenbak juist niet aantreffen. Bibliotheekinstructie TCJK

42 De kaartenbak Bibliotheekinstructie TCJK
In de kaartenbak kun je zoeken op auteur, titel en onderwerps-code. Als je een blik op de kaartenbak werpt, zul je zien dat dit zichzelf wijst. Titel en auteur zijn geordend op alfabetische volgorde. Onderwerpscodes zijn geordend op oplopende volgorde. Het moge duidelijk zijn, dat voor zoeken op onderwerp ook in dit geval de Harvard Yenching Bibliotheekinstructie TCJK zoekmachine een zeer nuttige toepassing kan zijn. Door de Harvard Yenching zoekmachine te combineren met enerzijds U-Cat en anderzijds de kaartenbak, is het praktisch mogelijk om alle boeken over een bepaald onderwerp in onze bibliotheek globaal in te zien.

43 Boeken lenen bij TCJK bibliotheek
Gang van zaken: Zoek het boek op (bijv. via U-Cat) en schrijf de plaatsingscode op. Let erop dat je echt de plaatsingscode hebt, en niet de onderwerpscode! Schrijf je naam erbij op en leg het briefje in het aanvragenbakje op de balie. Binnen een uur kun je de boeken afhalen. Vaak halen we de boeken meteen voor je, zonder dat je hoeft te wachten. Niet alle boeken worden uitgeleend. Sommige boeken worden bijv. tijdelijk voor een bepaalde collegereeks gereserveerd. Niet uitleenbaar materiaal kan in de leeszaal worden bekeken. Eventueel kan er worden gekopieerd. Audiovisueel materiaal wordt niet uitgeleend, maar kan in de leeszaal worden bekeken. Je collegekaart fungeert als lenerspas, dus deze heb je nodig. Je kunt maximaal 15 boeken tegelijk lenen. De standaard leentermijn is drie weken. Terugbrengen kan door het boek in het krat op de balie te deponeren. Bij niet tijdig terugbrengen, krijg je een rappel. Na een derde rappel volgt een boete en wordt je lenerspas geblokkeerd. De boete betaal je bij de UB, niet bij de TCJK-bibliotheek. Na betaling wordt je lenerspas weer gedeblokkeerd. Bibliotheekinstructie TCJK

44 De altijd behulpzame bibliothecaris Paul Wijsman in actie
Boeken lenen bij TCJK bibliotheek De altijd behulpzame bibliothecaris Paul Wijsman in actie Bibliotheekinstructie TCJK Het bakje waar je je leenaanvragen in kunt deponeren. Dit bakje staat op de balie. Op de achtergrond het zwarte krat waar teruggebrachte boeken in kunnen worden gedeponeerd.

45 Boeken lenen bij TCJK bibliotheek
Bibliotheekinstructie TCJK Soms is het ook heel gezellig in de bibliotheek

46 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
National Diet Library Eerder zagen we dat we via BAS (Bibliography of Asian Studies) konden zoeken naar vooral westerstalige artikelen in tijdschriften. Voor het zoeken naar Japanstalige artikelen, kun je het beste gebruik maken van de online catalogus van de National Diet Library (NDL). Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

47 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
National Diet Library Na de OPAC (Online Public Access Catalog) geselecteerd te hebben, kies je ‘search for Japanese periodicals index’. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

48 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
National Diet Library Vervolgens kom je in de zoekmachine. Zoals je in de afbeelding ziet, kun je op velerlei wijze zoeken naar artikelen. In dit voorbeeld nemen we, net als eerder bij BAS, manifesto als onderwerp, maar nu in het Japans. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

49 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
National Diet Library Zoals je ziet, zijn er heel veel treffers. Lang niet alle tijdschriften zijn in de TCJK bibliotheek aanwezig. Over het algemeen zijn in de TCJK bibliotheek wel de grootste of meest reguliere tijdschriften (van enig niveau) aanwezig, bv. 中央公論. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

50 Door op een resultaat te klikken, krijg je deze nadere gegevens.
Externe bronnen National Diet Library Door op een resultaat te klikken, krijg je deze nadere gegevens. Kijk vervolgens in U-Cat of het tijdschrift in de TCJK bibliotheek aanwezig is. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

51 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK National Diet Library
Zoals gezegd, zijn lang niet alle tijdschriften die via de OPAC van NDL gevonden worden, in de bibliotheek aanwezig. Dit wil echter niet zeggen, dat je over een gevonden artikel niet de beschikking zou kunnen krijgen. De TCJK bibliotheek heeft een overeenkomst met de NDL, via welke wij materiaal uit de NDL kunnen laten opsturen. Kenmerken: Materiaal opvragen gaat via de bibliothecarissen van de TCJK bieb Levertijd van aangevraagd materiaal is gemiddeld twee weken De kosten bedragen € 0,40 per kopie Aangezien het om kopieen gaat, hoeft het materiaal niet weer te worden ingeleverd Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

52 Staatsbibliothek Berlin
Externe bronnen Staatsbibliothek Berlin Net als bij de NDL, kan er materiaal uit de Staatsbibliothek Berlin worden aangevraagd. Deze bibliotheek beschikt over een bijzonder grote collectie, waarvan helaas lang niet alles via de online catalogus is terug te vinden. Kun je iets dus niet vinden, dan wil dat niet zeggen dat het niet aanwezig is. Als je écht graag iets wil hebben, loont het altijd de moeite om deze optie te proberen. Ga naar Sammlungen en kies Ostasien voor Japanstalig materiaal. Westerstalig materiaal kan eventueel via de UB worden aangevraagd (en opgezocht in StaBiKat). Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

53 Staatsbibliothek Berlin
Externe bronnen Staatsbibliothek Berlin Kies catalogues en dan Japanese catalogue. Hier zie je ook nog wat extra uitleg. Klik dan op de link voor de Japanse catalogus. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

54 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
Staatsbibliothek Berlin …en weer een zoekscherm. Dit mag verder voor zich spreken. Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

55 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK Staatsbibliothek Berlin
Zoals gezegd, kan materiaal uit de Staatsbibliothek worden aangevraagd, ook als het niet online is gevonden. Kenmerken: Materiaal opvragen gaat via de bibliothecarissen van de TCJK bieb Levertijd van aangevraagd materiaal is gemiddeld twee weken Het gaat om het lenen van boeken, die dus moeten worden teruggebracht Dit is een kosteloze service Indien het materiaal niet bij de Staatsbibliothek aanwezig is, kan het twee maanden duren voordat hiervan melding komt. De mogelijkheid bestaat dat de Staatsbibliothek het alsnog aanschaft. Het duurt dan echter al snel een half jaar voordat je er de beschikking over hebt Indien je er dus heel snel de beschikking over moet hebben, kun je dus niet met al te veel zekerheid op een Staatsbibliothek-aanvraag rekenen Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

56 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
Ten slotte kun je nog gebruik maken van IBL (Inter Bibliothecair Leenverkeer). Via IBL kun je boeken die in andere Nederlandse bibliotheken aanwezig zijn, aanvragen en laten opsturen. Uiteraard moet je daartoe het boek eerst vinden en localiseren. Dat gaat via Picarta, waarmee je kunt zoeken in de NCC (Nederlandse Centrale Catalogus). Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

57 Externe bronnen Bibliotheekinstructie TCJK
InterBibliothecair Leenverkeer (IBL) Kenmerken: IBL dienstverlening verloopt via de UB, niet via de TCJK bibliotheek Bij de UB kun je een IBL-account laten aanmaken. Hiermee kun je ook inloggen in Picarta en de materialen lokaliseren Op je IBL-account kun je een tegoed zetten. Van dit tegoed worden de kosten van IBL betaald Via IBL kun je uitleenbare materialen uit andere bibliotheken in Nederland aanvragen. Deze materialen worden dan opgestuurd Maar de UB heeft ook IBL-overeenkomsten met bibliotheken in het buitenland. Informeer hiernaar bij de balie van de UB De levertijd bedraagt 1 tot 4 weken Het lenen van een boek uit een andere bibliotheek kost € 6,-. Kopieen van artikelen uit een andere bibliotheek tot 10 pagina’s kost ook € 6,-. Extra pagina’s kosten € 0,60 per pagina. Spoedaanvragen zijn mogelijk, maar twee keer zo duur Bibliotheekinstructie TCJK

58 Tot slot nog een handige ‘reference tool’: JapanKnowledge.
Externe bronnen JapanKnowledge Tot slot nog een handige ‘reference tool’: JapanKnowledge. Met deze tool kun je heel snel dingen opzoeken in 17 verschillende toonaangevende naslagwerken, zoals naamwoordenboeken, encyclopedieen, woordenboeken (ook JP-EN), noem maar op. Zeker de encyclopedie is voor de liefhebbers van Wikipedia een must, aangezien deze wel betrouwbaar is! Bibliotheekinstructie TCJK Internetadres (URL):

59 Samenvattend: de URL’s
U-Cat: (of gewoon ‘u-cat’ invoeren en op enter drukken) U-LIP: (of de link volgen vanaf U-Cat) Google Scholar: HY-onderwerpszoekmachine: National Diet Library: Staatsbibliothek Berlin: IBL zoeken in NCC: (Ook via U-LIP) BAS: Jstor: En ten slotte: JapanKnowledge: Bibliotheekinstructie TCJK


Download ppt "Bibliotheekinstructie"

Verwante presentaties


Ads door Google