De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Momumenten van Nieuw-Amsterdam

Verwante presentaties


Presentatie over: "Momumenten van Nieuw-Amsterdam"— Transcript van de presentatie:

1 Momumenten van Nieuw-Amsterdam
Het Fort Nieuw-Amsterdam

2 Het naambord van het fort met beschrijving
Het Fort Nieuw-Amsterdam ligt op een belangrijke punt waar de Commewijne en de Surinamerivier, vlak bij de oceaan samenkomen. Het Fort is opgezet als verdedigingspunt voor de achterliggende plantages. Het is een Fort met een muur van klei (aarden fort) met 5 punten, net een ster. Men startte in 1734 met de aanleg van het Fort Nieuw-Amsterdam en was in 1747 klaar. Het werk werd uitgevoerd door de slaven. Het Fort is 15 ha groot. Sinds januari 2005 behoort dit fort tot het monumentale erfgoed van Suriname.

3 De kannonen De Amerikaanse kanonnen, die tijdens de tweede wereld oorlog werden gebruik door de Amerikanen om Suriname te beschermen tegen de Duitse invallen.(De Amerikanen beschermde Suriname vanwege de bauxietmijnen en bedrijven in het land. De bauxiet mijnen en bedrijven waren tijdens de wereld oorlog erg belangrijk voor de productie van aluminium voor het bouwen van oorlogsvliegtuigen.

4 Het waterreservoir en een borstbeeld van koningin Wihelmina
Hier zie je het borstbeeld van Koningin Wilhelmina, daarachter een waterreservoir, waarin water werd opgeslagen voor de militairen en later voor de gevangen. Aan de achterkant van de gevangenis staat er ook een waterreservoir. Dit waterreservoir bestaat vanaf 1740.

5 Het koetshuis Hierin werden de koetsen bewaard, de rode was de brandweerkoets , de witte was een begravenis-koets voor de EBG en de zwarte was voor de Katholieken. Daarnaast heb je een koets voor de arme mensen en de 2 andere waren ezelkarren.

6 Naambord van het kruithuis

7 Het kruithuis Het kruithuis is een van de oudste gebouwen van het fort. Het is in 1740 afgebouwd. Omdat dit te klein was en niet voldeed aan de eisen werd er een tweede kruithuis gebouwd in Het tweede kruithuis heeft een dikte van 60 cm. De kruithuizen werden gemaakt van bakstenen. De muren zijn dik genoeg, mocht het gebouw ontploffen, alles blijft heel , alleen het dak vliegt omhoog. Hierin werd kruit bewaard dat tijdens de Tweede Wereld oorlog werd gebruikt voor de kanonnen kogels en wapens.

8 Een Kappa Hier staan Rianne,Shemany en Arantis achter de kappa.In deze ijzeren pot werd boven grote houtvuren suikerrietsap tot suiker gekookt. De slaven en later de contractarbeiders moesten de inhoud constant roeren om klontering te voorkomen. Gebeurde dat toch, dan volgde een zware bestraffing. In de slaventijd bijv. met het leggen van een stuk gloeiend houtskool in de openhand van de dader.

9 Een bunker Dit is een bunker waarin soldaten zich schuil hielden om op te letten als de Duitsers Suriname binnen kwamen tijdens de 2e Wereld Oorlog

10 Met z’n allen voor de panster wagen
Deze pansterwagen werd gebruikt om Suriname te verdedigen tegen de Duitse invallen tijdens de 2e Wereld Oorlog.

11 Naambord van de toenmalige strafgevangenis

12 Het gevangenis De gevangenis werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog voor de gevangenen gebruikt als concentriekamp voor mensen uit Nederlands- Indie ( Indonesië) die werden verdacht van NSB-sympathieën (nazistische politieke partij in Nederland van 1931 tot 1945 ) . Ook de Duitse krijgsgevangen werden hier ondergebracht, waaronder de bemanning van de Goslar (Duitse schip) die het schip zelf tot zinken had gebracht De omstandigheden waren zeer zwaar. Er zijn 4 isoleercellen. Bij wangedrag was de straf een week verblijf in zo’n pikdonkere en niet geventileerde cel. De gevangenis bleef tot in 1982 in gebruik . Een deel van de cellen wordt nu gebruik als expositieruimte ( in deze ruimte worden er tentoonstellingen gehouden).

13 De twee bellen Het museum heeft deze bel gekregen nadat de Rooms Katholieke kerk te Nieuw-Amsterdam was ingestort. De bel aan de rechterkant is van de gevangenis bedoeld voor de gevangen.

14 Isoleercel Zie tekst : de gevangenis

15 Schatkisten Hierin werden er geld, edelmetalen en documenten bewaard.

16 Oude gebruiksvoorwerpen van de marrons en de inheemsen

17 Beschrijving van de hier boven geplaatste foto

18 Een klerendroger en een klerenstrijker
Hiermee werden vroeger de kleren gedroogd en tegelijk gestreken.

19 Een ambulance fiets Deze fiets werd gebruikt als ambulance om gewonden te vervoeren.

20 Een waterpomp voor de brandweer
Dit is een waterpomp die werd gebruikt door de brandweerlieden om brand te blussen.

21 Monument ter herdenking van de Chinese immigratie
Dit monument is geplaatst op 20 oktober 2008 ter herdenking van 155 jaar Chinese immigratie ( 20 oktober 1853 – 20 oktober 2008)

22 Commandeurswoning Dit is een van de oudste gebouwde monumten van Suriname. Het is in 1750 gebouwd als huis van de commandeur van het Fort Nieuw-Amsterdam. Thans als districtscommissaris woning.

23 Monument te herdenking van de onafhankelijkheid van Suriname
Dit monument is geschonken aan de gemeenschap van Commewijne ter herdenking van de onafhankelijkheid van Suriname. Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland.

24 De tip-tip Het is de 'tip-tip', de slipper met de houten zool en een stukje autoband die de Javanen meebrachten(uit Indonesië).

25 Alonze de Ojeda Alonze de Ojeda heeft de Wilde Kust ( Frans-Guyana, Suriname en Guyana) ontdekt in het jaar Dit beeld is ontworpen door Erwin de Vries in Dit beeld heeft een waarde van $


Download ppt "Momumenten van Nieuw-Amsterdam"

Verwante presentaties


Ads door Google