De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

t.b.v. studenten Engels (doc. A. van Hout)

Verwante presentaties


Presentatie over: "t.b.v. studenten Engels (doc. A. van Hout)"— Transcript van de presentatie:

1 Gebruik van bibliotheek en bestanden bij scriptie-opzet English Linguistics
t.b.v. studenten Engels (doc. A. van Hout) door Michiel Thomas, 13 februari 2013

2 Zoeken: Boeken en tijdschriften <versus> tijdschriftartikelen
De Catalogus van Groningen bevat géén artikelen, alléén boek- en tijdschrifttitels! Wél artikelen in Picarta, Google Scholar. Er zijn Trainingsmodules voor de Catalogus RUG en voor Picarta t.b.v. optimaal gebruik. Beste ingang:  Bibliografieën op het vakgebied. Libguides van de RUG geven die bibliografieën. Zoeken kan ook in de kasten.

3 Kasten Kastinhoud op website (!) is aanklikbaar, en zit in blauwe mappen de de LB. Rubrieken bestaan uit nummers: 36(Engels).007(historische taalkunde) en vormletters H(Handboek), G.(Encyclopedie) Je kunt dus thuis ‘in de kast kijken’ en door vormletter te kiezen kun je b.v. de handboeken vinden. PS: Elektronische boeken / Ts. vind je zo niet!

4 Bibliografieën Geven beschrijvingen van wetenschappelijke artikelen uit tijdschriften op specifieke vakgebieden. Zijn niet plaatsgebonden (zoals een catalogus). Hebben de pretentie uitputtend/alomvattend te zijn en verzamelen wereldwijd. Worden gemaakt door vakgenoten. Beschrijvingen worden voorzien van abstracts en trefwoorden.

5 Bibliografieën (vervolg)
Elektronische bibliografieën linken door naar de eigen catalogus indien de bron beschikbaar is. Tegenwoordig is er al veel content meteen full- text beschikbaar door de koppeling van elektronische tijdschriften met die bibliografieën. Je hoeft dus niet meer één tijdschrift te doorvlooien op artikelen, je pakt alle tijdschriften in één keer door in bibliografieën te kijken.

6 Libguides Libguides geven eerste ingangen voor het zoeken naar literatuur op het vakgebied. Gebruik die van Linguistics, Communication and Information sciences, eventueel die van Psychology, Pedagogy of welke je het best geëigend lijkt. Libguides geven de bibliografieën die je kunt gebruiken op hun gebied.

7 Engels in bibliografieën
Wetenschappelijk Engels is moeilijk en beknopt. Is veelal jargon. Oriënteer je op de juiste zoekwoorden in het Engels in handboeken/encyclopedieën op het vakgebied. Zoek synoniemen en denk narrower of broader aan mogelijkheden. Resultaten kun je elektronisch wegschrijven naar onze elektronische kaartenbak, RefWorks. Maak een Refworks-account aan.

8 Hulpmiddelen: (Van Dale) woordenboeken online.
Encyclopediën, handboeken op vakgebied. Internet/Wiki’s (maar pas op!). Krantenbank Lexis/Nexis voor recente ontwikkelingen. RefWorks: elektronische kaartenbak, met style-maker, citeermogelijkheid, notenapparaat-maker en ‘create your own bibliography’.

9 Instructiepagina LB TIP: Gebruik de instructiepagina van de Letterenbibliotheek! Daarop vind je Powerpoints en Libguides voor de diverse vakgebieden. Ze zijn 24 uur per dag te raadplegen om je weer even op het juiste spoor te helpen. Bij ‘Moderne Talen en CIW’ staat een powerpoint over ‘Literatuuronderzoek doen’. Bekijk die.


Download ppt "t.b.v. studenten Engels (doc. A. van Hout)"

Verwante presentaties


Ads door Google