De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ik hou mijn spreekbeurt over:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ik hou mijn spreekbeurt over:"— Transcript van de presentatie:

1 Ik hou mijn spreekbeurt over:

2 Inhoud Waarom gekozen? Het eerste snoep Drop Kauwgom Filmpje Zoethout
Lolly’s Zuurtjes Winegums Oud hollands snoep Vragen

3 Waarom gekozen? Mijn spreekbeurt gaat over snoep.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er veel over te vertellen is en ook omdat heel veel kinderen het lusten.

4 Het eerste snoep De eerste mensen aten al zoetigheid
Namelijk honing en zoetvruchten. Het eerste snoep zoals wij dat vandaag kennen ontstond in de 16e eeuw. Er werd van rietsuiker snoep gemaakt. Aanvankelijk was snoep alleen beschikbaar bij de aphotheek maar werd later gewoon in de supermarkten verkocht als lekernij. Het werkwoord ‘snoepen’ is hier van afgeleid, Het omvat meer dan het eten van snoep.ook het eten van koekjes,chips en slagroom valt onder snoepen.

5 Drop Drop is een typisch europees snoepgoed,
Dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. De zuivere Vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt gebruikt als ingredient voor de snoepjes. Voor de smaak wordt suiker of een andere zoetstof toegevoegd. Vroeger bond men drop met arabische gom, Tegenwoordig doet men dit meestal met zetmeel. Toch wordt arabische gom in kwaliteitsdrop nog steeds gebruikt.

6 kauwgom Kauwgom is een snoepsoort waarop slechts gekauwd wordt en dat is niet bedoeld om in te slikken. kauwgom wordt gemaakt van gom, natuurlijke smaake en zoetstoffen. Als uitvinder van de eerste kauwgom wordt Jhon Cartis gezien.

7 Kauwgom stimuleert de speeksel productie en helpt volgens sommigen het oppervlak van tanden poetsen.voor het vermijden van tand- bederf (cariers)is het beter om suikervrije kauwgom te gebruiken.overigens wordt de meeste kauwgom gezoet met een zoetmiddel kauwgom is tegenwoordig een uitzondering. Het is bekend van de indianen dat zij al kauwden op het gom uit bomen.

8 Nu laat ik een filmpje zien:

9 Zoethout Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. Er moet flink op gekauwd en gezogen worden. Aan zoethout worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, en de wortel wordt gebruikt voor de bereiding van kruidenthee. Die is goed voor de werking van de maag en de spijsvertering. Het sap uit de wortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met het zout salmiak..

10 Er zijn drie soorten: Glycyrrhiza glabra, de Glycyrrhiza echinata, de Glycyrrhiza uralensis. Deze planten worden allen gebruikt als sierplant in de tuin. Glycyrrhiza glabra wordt in Zuidoost-Europa voor het zoethout geteeld. In Zuid-europa en het midden-oosten groeit Glycyrrhiza echinata en in China wordt Glycyrrhiza uralensis geteeld. De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur, dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven. De engelse naam voor zoethout is liquorice, wat in die taal hetzelfde woord is voor drop. In vlaanderen noemt men het ook wel kalissenhout,kalissiehout of gewoon kalisse. De arabische naam is: emir ben kalish Ezab in het stripverhaal Kuifje en het Zwarte Goud is een woordspeling die verwijst naar het Brussels dialectwoord kalichezap, sap van zoethout.

11 Lolly’s Een lolly is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is. De suiker is meestal vrolijk gekleurd en bevat tevens smaakstoffen, bijvoorbeeld een synthetische smaakstof die lijkt op aardbei, kers of sinaasappel. De eerste lolly's werden gemaakt rond 1920. Soms is de suiker doorzichtig, soms troebel of geheel ondoorzichtig. Ouders zijn vaak niet blij als hun kinderen lolly's eten. In de eerste plaats duurt het lang voordat een lolly op is, hetgeen slecht is voor de tanden omdat suiker tandbederf (cariers) kan veroorzaken.

12 Varianten van de lolly zijn de droplolly of salmiaklolly, colalolly en de kauwgomlolly. Ook bestaat de ijslolly die gemaakt is van waterijs. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw verschenen in de Verenigde Staten lolly’s met daarin speciaal gekweekte insecten, zoals sprinkhanen. De schrijfwijze van het woord kan verschillen naargelang de streek. Hoewel "lolly" algemeen aanvaard is, komt de oude schrijfwijze met -ie nog vaak voor.  

13 zuurtjes Een zuurtje is een snoepje waarbij suiker is vermengd met een zuur, zoals het sap van een citroen. De smaak van zuurtjes is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De bekendste zuurtjes zijn die in de vorm van hartjes (♥) met daarop een of twee woorden. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.

14 winegums winegums Winegums zijn zachte, zoete snoepjes.
Winegums worden gemaakt van gelatine, gemengd met zoet-, kleur- en smaakstoffen of vruchtenconcentraten. Ze zijn extreem populair in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen zoals Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada, alsmede enkele Noord-Europese landen.

15 Ingrediënten Winegums bevatten geen wijn. De naam is afgeleid van de subtiele fruitsmaak die 'vergelijkbaar is met de ervaring van het drinken van een goede wijn'. Winegums bevatten de volgende ingrediënten: maisstroop, rietsuiker, gelatine (dierlijk). Sommige winegums bevatten vruchten- en plantenconcentraten: citroen, abrikoos, ananas, vlierbes, spinazie. Daarnaast bevatten winegums meestal het voedingszuur citroenzuur, carnabauwas en plantaardige olie. Ook zijn er winegums met drop- of colasmaak.

16 Geschiedenis Winegums zijn een uitvinding van Charles Gordon Maynard (1909), wiens vader Charles Riley Maynard een snoepwinkel had. Toen Charles Riley Maynard - een overtuigd Methodist en geheelonthouder - ontdekte dat zijn zoon winegums produceerde dreigde hij deze te ontslaan. Pas toen de vader was overtuigd dat de winegums geen wijn bevatten werd dit ontslag ingetrokken.

17 Oud hollands snoep Ik heb een potje meegenomen met allemaal oud hollandse snoepjes. Als afsluiting van mijn spreekbeurt mogen jullie allemaal 2 snoepjes uitkiezen.

18 vragen opmerkingen Zijn er nog vragen??? Of mischien nog tips


Download ppt "Ik hou mijn spreekbeurt over:"

Verwante presentaties


Ads door Google