De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ruimteschip Aarde klimaatverandering vanuit de ruimte Jorn van Dooren & Rolf Schuttenhelm.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ruimteschip Aarde klimaatverandering vanuit de ruimte Jorn van Dooren & Rolf Schuttenhelm."— Transcript van de presentatie:

1 Ruimteschip Aarde klimaatverandering vanuit de ruimte Jorn van Dooren & Rolf Schuttenhelm

2 Wie zijn wij? Wetenschapsjournalisten In Nederland o.a. NU.nl, Metro, De Pers, Wegener en Bionieuws Internationaal: Huffington Post, Bitsofscience.org

3 Klimaatverandering Wie denkt dat klimaatverandering een probleem is? In Europa denkt 90 procent dat klimaatverandering een probleem is In Amerika erkennen sceptici nu ook dat de Aarde opwarmt

4 Temperatuur stijgt, zegt iedereen Waarneembare klimaatverandering – Metingen – (Satelliet)foto’s – Records – Wat gebeurt waar? -> HOTSPOTS

5 Temperatuurrecord 2010

6 Smeltrecord Noordpool

7 Droogterecord Amazone

8 Koraalverblekingsrecord

9 Overige records 2010/2011 Hoogste CO 2 -uitstoot Snelste toename CO 2 -concentratie Gat in Arctische ozonlaag Smeltrecord Groenland Heetste zomer VS Minste winterijs Noordpool

10 Klimaatquiz Klimaatquiz met satellietfoto’s Discussie in groepen Presentatie idee Onderwerpen hotspots, jullie mogen kiezen welke!

11 Klimaat hotspots Tropisch regenwoud Noordpool Zuidpool Toendra Noordelijke bossen Koraal Golfstroom Orkanen Moesson Verwoestijning Savanne Groenland Borneo

12 Hotspot 1

13 Vraag HOTSPOT AMAZONE: Wat laten de andere twee afbeeldingen zien – en wat is de relatie met klimaatverandering? (Tip voor de tweede foto: dat is een zogeheten remote sensing illustratie van NASA – een grafische bewerking van speciale satellietwaarnemingen. Deze plaat is geschoten in het begin van 2011.)

14 Hotspot 2

15 Vraag HOTSPOT ANTARC.SCH.EILAND: Schrijf zo veel mogelijk geografische redenen op om het verschil in klimaatrespons tussen de Noord- en Zuidpool te beschrijven en verklaren. Geef ook aan waarom het Antarctische Schiereiland een ‘hotspot’ is – en of het uitmaakt voor de zeespiegel, het afbreken van ijsplaten zoals Larsen B.

16 Toelichting HOTSPOT ANTARC.SCH.EILAND:

17 Hotspot 3

18 Vraag HOTSPOT BORNEO: Waarom zijn de tropische bossen op Borneo eigenlijk zo belangrijk voor het klimaat? De regenwouden van de Amazone zijn toch veel groter?

19 Toelichting HOTSPOT BORNEO:

20 Hotspot 4

21 Vraag HOTSPOT GOLFSTROOM: Waarom wordt de Golfstroom genoemd als een mogelijke hot spot van klimaatverandering? Wat zegt de wetenschap hierover?

22 Toelichting HOTSPOT GOLFSTROOM:

23 Hotspot 6

24 Vraag HOTSPOT KORAALRIFFEN: Klimatologen stellen dat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen leidt tot een mondiale klimaatverandering. Ook wordt gezegd dat koraalriffen bedreigd worden en zelfs kunnen afsterven. Hoe worden deze twee in verband gebracht? En als bonusvraag: hoe heet het proces dat op de tweede foto zichtbaar is?

25 Toelichting HOTSPOT KORAALRIFFEN:

26 Hotspot 5

27 Vraag HOTSPOT GROENLAND: Waarom noemen we Groenland als een aparte hotspot – en houden we het niet gewoon bij de Noordpool? Doe een korte brainstorm en beschrijf wat er geografisch raar is aan Groenland – en licht toe waarom je denkt dat klimaatverandering er grote of juist kleine gevolgen zal hebben.

28 Toelichting HOTSPOT GROENLAND:

29 Hotspot 7

30 Vraag HOTSPOT ORKANEN: Er wordt wel gezegd dat de film An Inconvenient Truth in Amerika nooit zo’n succes was geworden als niet twee jaar eerder Katrina New Orleans had verwoest. De beelden worden dan ook in de film herhaald. Maar klopt de koppeling tussen deze buitengewoon krachtige orkaan en de huidige klimaatverandering wel? Probeer uit te leggen waarom wel of niet.

31 Toelichting HOTSPOT ORKANEN:

32 Hotspot 8

33 Vraag HOTSPOT NOORDPOOL: Klimatologen zijn het er over eens dat de smelt van het zee-ijs in de Noordelijke IJszee een gevolg is van de mondiale opwarming. Er is echter wel nog een mysterie: de waargenomen smelt gaat veel sneller dan klimaatmodellen hadden voorspeld. Zo ging het IPCC er met hun grote klimaatrapport uit 2007 nog vanuit dat de Noordpool pas aan het einde van deze eeuw in de zomer ijsvrij zou zijn. Als we de huidige trendlijn doortrekken zou dit echter al over 10 tot 15 jaar het kunnen zijn. Welke verklaring(en) geven klimatologen voor deze versnelde smelt in het Hoge Noorden?

34 Toelichting HOTSPOT NOORDPOOL:

35 Hotspot 9a

36 Hotspot 9b

37 Vraag HOTSPOT MOESSON: De overstromingen in Pakistan en Australië werden in veel media toegeschreven aan klimaatverandering. Meer in het algemeen wordt verstoring van de moesson in India als een hotspot van klimaatverandering aangedragen. Is dit terecht? Onderbouw het antwoord.

38 Toelichting HOTSPOT MOESSON:

39 Hotspot 10

40 Vraag HOTSPOT SAVANNE: In een kortgeleden gepubliceerde studie van de Universiteit van Wageningen spreken de onderzoekers van zogeheten climate tipping points, klimaatkantelpunten die in Afrika en andere tropische gebieden de grens tussen regenwoud, savanne en woestijn vormen. Wat zouden ze daarmee bedoelen – en wat is de relatie met klimaatverandering?

41 Toelichting HOTSPOT SAVANNE:

42 Hotspot 11

43 Vraag HOTSPOT TAIGA Er gaat veel aandacht uit naar tropische regenwouden, ondermeer omdat die ’s werelds hoogste biodiversiteit herbergen. Voor het klimaatsysteem zijn de taigawouden echter veel belangrijker, omdat ze een veel groter oppervlak bestrijken en omdat ze over het algemeen dikkere organische bodems vasthouden. De koolstofvoorraad is er bijna 10 keer zo groot als die van de Amazone. De vraag die jullie zometeen moeten zien te beantwoorden: welk hotspot-proces is zichtbaar op de tweede satellietfoto? Tip: de foto is genomen in de Canadese provincie Alberta.

44 Toelichting HOTSPOT TAIGA

45 Hotspot 12

46 Vraag HOTSPOT TOENDRA: De Arctische toendra scoort heel hoog in lijsten met hotspots van klimaatverandering. Dat komt omdat klimaatverandering hier (net als op de Noordpool zelf) relatief snel verloopt. Maar er is nog een andere reden waarom specifiek de toendra veel aandacht krijgt. Welke reden is dat?

47 Toelichting HOTSPOT TOENDRA:

48 Hotspot 13

49 Vraag HOTSPOT DROOGTEZONE: Waarom neemt door klimaatverandering het risico op droogten en verwoestijning eigenlijk toe? Als er meer water verdampt, valt er uiteindelijk toch ook meer regen?

50 Toelichting HOTSPOT DROOGTEZONE:

51 Vragen?


Download ppt "Ruimteschip Aarde klimaatverandering vanuit de ruimte Jorn van Dooren & Rolf Schuttenhelm."

Verwante presentaties


Ads door Google