De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200."— Transcript van de presentatie:

1

2 Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200 jaar oud) is van een kindloze vrouw met haar smeeklied. Het oudste instrument ( jaar oud) is de fluit. Voor meer informatie kan je de muziekstijlen over de wereld bestuderen. Elke menselijke cultuur heeft een; Vocale muziek Instrumenten Band Dans Octaaf aanwezig Rol in aantonen van gebeurtenissen Rol bij rituelen

3 Talent? Men denk dat er geen theorie is voor te bepalen of iemand talent heeft voor muziek. Waarschijnlijk heeft de sociale functie voor diegene ermee te maken. Na 6 maanden kunnen baby’s met gemak melodieën horen. Als ze vanaf kleins af aan beïnvloed worden door muziek heeft dit wel dergelijk voordelen op de muzikaliteit van het kind. Ook heeft dit voorbeelden voor de ontwikkeling van de spraak. Zingen werkt het best, omdat baby’s voornamelijk geïnteresseerd zijn daarin. Ze zoeken hiermee contact, doordat je in zang je emoties legt. Muziek heeft ook nog invloed op beweging. Muziek zet namelijk beweging aan. Men denk dat alleen de mens zo een goed ritme gevoel heeft, waar door de mens als enige kan zingen. Door iets met meerdere mensen (marsheren) te doen wordt het ritmegevoel van de mens nog beter. Er ontstaat dan een soort van gezamenlijke kracht. Dit zou wel eens de basis van de muziek van de mens kunnen zijn. Ritme is waarschijnlijk dan ook het kenmerk van de muziek i.p.v. de melodie.

4 Verband tussen taal en muziek:
De laatste tien jaar zien je uit onderzoeken dat emoties in spraak en muziek op dezelfdemanier worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld: Woede: hoog tempo, hoge tonen Vreugde: hoog tempo, stijgende tonen Lieflijkheid: traag tempo, dalende tonen Deze overeenkomsten kunnen wijzen op een gemeenschappelijke oorsprong van taal en muziek. Dit is echter niet zeker.

5 Theorieën: Sommigen denken dat de oorzaak van muzikaliteit ligt bij de seksuele selectie in een ver verleden van de mensheid. Charles Darwin: hij lied zich inspireren door zangvogels: hoe beter de mannetjes zingen, hoe meer succes bij de vrouwtjes. Hij suggereerde dat zoiets ook bij de mens gebeurd zou kunnen zijn. Tenslotte kan muziek de stemming van mensen beïnvloeden. Geoffrey Miller: hij is het met Darwin eens. Hij heeft nog een ander argument voor deze stelling: “Muziek speelt nog altijd een opvallende rol bij het versieren.” Ook denkt hij dat muziek veel kenmerken heeft die dit gedrag heel erg geschikt maken om een partner op uit te kiezen: Dansen toont lichamelijke gezondheid en kracht. Zang is een goede en oprechte aanwijzing van zelfvertrouwen en status. Ritmische vermogens laten zien dat het brein goed complexe bewegingen uit kan voeren.

6 Taal en muziek geen verband:
Anderen denken dat muziek en taal helemaal niets met elkaar te maken hebben. Steven Pinker zegt dat we kunnen leven zonder muziek, dus als muziek niet meer zou bestaan, zou dat ons leven niet beïnvloeden. Ook zegt hij dat muziek een soort van drugs is die we via het oor tot ons nemen. Hij vind muziek geen taal, maar een technologie.

7 Dance-evenementen in Nederland:
Dance is een echte industrie geworden, waarin veel geld omgaat (bijna 500 miljoen) en goed is voor de werkgelegenheid . Dit komt uit een onderzoek van KPMG. Dance kan niet langer meer als een uit de hand gelopen hobby gezien worden. Sinds het ontstaan van de gabber-house in de jaren 80 is het bezoekersaantal in Nederlandse dance-evenementen sterk toegenomen: 1991: bezoekers Vorig jaar: De drie grootste evenementen in Nederland zijn: Innercity ( bezoekers) Dance Valley ( bezoekers) Trance Energy ( bezoekers) Het bedrijf ID&T is het belangrijkste bedrijf in de sector dance. Het verkoopt jaarlijks dance-cd’s, heeft een tijdschrift en een commercieel radiostation.

8 Veiligheid en bijzondere positie:
De veiligheid is de laatste vijf jaar verbeterd en het aantal aanhoudingen gedaald. Er is meestal goed overleg tussen organisatoren, politie, brandweer en overheden. Toch zijn er wel eens meningsverschillen. Vorig jaar moest er bijvoorbeeld een rechter aan te pas komen om het bezoekersaantal te kunnen verhogen tot met vijfduizend. Door het grote aantal buitenlandse bezoekers en de status van Nederlandse DJ’s zorgen voor een bijzondere internationale positie van de Nederlandse dance-industrie.


Download ppt "Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200."

Verwante presentaties


Ads door Google