De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees. Een nieuwe kijk op ADHD ontwikkelen! Een kijk die gericht is op de mogelijkheden en talenten van mensen met ADHD.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees. Een nieuwe kijk op ADHD ontwikkelen! Een kijk die gericht is op de mogelijkheden en talenten van mensen met ADHD."— Transcript van de presentatie:

1 Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

2 Een nieuwe kijk op ADHD ontwikkelen! Een kijk die gericht is op de mogelijkheden en talenten van mensen met ADHD.

3 Arno de Poorter  Mens met ADHD  Psycholoog  Hulp bij ADHD gestart in mei 2009 Anne van Hees  Partner van Arno  Onderwijskundige  Werkervaring in het basis- en hogeronderwijs

4 Pak het luciferdoosje helemaal in, daarbij: niet praten niet afkijken doosje heel laten Opdracht volbracht? Houd het doosje in je hand, zodat anderen het niet kunnen zien.

5 Waar denk je aan als je het woord ADHD Hoort?

6 Veel ADHD gedrag is heel duidelijk waarneembaar. Onvolledige kennis leidt vaak tot een verkeerde interpretatie van de oorzaak van dat gedrag. Voorbeelden: - ‘Lui’ - ‘Ongemotiveerd’ - ‘Onwil’ Dit heeft negatieve reacties tot gevolg.

7 Jij bent toch die gek die bij ons op school heeft gezeten? Hoe vaak moet ik dat nog vertellen? Kinderachtig mannetje. Je probeert het gewoon niet. Dat wordt later helemaal niets met jou!

8 Trainingsbroek die ik kwijt raakte. Als jij weg bent zijn er NOOIT problemen. Spugen Slaan Schelden: tiran, psychopaat, narcist Arno, als je heel goed je best doet weet ik zeker dat je het kunt!

9

10

11

12

13

14

15 Ik werd bedachtzaam. Ik kon mezelf niet zijn zonder dat er iemand boos werd. Ik voelde me eenzaam. Op een geven moment had ik het idee dat eigenlijk niemand iets om mij gaf. Ik werd gesloten/ luisterde niet meer/ nam niemand meer serieus. Als ik mijn problemen aan iemand probeerde te vertellen kreeg ik altijd te horen dat het aan hem lag. Op een gegeven moment ging ik mijn eigen weg. Puur uit zelfbescherming. Werd defensief. Iedereen die mij, in mijn ogen beledigde, kreeg de volle laag!

16 Ik kreeg een hekel aan mijn ouders en aan school.  Thuis en school is nooit echt leuk geweest.  Ouders lange tijd niet gezien. Voorbeeld contact mama  Vaak geschorst van school. Aantal keren met justitie in aanraking gekomen i.v.m.:  Vechtpartijen tijdens uitgaan.  Vernielingen. Overmatig alcohol en drugs gebruik.

17  Je doet je uiterste best, maar het lukt niet. Niet omdat je niet wil maar omdat ik het niet kan.  En geloof me dat het erg veel pijn doet om, van de mensen van wie je houdt (ouders) of tegenop kijkt (leerkrachten), elke keer weer krijgt te horen dat je je best niet doet.

18  NEGATIEVE aandacht zorgde ervoor dat ik werd wat er tegen mij gezegd werd: - Agressief - Vervelend - Niet luisteren

19 Hoe kun je dat nu veranderen?

20 Inzicht in ADHD ontwikkelen Zelfvertrouwen ontwikkelen/erkenning geven door:  Onvoorwaardelijke acceptatie van jezelf/de ander  Positieve aandacht: geef aandacht aan wat wel werkt  Zicht op talenten: onderzoek waar jij of degene met ADHD goed in is  Actief luisteren: weet dat je het waard bent gehoord te worden/probeer degene met ADHD werkelijk te begrijpen  Vertrouwen: geloof in jezelf/de ander.

21  ADHD is de Engelse afkorting van ◦ Attention ◦ Deficit ◦ Hyperactivity ◦ Disorder.  Vertaald: aandachtstekort’stoornis’ met hyperactiviteit.

22 ADHD wordt veroorzaakt door een neurologische verschil in de hersenen.

23 De rechtse hersenhelft is 5 % kleiner dan mensen zonder ADHD. - = Zonder ADHDMet ADHD Dit mist Arno!

24 Geen ADHDADHD

25

26

27

28 1) Onoplettendheid 2) Hyperactiviteit 3) Impulsiviteit

29 Snel afgeleid zijn. - Sleutels kantine. Moeite hebben met de kern - Aantekeningen universiteit.

30 Vaak friemelen - Honden van vriend Sander Druk praten - Denkt dat u dat wel ziet/hoort

31  Woordenboek: op de eerste aandrift handelen. - Gat in stapelbed

32

33  Stoppen met aandacht richten niet kan (werkt NIET) en zeggen wat zou MOETEN,  maar,  steek u aandacht in je/de ander wel kan! (werkt WEL) en geef uw wensen aan.

34 1. Enthousiast - Als mijn vriendin thuis komt ben ik net zo blij als een hond. - Als vrienden iets willen doen bellen ze me vaak. 2. Stressbestendig (Als de druk hoog is word ik rustig) - Voorbeeld: scriptie in twee weken geschreven.

35

36 4. Oog voor details - Als iemand naar de kapper is geweest zie ik dat.

37

38  Vertrouwen is het ALLER ALLER BELANGRIJKSTE!  Uit onderzoek blijkt dat de kans dat een mens met ADHD gelukkig wordt afhangt van het aantal mensen in zijn omgeving dat in hem gelooft. Dus hoe groter het aantal mensen in zijn omgeving dat in hem gelooft hoe groter de kans dat hij gelukkig wordt.

39

40 groeit

41

42

43 Je bent zo mooi anders dan ik natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders ik zou je nooit anders dan anders willen. Hans Andreus


Download ppt "Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees. Een nieuwe kijk op ADHD ontwikkelen! Een kijk die gericht is op de mogelijkheden en talenten van mensen met ADHD."

Verwante presentaties


Ads door Google