De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In 1311 trof de kerk op het concilie van Vienne maatregel tegen begijnen. Het werd gezien als ketterij. Het bekendste slachtoffer is wel Margarete Porete,

Verwante presentaties


Presentatie over: "In 1311 trof de kerk op het concilie van Vienne maatregel tegen begijnen. Het werd gezien als ketterij. Het bekendste slachtoffer is wel Margarete Porete,"— Transcript van de presentatie:

1

2 In 1311 trof de kerk op het concilie van Vienne maatregel tegen begijnen. Het werd gezien als ketterij. Het bekendste slachtoffer is wel Margarete Porete, die naar aanleiding van haar boek “Spiegel der eenvoudige zielen” op de brandstapel belandde. In de praktijk kwam het erop neer dat alleen nog begijnen geduld werden, die zich vrijwillig samenvoegden in conventen of begijnhoven onder leiding van kloosterlingen of een priester. De begijnhoven werden door een muur omgeven en tussen zonsondergang en zonsopgang van de buitenwereld afgesloten. De begijnen leefden er een godvruchtig leven met alle dagen het volgen van de heilige mis, luisteren naar preek en het lezen van de psalmen in het goddelijk officie indien mogelijk. Bovendien baden zij reeds vroeg Mariale devotie van de rozenkrans. De begijnen stelden zich onder leiding van een grootmeesteres en gehoorzaamden aan de statuten die door de bisschoppen werden goedgekeurd. In tegenstelling tot kloosterzusters die eeuwige geloften aflegden, verklaarden de begijnen alleen maar voor een bepaalde tijd sober, in kuisheid en van hun eigen vermogen of verdiensten te zullen leven. Ze waren vrij om uit te treden om te huwen waarbij ze zes weken voor de huwelijksvoltrekking het begijnhof moesten verlaten. Het begijnhof bevatte jonge meisjes, ongehuwde vrouwen van alle leeftijden. Jonge meisjes werden aan de begijnen toevertrouwd om er onderwijs te krijgen..

3

4

5 Begijnhof Diksmuiden Ketty Gilsoul-Hoppe

6 Diksmuiden Begijnhof

7 Aarschot

8 Tongeren

9 Turnhout

10

11

12 Gent Begijnhof Verscholen achter de bomen

13 Gent Beguinage Terhoyen

14 Sint Truiden

15 Sint Amandsberg

16 Oudenaarde

17 Lier

18 Leuven

19

20

21 Mechelen, Grootmeesteres Mechelen Jesuspoort

22 Kortrijk

23 Hoogstraten

24

25 Herentals

26 Hasselt

27 Diest

28 Dendermonde

29 Brugge

30

31

32 Hofje Willem van Heythuyzen Haarlem

33 Breda

34

35 Begijnhof Delft

36 Hofje van Gratie in Delft

37 Gasthuishofje in Doesburg

38 Haarlem Hofje in den groene tuin

39 Martinusgasthuis Groningen

40 Bakenesserhofje Haarlem

41 Sint Anna-hof in Leiden

42 Zeemanserve in Vlissingen

43 Amsterdam Begijnhof

44 Amsterdam

45

46 Begijnenkapel Amsterdam

47 Laatste plaatje


Download ppt "In 1311 trof de kerk op het concilie van Vienne maatregel tegen begijnen. Het werd gezien als ketterij. Het bekendste slachtoffer is wel Margarete Porete,"

Verwante presentaties


Ads door Google