De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pianoles heeft onmiddellijk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pianoles heeft onmiddellijk"— Transcript van de presentatie:

1 Pianoles heeft onmiddellijk
effect op hersenen

2 Effect muziek op hersenen:
Wetenschappers hebben veel testjes gedaan om er achter te komen wat voor effect muziek op hersenen heeft. Gebleken is dat zingen en musiceren de ontwikkeling van sleutelvaardigheden ondersteund, luisteren en lezen. Ook stimuleert het de emotionele intelligentie. Wanneer je luistert naar muziek komen beide hersenhelften in actie. In je hersenen word het in verschillende onderdelen verdeeld, zoals ritme, melodie en toonhoogte. Je kunt dus zeggen dat muziek luisteren best inspannend voor je hersenen.

3 Effect muziek op hersenen:
Nu gaan we vertellen wat muziek maken voor effect heeft op je hersenen. Veel mensen ontkennen het, maar al in de eerste minuten van het leren piano spelen (of een andere instrument) ontstaat er hersenverbinding tussen het horen van een toon en het bewegen van je vinger. De meeste muziekopleiders denken dat dit pas na tientallen jaren oefening gebeurd. Na een paar weken is deze verbinding al relatief stevig gevestigd.

4 Motorische cortex Het aansturen van bewegingen door de hersenen noemen we het motorisch cortex. Wanneer iemand vraagt ‘Speel eens een G?’ en je speelt deze noot, is dat een motorisch cortex. Dat is dus de hersenverbinding tussen het horen van een toon en het bewegen van je vinger.

5 Aangetoond door proefjes
Dat de motorische cortex al in de eerste minuten ontwikkelen van het bespelen van piano en andere effecten van muziek voor de hersens, zijn door vele wetenschappers getest en nog eens getest. Voorbeeld van een proefje: (EEG onderzoek) Er worden twee groepen gemaakt van muziek onervaren proefpersonen. Groep 1 krijgt een melodie te oefen en groep 2 ook. De volgende keer krijgt groep 1 weer dezelfde melodie, maar bij groep 2 is het anders. Elke keer wanneer ze weer het melodietje gaan oefenen, veranderen ze de tonen op de noten. Uitkomst: Bij de gewone-pianogroep (groep 1) werd de motorische cortex ook actief bij het alleen beluisteren van het melodietje, bij de tweede groep niet. Groep 1 begon dus met hun vingers te bewegen, omdat ze het wilden spelen. Groep 2 deed helemaal niks.

6 We kunnen dus zeggen dat pianoles onmiddellijk effect heeft op je hersenen.
Dit was de presentatie van Isah Cohen en Mara van Diemen


Download ppt "Pianoles heeft onmiddellijk"

Verwante presentaties


Ads door Google