De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit Martin Hiele Faculteit Geneeskunde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit Martin Hiele Faculteit Geneeskunde."— Transcript van de presentatie:

1 Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit Martin Hiele Faculteit Geneeskunde

2 steekproef van 50 consecutieve publicaties in “pubmed” van KU Leuven medewerkers 29 keer verwezen naar University of Leuven, of University Hospitals Leuven 4 keer: naar “KU Leuven” Slechts 17 keer: Catholic University of Katholieke Universiteit KULeuven: wat betekent die K eigenlijk? Katholiek? Of….?

3

4 Restanten van christendom (F Lenoir) “Godsdienstige” christenen “Culturele” christenen “onzichtbare” christendom

5 Uit: Nachttrein naar Lissabon (Pascal Mercier) " Ik wil niet in een wereld zonder kathedralen leven. Ik heb hun schoonheid en verhevenheid nodig. Ik heb ze nodig als verzet tegen de platvloersheid van de wereld. Ik wil opkijken naar de stralende kerkramen en me laten verblinden door hun bovenaardse kleuren. Ik heb hun glans nodig.... Ik wil mijzelf hullen in de bittere kou die in de kerken hangt. Ik heb hun gebiedend zwijgen nodig… Ik wil het bruisende geluid van het orgel horen, die stortvloed van bovenaardse klanken. … Ik houd van biddende mensen. Ik heb hun aanblik nodig….. Ik wil de machtige woorden van de bijbel lezen. Ik heb de magische kracht van hun poëzie nodig….

6 Een wereld zonder die dingen zou een wereld zijn waarin ik niet meer wil leven. Maar er is ook een andere wereld, waarin ik niet wil leven: de wereld waarin het lichaam en het zelfstandig denken worden zwartgemaakt en waarin dingen als zonden worden gebrandmerkt die tot het beste behoren wat we kunnen meemaken. … Ik heb de heiligheid van de woorden nodig, de verhevenheid van grote poëzie…Maar evenzeer heb ik de vrijheid nodig en de vijandschap tegen alles wat wreed is. Want het een is niets zonder het ander….”

7 F. Lenoir: “De filosofie van Christus” “Jezus heeft een ingrijpende verandering teweeggebracht van alle traditionele religieuze waarden. Hij heeft de wereld, de ruimte en het gezag van het verleden en de traditie ontheiligd. Aan de andere kant heeft hij het individu bevrijd van de groep, en het vrije bewustzijn heilig verklaard. Door te breken met de klassieke sociale en religieuze ideologieën heeft hij op doorslaggevende manier de ethische noties ' gelijkheid' en 'menselijkheid' in het leven geroepen”.

8 Katholieke ethiek?

9 RJ Neuhaus (1987) “So long as Christian teaching claims to be a privileged form of discourse that is exempt from the scrutiny of critical reason, it will understandably be denied a place in discussions that are authentically public”.

10 Louis Janssens “In trouw aan het geweten moeten de christenen met alle mensen die ook trouw willen zijn aan hun geweten samenwerken om een oplossing te vinden voor de menigvuldige problemen die zich in de gang van de geschiedenis stellen op individueel en op sociaal vlak”

11 Verschillende niveau’s van pluralisme (Susan Wolf 1992, Theo Boer 2004) Objectivisme (absolutisme) “er is altijd maar één goed antwoord” pluralisme zonder relativisme (“waardenpluralisme”) “sommige morele dilemma’s blijven onbeslist” “er zijn wel foute antwoorden” pluralisme met relativisme (“systeempluralisme” “oplossing is relatief tot de context” “er zijn wel foute contexten” Subjectivisme “morele uitspraken zijn expressies van emoties”

12 Ethische verandering: vooruitgang of achteruitgang?


Download ppt "Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit Martin Hiele Faculteit Geneeskunde."

Verwante presentaties


Ads door Google