De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

INFORMATIE F DRESSUUR PROEVEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "INFORMATIE F DRESSUUR PROEVEN."— Transcript van de presentatie:

1 INFORMATIE F DRESSUUR PROEVEN

2 F1 en F2 Deze proeven zijn speciaal gemaakt voor beginnende ruiters. En zo worden ze dan ook beoordeeld. Als de ruiters binnenkomen bij A, dan kijkt de jury of er aan de minimale kledingvoorschriften is voldaan, dus een rijbroek, rijlaarzen en een veiligheidscap ! Degene die het proefje voorleest zegt wanneer je mag beginnen. Vanaf F3 moet je zelf voor een voorlezer zorgen!

3 F1 en F2 De oefeningen zijn nog niet zo heel moeilijk. Ze moeten echter wel goed uitgevoerd worden ! Dus goed luisteren wat er voorgelezen wordt. Lichtrijden hoort natuurlijk op het buiten voorbeen te gebeuren. Als je dat nog niet helemaal door hebt, is dat niet zo erg. Het wordt dan beoordeeld bij het punt algemene indruk. Het is dus niet zo dat je voor elke oefening waarbij je op het verkeerde been lichtrijdt een onvoldoende krijgt.

4 F1 en F2 Stelling, buiging en nageeflijkheid worden absoluut niet beoordeeld in de lagere proeven. Het is echter wel de bedoeling dat je het paard laat kijken in de richting waar je heen gaat en je moet zelf natuurlijk ook altijd kijken waar je heen wilt. Goed sturen dus !

5 F2 Bij de F2 moet je na het groeten: afstijgen, de beugels opsteken (als er een slag inzit, zachtjes over het zadel leggen) en met het paard aan de hand de rijbaan verlaten. Let op dat je de teugel niet loslaat tijdens het opsteken van de beugels en dat je niet voor je paard uitloopt tijdens het verlaten van de bak. Als laatste kun je heel veel punten halen als je netjes rechtop zit, je benen goed stil houdt en je handen netjes rechtop, laag en stil houdt. Als je daarbij ook nog eens kan laten zien dat je een paard in de goede richting kan sturen en hem kan laten overgaan van stap naar draf en omgekeerd, dan haal je zeker een promotiepunt!

6 F3 en F4 Hier komt voor het eerst de galop aan bod. Let dus goed op dat je in de goede galop aanspringt. Als je paard in de verkeerde galop aanspringt hoor je dit te zien of te voelen en natuurlijk te corrigeren. Het gaat er dus vooral om of jij weet dat je in de verkeerde galop zit. Blijf je in de verkeerde galop, zonder dat je een poging doet om te herstellen dan kan je een dikke onvoldoende verwachten. De hals laten strekken: zorg dat je de teugels heel lang maakt, maar laat ze niet zolang dat ze in een boog hangen. Altijd zorgen dat er nog licht contact is met de paardenmond. Strekt je paard zijn hals niet, dan moet de jury toch kunnen zien dat jij weet wat je moet doen bij halsstrekken.

7 F3 en F4 De teugels op maat doe je op de correcte manier. Vraag aan je instructeur hoe dat precies moet. Zorg er voor dat je bij het op maat maken altijd gelijke spanning hebt op 2 teugels. Ook moet je in de F4 de draf verruimen. Laat dus duidelijk een overgang zien tussen de draf verruimen en arbeidsdraf. En natuurlijk weer netjes zitten, en de figuren netjes op de letter rijden. Dan kom je al een heel eind!

8 F5 Hier wordt het lichtrijden op het verkeerde been per punt beoordeeld. Dus zorg dat je op het goede been rijdt, anders kost het je heel veel punten. Van been wisselen tijdens het van hand veranderen doe je aan het eind van de diagonaal. Zo'n 3 meter voor de letter. Tenzij je aan het eind moet doorzitten, dan hoef je niet van been te wisselen. Bij een vergissing in de proef dient het FNRS jurylid in te grijpen. Luister daarom ook goed wat je moet doen. Rijd je toch fout, dan krijg je strafpunten. De voorlezer of de jury vertelt je wat je even opnieuw moet doen.

9 F5 Zorg dat je er netjes en verzorgt uitziet. En je rijdt natuurlijk netjes de hoeken in en rijdt netjes op de letters. Maak jezelf niet zenuwachtig, want je rijdt zoals je rijdt. Haal je je promotiepunt niet, dan is dat geen ramp. Dan ben je gewoon nog niet toe aan een hoger niveau, en daar hoef je je echt niet voor te schamen. Je hebt immers nog je hele leven om die proeven te halen. En hoe vaker je je promotiepunt haalt, hoe hoger je komt, en hoe moeilijker het wordt.

10 Sprongetje maken… Heb jij ook wel eens gedroomd een sprongetje te maken? Vanaf nu mag je zelfs al vanaf de F4 meedoen aan wedstrijden waarin je een sprongetje mag maken! Wanneer je een promotiepunt hebt behaald in de F4 mag je al deelnemen aan de eerste Vaardigheidsproef. De Vaardigheidsproeven VA1 en 2 bestaan uit een combinatie van dressuur, behendigheid een klein sprongetje. De vaardigheidsproef Va3 is een mix tussen een rijproef en een springconcours.

11 Sprongetje maken… Zodra je beide Vaardigheidsproeven hebt behaald mag je ook deelnemen aan de proeven Oefen Springen (OS) dit kun je zien als een klein springparcours. Erg leuk om mee te starten!! vanaf de F6 kun je instromen in de S springproeven klasse S 30 t/m 90 Het cijfer geeft de hoogte van de hindernissen in centimeters aan.

12 Kledingvoorschrift Basis-rijkleding verplicht:
rijbroek, rijlaarzen en veiligheidshelm (CE/EN 1384). Een rij-jasje is niet verplicht. Draag je echter een rij-jasje, dan hoort daar wel het gehele tenue bij, dus wit hemd met stropdas/blouse inclusief plastron, witte of beige rijbroek en dito handschoenen.

13 Kledingvoorschrift Aangezien gestreefd wordt naar een uniform beeld, dient de rijbroek van een lichte kleur te zijn (bij voorkeur egaal wit of beige). Wordt geen rij-jasje gedragen, dan dient een wit hemd c.q. witte blouse of coltrui,  met een donkerblauwe of zwarte sweater te worden gedragen. In plaats van rijlaarzen mogen ook chaps met stevig schoeisel (dus geen gympen of bergschoenen) gedragen worden. Een zweepje is toegestaan (lengtes inclusief slag; bij dressuur: < 100 cm (pony's) c.q. < 130 cm (paarden); bij springen: < 75 cm)). TIP: bij de F-proeven let de jury ook op presentatie en dus op de kleding. Hoe beter gekleed, des te hoger de eindwaardering.

14 Overzicht dressuur diploma’s
F1 starten 1 promotiepunt F2 starten + theorie-examen: Harnachement & manegefiguren Uitreiken diploma F2 F3 starten 2 promotiepunten F4 starten + theorie-examen: Exterieur Uitreiken diploma F4

15 Overzicht dressuur diploma’s
F5 starten 2 promotiepunten F6 starten + theorie-examen: Rijtechniek Uitreiken diploma F6 F7 starten F8 starten Uitreiken diploma F8 F9 starten

16 Overzicht dressuur diploma’s
F10 starten 2 promotiepunten Uitreiken diploma F10 F11 starten F12 starten Uitreiken diploma F12 Na behalen F8 diploma kan men doorstromen naar KNHS klasse B dressuur Na behalen F12 diploma kan men doorstromen naar KNHS klasse L dressuur

17 Informatie F proeven F proeven lopen door tot F 20 en is gelijk aan M niveau KNHS proeven Op staan de wedstrijden en uitslagen en aankondigingen wedstrijden of oefendressuur/ springen Bij vragen of onduidelijkheden vraag het dan aan Alice of Eddie of de intructeur


Download ppt "INFORMATIE F DRESSUUR PROEVEN."

Verwante presentaties


Ads door Google