De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde"— Transcript van de presentatie:

1 Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde
Willem Feijen en Anouk Bogers 25 maart 2014 Deze sjabloon kan worden gebruikt als beginbestand voor het presenteren van trainingsmateriaal aan een groep. Secties Secties zijn handig om uw dia's te ordenen en om samenwerking tussen meerdere auteurs mogelijk te maken. Klik op het tabblad Introductie onder Dia's op Sectie en vervolgens op Sectie toevoegen. Notities Gebruik het paneel Notities om het publiek van notities of aanvullende gegevens te voorzien. U kunt deze notities weergeven in de presentatieweergave tijdens uw presentatie. Houd rekening met de tekengrootte (belangrijk voor toegankelijkheid, zichtbaarheid, videotaping en onlineproductie) Bijpassende kleuren Let met name op de diagrammen, grafieken en tekstvakken. Houd er rekening mee dat deelnemers afdrukken in zwart-wit of grijswaarden. Voer een testafdruk uit om te controleren of de kleuren die u hebt gekozen er ook goed uitzien als ze alleen in zwart-wit worden afgedrukt en grijswaarden. Afbeeldingen, tabellen en grafieken Houd het simpel: gebruik indien mogelijk stijlen en kleuren die niet afleiden. Alle grafieken en tabellen van een label voorzien.

2 Stelling 1 Als een arts het oneens is met het besluit van zijn patient om te stoppen met eten en drinken, moet hij de patient blijven begeleiden en het lijden verzachten door adequate palliatieve zorg in te zetten. Geef een kort overzicht van de presentatie. Beschrijf het hoofdonderwerp van de presentatie en geef het belang hiervan aan. Introduceer de afzonderlijke hoofdonderwerpen. Als u uw publiek van een routekaart wilt voorzien, kunt u deze overzichtsdia gedurende de presentatie herhalen, waarbij u telkens het specifieke onderwerp markeert dat u daarna wilt behandelen.

3 Stelling 2 Artsen mogen kwetsbaarheid, functieverlies, bedlegerigheid, eenzaamheid, ontluistering en verlies van waardigheid meenemen in de beoordeling van een verzoek van euthanasie.

4 Stelling 3 Een medisch classificeerbare aandoening is een voorwaarde om euthanasie uit te voeren of hulp bij zelfdoding te verlenen.

5 Stelling 4 Een mix van medische- en niet medische problemen kan leiden tot ondragelijk lijden in de zin van de Euthanasiewet.

6 Stelling 5 De Euthanasiewet biedt geen ruimte om hulp te bieden bij een verzoek tot levensbeeindiging van patienten met dementie.

7 Stelling 6 De Euthanasiewet biedt ruimte om hulp te bieden bij een verzoek tot levensbeeindiging van psychiatrische patienten.

8 Stelling 7 Als de doodswens van de patient voortkomt uit het gevoel dat zijn leven voltooid is, hoeft de arts niet te onderzoeken of bij een patient sprake is van lijdensdruk en waaruit dat lijden bestaat.

9 Nieuwe stellingen Ik vind het geen taak van de arts om te beoordelen of een leven voltooid is

10 Een patient die medicijnen verzamelt om zich bewust te doden zal ik altijd informeren over de mogelijkheid zelf te stoppen met eten en drinken

11 Voor mij is een medisch classificeerbare aandoending ( dus meer dan een medische grondslag) een voorwaarde om euthanasie uit te voeren.

12 Euthanasie of hulp bij zelfdoding bij een patient met beginnende dementie kan voor mij aanvaardbaar zijn.

13 Euthanasie of hulp bij zelfdoding bij een psychiatrische patient kan voor mij aanvaardbaar zijn.

14 Euthanasie of hulp bij zelfdoding is voor mij alleen aanvaardbaar als de patient aan een terminale ziekte lijdt.

15 Hulp bij zelfdoding moet uit het Wetboek van strafrecht worden gehaald, waardoor anderen dan artsen hulp bij zelfdoding.

16

17 Als ik het oneens ben met het besluit van mijn patient te stoppen met eten en drinken, zal ik hem of haar daarin niet verder begeleiden.


Download ppt "Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde"

Verwante presentaties


Ads door Google