De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zonder het ‘midden’ gaat het (nog steeds) niet Paul de Beer Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zonder het ‘midden’ gaat het (nog steeds) niet Paul de Beer Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)"— Transcript van de presentatie:

1 Zonder het ‘midden’ gaat het (nog steeds) niet Paul de Beer Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

2 De bovenklasseDe middenklasseDe onderklasse

3 Drie ontwikkelingen die de balans voor de middenklasse verstoren

4 1. Baten concentreren zich bij specifieke groepen

5 2. Baten hangen samen met leefstijl

6 3. Oneigenlijk gebruik en fraude

7 De lasten voor de middenklasse stijgen … … en de baten dalen

8 resulterend ….in een tweedeling?

9 Drie opties om de balans voor de middenklasse te herstellen

10 Meer keuzemogelijkhedenMinder bureaucratieVersmalling 1. Verlaging van de kosten?

11 … maar ook hogere belastingen 2. Verhoging van de baten Extra voorzieningen

12 … tegen een extra bijdrage Extra bijdragen voor onverstandig gedrag? Profijtbeginsel! 3. Versterk de band tussen kosten en baten Extra voorzieningen … Bestrijden fraude

13 “Zonder een tastbaar belang in verzorgingsstaatarrangementen en in publieke voorzieningen zullen maatschappelijke middengroepen (…) hun steun aan de verzorgingsstaat onthouden. Solidariteit is niet alleen een moreel beginsel, maar ook een uiting van eigenbelang. (….) Zonder het ‘midden’ gaat het niet.”


Download ppt "Zonder het ‘midden’ gaat het (nog steeds) niet Paul de Beer Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)"

Verwante presentaties


Ads door Google