De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Broos Fonck Fysica Arbeid. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Arbeid in het dagelijkse leven Kunnen jullie een paar voorbeelden geven wanneer jullie arbeid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Broos Fonck Fysica Arbeid. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Arbeid in het dagelijkse leven Kunnen jullie een paar voorbeelden geven wanneer jullie arbeid."— Transcript van de presentatie:

1 Broos Fonck Fysica Arbeid

2 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Arbeid in het dagelijkse leven Kunnen jullie een paar voorbeelden geven wanneer jullie arbeid leveren? Spierarbeid Moeite om iets te verrichten … In de fysica is de betekenis van dit woord veel erger! Wanneer mogen we van arbeid spreken? Wat zijn de voorwaarden?

3 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut3 Voorwaarden? Geef een omschrijving van de situatie. Kunnen we spreken van arbeid? Wat zijn de voorwaarden?

4 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut4 Voorwaarden?

5 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut5 Voorwaarden?

6 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut6 Voorwaarden?

7 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut7 Voorwaarden?

8 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut8 Voorwaarden?

9 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut9 Besluit Om van arbeid te kunnen spreken moet er onder invloed van een aangewende kracht een verplaatsing gebeuren! Neem cursus

10 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut10 Onderzoek Arbeid is recht of omgekeerd evenredig met de kracht? Arbeid is recht of omgekeerd evenredig met de verplaatsing?

11 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut11 Voorbeeld Piet brengt twee zakken cement, elk met een massa van 25 kg, ineens op zijn schouders drie meter hoog. Jef brengt één zak drie meter hoog. Vergelijk hun prestaties! De geleverde prestatie van Piet is dubbel zo groot als die van Jef. Motiveer! Verplaatsing =, kracht ≠ (2x)

12 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut12 Voorbeeld Jef brengt de zakken in twee keer op de gewenste hoogte. Vergelijk hun prestaties! De geleverde prestatie van Piet is evengroot als die van Jef. Motiveer! Verplaatsing = (afgelegde weg ≠), kracht =

13 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut13 Besluit A Bij een even grote verplaatsing, zal de grootte van de op het lichaam geleverde prestatie recht evenredig zijn met de grootte van de aangewende kracht. W ~ F

14 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut14 Voorbeeld Piet brengt een zak cement van 25 kg drie meter hoog. Jef brengt een zak met een even grote massa zes meter hoog. Vergelijk hun prestaties. De prestatie van Jef is dubbel zo groot als die van Piet. Motiveer! F =, ∆x ≠

15 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut15 Voorbeeld Piet brengt nu de zak cement eerst drie meter hoog, en vervolgens nog drie meter hoog. Vergelijk zijn prestatie. De prestatie van beide is gelijk. F =, ∆x =

16 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut16 Besluit B Bij een even grote kracht, is de grootte van de geleverde prestatie recht evenredig met de grootte van de verplaatsing. W ~ ∆x

17 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut17 Algemeen besluit De mechanische arbeid W, geleverd door een constante kracht F (met pijltje) is het product van de grootte van die kracht met de verplaatsing ∆x (met pijltje) van het aangrijpingspunt:

18 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut18 GH – EH GrootheidSymboolEenheid ArbeidW[W] = J (de joule)

19 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut19 Betekenis Er wordt een abeid van 1 J geleverd als een kracht van 1 N haar aangrijpingspunt verplaatst over 1 m in de zin van de kracht.

20 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut20 Arbeid geleverd door een constante kracht Definitie: Arbeid → o.i.v. kracht F een verplaatsing Δ x x y (scalair product)

21 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut21 Dezelfde zin Kracht en verplaatsing hebben dezelfde richting en zin.

22 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut22 Arbeid geleverd door een constante kracht x y x W 0

23 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut23 Arbeid geleverd door een niet constante kracht Toepassing: vervorming van een spiraalveer Wet van Hooke: W

24 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut24 Kan men spreken van arbeid? Een leraar oefent een kracht uit op de muur en wordt vermoeid. Nee. Dit is geen voorbeeld van arbeid. De muur is niet verplaatst.

25 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut25 Kan men spreken van arbeid? Een boek valt van de tafel op de grond Ja. Dit is een voorbeeld van arbeid. Er is een kracht nl. de zwaartekracht die inwerkt op het boek en die zorgt voor de verplaatsing naar beneden.


Download ppt "Broos Fonck Fysica Arbeid. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Arbeid in het dagelijkse leven Kunnen jullie een paar voorbeelden geven wanneer jullie arbeid."

Verwante presentaties


Ads door Google