De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Landbouw in Europa Mededelingen: Planning:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Landbouw in Europa Mededelingen: Planning:"— Transcript van de presentatie:

1 Landbouw in Europa Mededelingen: Planning:
Donderdag 08 december, excursie Toyota 09:00 – 11:30 (nader bericht volgt nog, maar plan geen proefwerken in op deze dag!) Toets hst 4 (arm en rijk) + hst 1 (landbouw in europa) in week 50. Planning: Bespreken toets Introductie Landbouw in Europa

2 Paragraaf 1 + 2 in het kort (hoef je niet te kennen).
Geschiedenis van de landbouw: Vroeger: Kleinschalig Zelfvoorzienend Nu (na 1945): Grootschalig Gespecialiseerd Dit komt door subsidies van de EU. EU had tot doel: Oorlog te vermijden Nooit meer honger in Europa Dit wilde men bereiken door economische samenwerking (streven naar gelijke spreiding van de welvaart) WTO wil in de toekomst vrijhandel dus de EU moet stoppen met subsidies. Dit zal nooit gebeuren! (zie doel van de EU!)

3 Landbouw in Europa §1.3 Gedaanteverandering van cultuurlandschappen

4 Europese cultuurlandschappen
Wat is een cultuurlandschap? Landschap gemaakt door de mens! Bekijk afbeelding fig. 1.9 De titel suggereert dat het cultuurlandschap aan het veranderen is. Wat verandert er aan het cultuurlandschap in Europa?

5 Wat verandert er aan het cultuurlandschap?
Boerenbedrijven: Kansen en bedreigingen rond de grote steden. Kansen: Grote afzetmarkt voor landbouwproducten Bedreiging: Concurrentie om de ruimte (stad wil uitbreiden)

6

7 Tweedeling in Europa? Er zijn gebieden met veel kansen voor boeren, maar er zijn ook gebieden met weinig kansen voor de landbouw. Welke gebieden hebben veel potentie voor de boeren? Gebieden rond de stad (grote afzetmarkt) Gebieden van de regio Noord-Frankrijk/België (Löss gronden) Poldergebieden (kleigronden) Deltagebieden (vruchtbaar slib) Algemene trend: Ruilverkaveling, schaalvergroting en intensivering Ruilverkaveling

8 Landbouw Schaalvergroting Specialisatie/mechanisatie/intensivering

9 Tweedeling in Europa? Welke gebieden hebben weinig te bieden voor de landbouw? Gebieden die klimatologisch of landschappelijk minder aantrekkelijk zijn. (gebergtes, rotsbodems, droge gebieden etc). Regio’s met een prettig klimaat, veel landschappelijk schoon en van groot historisch belang (boeren worden verdrukt door migranten/toerisme).

10 Einde paragraaf 1.3 Werken aan opdrachten 1.3
Volgende les paragraaf 1.4

11 Hoofdstuk 1 is goed te doen als zelfstudie
Vanaf hoofdstuk 2 zal ik meer gaan uitleggen. Ik wil deze les dan ook starten dat je zelf aan de slag gaat met paragraaf 3. M opdr. 22 t/m 27, 29 t/m 32 Klaar; ga door volgens de studiewijzer Vragen kun je uiteraard altijd stellen!!! Daarvoor word ik betaald!!


Download ppt "Landbouw in Europa Mededelingen: Planning:"

Verwante presentaties


Ads door Google