De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Doelstelling Doe Een Wens Stichting: Het vervullen van de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Doelstelling Doe Een Wens Stichting: Het vervullen van de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte."— Transcript van de presentatie:

1

2 Doelstelling Doe Een Wens Stichting: Het vervullen van de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

3 Vervullen van een wens van een ernstig ziek jongetje
Hoe is het begonnen? Verenigde Staten 1980 Vervullen van een wens van een ernstig ziek jongetje Eén dag politieagent Make-A-Wish Foundation 1983 Voordat we gaan praten over hoe we vandaag de dag werken is het misschien goed om eerst even te kijken hoe alles begonnen is. De roots van de MAWF ligt in Phoenix Arizona, waar in 1980 een 5-jarig jongetje dat leed aan kanker heel graag politieagent wilde worden. Toen een politie agent dit hoorde heeft hij samen met zijn collega’s die wens vervuld door hem een speciaal gemaakt uniform, helm, insigne en politiemotor op maat te schenken. Hij mocht zelfs bekeuringen uitschrijven. Die agenten hebben hem de dag van zijn leven bezorgd. Het heeft uiteindelijk nog tot 1983 geduurd voordat MAWF in Phoenix Arizona werd opgericht.

4 Onderdeel van de Make-A-Wish Foundation
De organisatie Sinds 1989 in Nederland Onderdeel van de Make-A-Wish Foundation Kantoor in Woerden, 9 medewerkers Circa 240 vrijwilligers Gemiddeld 170 wensen per jaar DOE EEN WENS bestaat sinds 1989 in Nederland, wij zijn een volwaardig lid van Make-A-Wish foundation International. Ons kantoor is gevestigd in Woerden, maar we werken niet alleen vanuit ons kantoor. De ca. 225 vrijwilligers zijn verspreid in de 12 regio’s over heel Nederland werkzaam om alle wensen die binnen komen te kunnen verwerken en het liefst natuurlijk te vervullen. In 2002 hebben we 170 wensen kunnen vervullen, tegen 124 in Dit geeft trouwens een totaal van 1250 wensen sinds de oprichting in 1989 in Nederland. In 1999 is het CBF (Centraal Buro Fondsenwerving) Keurmerk voor goede doelen verkregen, dit keurmerk wordt gegeven aan fondsenwervende organisaties die zich op een verantwoorde wijze bezighouden met het inzamelen van geld voor een goed doel. Dit keurmerk krijg zo’n organisatie niet zomaar, er moet aan strenge eisen worden voldaan. Zo moet tenminste 75% van de fondsen aan de doelstelling besteed worden. Ook moet er jaarlijks vooraf een plan ingediend worden waarin beleid, activiteiten en bestedingen duidelijk omschreven zijn. En natuurlijk moet de fondsenwerving op basis van vrijwilligheid plaatsvinden.

5 De fantasie van het kind De medische conditie van het kind
Wensen Vier soorten wensen Ik zou graag bezoeken Ik zou graag krijgen Ik zou graag ontmoeten Ik zou graag doen Grenzen De fantasie van het kind De medische conditie van het kind Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende wensen, tenslotte de wens komt vanuit het kind. Maar grofweg zijn de wensen in te delen in 4 catagorien. Kinderen die ergens naar toe willen (52%) Euro Disney, Legoland, maar ook bijvoorbeeld naar een autofabriek. Kinderen die iets willen krijgen (12%) Computer, poezenkamer, scooter etc. Kinderen die iemand willen ontmoeten (14%) Bill Gates, K3, Georgina Verbaan of misschien wel Pippi Langkous. Kinderen die iets willen doen. (22%) Een dagje prinses of miljonair zijn, met de brandweer of het leger mee, met dolfijnen zwemmen. Wat voor grenzen zijn er dan aan het vervullen van wensen: Eigenlijk maar twee zaken, de fantasie van het kind en natuurlijk de medische conditie.

6 Wensvervullings commissie
De werkwijze Nazorg Wensvervulling Wensvervullings commissie Verdeling wensen Wenshaal commissie Wens halen Wanneer er een wens binnenkomt, beginnen er heel wat radertjes te lopen. In principe kan iedereen wenskinderen aanmelden, maar voordat we verder gaan vragen we natuurlijk wel eerst toestemming van de ouders. Nadat er toestemming is gegeven neemt een van de medische adviseurs van de DOE EEN WENS STICHTING kontakt op met de behandelend arts. Als de medisch adviseur oordeelt dat het kind in aanmerking komt voor een wensvervulling komt de wens binnen bij de wenshaalcommissie. Die verdelen de wensen onder de regio’s. Daarna gaan twee vrijwilligers (1 vaste wenshaler) bij het kind op bezoek om de liefste wens van het kind te achterhalen, of eigenlijk de drie liefste wensen. Dit bezoek is heel belangrijk omdat als het goed is tijdens dit bezoek het kind zijn/haar wens uit, er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de informatie die tijdens dit bezoek boven water komt. Niet alleen de wens(en) zijn belangrijk, maar ook de omstandigheden waarin het kind verkeert. Met deze informatie kan in een later stadium een dag om nooit te vergeten worden verzorgd. Tijdens een wenshaal bezoek proberen de vrijwilligers al een beetje een feeststemming te creeren, zonder natuurlijk toezeggingen te doen, dit zou alleen maar tot teleurstellingen kunnen leiden. Alle informatie uit het wenshaal bezoek wordt zorgvuldig in een rapport verwerkt omdat in het verdere verloop van de wensvervulling deze informatie erg belangrijk is. Dit rapport wordt gestuurd naar de wensvervullings commissie die de wensen verdeelt onder de vaste wensvervullers in de regio’s. De wensvervuller probeert nadat de wens bij hem/haar is binnengekomen de liefste wens in vervulling te laten gaan, hij heeft daarbij als het goed is de keuze uit de drie wensen die het wenskind heeft gegeven. Dit is niet de makkelijkste taak, er zijn tenslotte bijna geen grenzen aan de wensen. De wensvervuller probeert met de wens als een rode draad de dag onvergetelijk te maken. Zogenaamde randzaken kunnen dan opeens ontzettend belangrijk zijn. Denk maar aan het vervoer van een wenskind, dit kan per auto, maar een limousine en politie escorte is natuurlijk veel spannender. Ook het wachten op een vliegveld wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt, er gebeuren tenslotte een hele hoop spannende dingen op een vliegvled en in samenspraak met de mensen op zo’n vliegveld probeert hij ook hier er een leuke tijd van te maken. Alles staat in het teken van het wenskind. De wensen die naar het buitenland gaan worden gecoordineerd vanuit ons kantoor in Woerden. Nazorg is minstens net zo belangrijk als de wens zelf, je bouwt tenslotte iets op tijdens het hele gebeuren rondom de wens. Het is een goede zaak gebleken om enkele dagen na het vervullen van de wens een afrondend gesprek te hebben met de familie en het kind. Het wensverslag door te spreken en dergelijke. Medische commissie Contact behandelend arts Aanmelding

7 Hoe kunnen we wensen vervullen?
Door steun van: Particulieren (giften, legaten, donateurs) Scholen en verenigingen (acties en evenementen) Bedrijfsleven (Sponsoring en faciliteiten aanbieden) Sponsor Bingo Loterij Zo gaat wensen vervullen dus in zijn werk, het merendeel verzorgd door vrijwilligers, maar vergeet ook bijvoorbeeld de politieagent niet die op zijn vrije middag toch op de motor stapt om het wenskind te begeleiden. De andere kant van het verhaal is natuurlijk minstens net zo belangrijk, wil je een wenskind de dag van zijn leven bieden, dan is daar ook geld voor nodig. Dat geld kan eigenlijk vanuit verschillende kanten komen. Dit kunnen giften zijn, bijvoorbeeld nav een 12 ½ jarig huwelijk. Ook kan iemand de DOE EEN WENS STICHTING in zijn testament genoemd hebben. Sponsoring is een steeds meer opkomend fenomeen. Ik bedoel daar niet mee dat we opeens rond gaan lopen met jassen met daarop het beeldmerk van een sponsor of dat er in onze wenskrant komt te staan “deze wens was gesponsoord door”, dat is allemaal niet de bedoeling. Sponsoring in natura komt heel erg veel voor, het voorbeeld staat hier voor ons want deze computer is ons geschonken. Ook zien we steeds meer aanvragen om een wens te mogen adopteren. Verder worden er speciale akties met bedrijven of instanties opgezet om geld in te zamelen, dit kan zijn de opening van een nieuw voetbal stadion van Excelsior of de sterren aktie bij de Intratuin. De Donateurs mogen we ook niet vergeten, zij steunen de DOE EEN WENS STICHTING door elk jaar een bedrag te storten.

8 “Voor het eerst sinds jaren was alle spanning, alle dagelijkse sleur even helemaal weg. Dan merk je dat je toch nog kunt genieten van het leven!”                                                                                                                                                                      

9

10 Word donateur! Dat is onze wens!


Download ppt "Doelstelling Doe Een Wens Stichting: Het vervullen van de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte."

Verwante presentaties


Ads door Google