De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Literatuuronderzoek doen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Literatuuronderzoek doen"— Transcript van de presentatie:

1 Literatuuronderzoek doen
Rienk Withaar Informatie- en collectiespecialist taal- en communicatiekunde Bibliotheek Faculteit Letteren

2 Opzet van dit hoorcollege
Twee zoekstrategieën Oriënteren Systematisch Zoeken Het zoekplan en zijn componenten Bibliografische bestanden

3 Twee zoekstrategieën Oriënteren Raadpleeg een of meerdere handboeken.
Systematisch zoeken Werk met behulp van een stappenplan.

4 Oriënteren Bekijk de inhoudsopgaves van handboeken.
Selecteer een onderwerp dat je leuk lijkt. Lees dat hoofdstuk selectief door. Zo weet je wat er al bekend is. Zo kom je achter belangrijke zoektermen. Bekijk de literatuurverwijzingen bij dat hoofdstuk. Haal zo mogelijk deze literatuur uit de bieb.

5 Systematisch zoekplan
Maak voor je literatuuronderzoek een stappenplan, waarbij je let op: de omvang, het tijdschema, de onderwerpsbepaling, de onderwerpsbegrenzing, de beschikbaarheid van bibliografische bestanden en de beschikbaarheid van de literatuur. Kies als onderwerp hs. 7 Information Structure and Non-canonical syntax. Voorbeeldvraag: wat is de verhouding tussen de canonieke en afwijkende volgorde van een persoonlijk voornaamwoord en een volle NP. Standaard: Peter deed maar alsof toen hij zei dat hij ziek was. Afwijkend: Toen hij zei dat hij ziek was, deed hij maar alsof.

6 De omvang van je onderzoek
Voor een werkstuk is een klein literatuuronderzoek vaak voldoende. Voor een scriptie is een uitputtend literatuuronderzoek noodzakelijk.

7 Het tijdschema Literatuur zoeken, opvragen en doorlezen kost tijd.
Maak van te voren een tijdschema en bedenk daarbij dat anderen jouw boeken ook kunnen reserveren en je ze dus eerder in moet leveren. Ook kan het soms lang duren voor jouw boeken beschikbaar komen.

8 De onderwerpsbepaling
Het nader bepalen van je onderwerp doe je met handboeken en naslagwerken. In deze boeken kun je ook je zoektermen vinden.

9 De onderwerpsbegrenzing
als je je onderwerp hebt bepaald, moet je nog een aantal grenzen aangeven, zoals: het kennisgebied, de taal en het soort publicaties dat je zoekt, bijvoorbeeld: artikelen, handboeken, bibliografieën etc.

10 De beschikbaarheid van bibliografische bestanden
Catalogus RU Groningen: boeken en tijdschriften in Groningen PiCarta: boeken en tijdschriften uit andere Nederlandse bibliotheken Bibliografische bestanden: tijdschrift-artikelen

11 De beschikbaarheid van gevonden literatuur
Literatuur aanwezig in RUG-bibliotheken kan daar gekopieerd of geleend worden. Literatuur elders kun je het met een IBL-account te leen of als kopie aanvragen via PiCarta.

12 Bibliografische bestanden
PiCarta landelijke catalogus + artikelbeschrijvingen Communication and Mass Media Complete full-text databestand voor communicatiekunde MLA Bibliography bibliografie voor taal-, letter- en cultuurkunde Linguistics and Language Behaviour Abstracts abstracts voor taal- en communicatiekunde

13 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "Literatuuronderzoek doen"

Verwante presentaties


Ads door Google