De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vraag 1: Waar of niet waar?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vraag 1: Waar of niet waar?"— Transcript van de presentatie:

1 Vraag 1: Waar of niet waar?
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 1: Waar of niet waar? Bhutan heeft een koning. Waar / niet waar De rode pandabeer, de zwarte beer en het sneeuwluipaard komen voor in Bhutan. Bhutan verdient het meeste geld aan kernenergie en scheepsbouw. Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

2 Waar: de koning van Bhutan heet: Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord vraag 1: Waar: de koning van Bhutan heet: Jigme Khesar Namgyel Wangchuk Niet waar: de rode pandabeer en de zwarte beer komen voor in Bhutan, maar het sneeuwluipaard niet. Niet waar: Bhutan heeft vooral veel waterkracht-centrales (elektriciteit opwekken in het snelstromende water van rivieren). Bhutan ligt niet aan een zee of oceaan. Er is vindt dus niet op grote schaal scheepsbouw plaats. Klik door naar de volgende sheet voor vraag 2.

3 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 2: Waarom heeft elk Bhutaans huis een grote, open ruimte onder het dak? En wat betekent een witte vlag op het dak? Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

4 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 2: Elk Bhutaans huis heeft een grote, open ruimte onder het dak waar het goed doorwaait. Dat maakt het een geschikte droogplek voor maïs of graan. Op zolder ligt ook een geestenvanger die kwade geesten moet verdrijven. Een witte vlag op het dak betekent: dit huis is door gebed gezuiverd. De kwade geesten zijn vertrokken, het geluk mag komen. Klik door naar de volgende sheet voor vraag 3.

5 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 3: Als je ruzie hebt en je wilt even niets met iemand te maken hebben… a steek je je pink omhoog. b zwijg je en houd je je duim omhoog. c steek je tong uit en maak je een vuist. Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

6 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 3: b zwijg je en houd je je duim omhoog. Een pink die omhoog steekt, is het teken dat iemand weer vrienden wil zijn. Klik door naar de volgende sheet voor vraag 4.

7 Vraag 4: Waarom mag je volgens het Boeddhisme geen dieren doden?
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 4: Waarom mag je volgens het Boeddhisme geen dieren doden? Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

8 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 4: Boeddhisten geloven in reïncarnatie, dat betekent dat je na je dood opnieuw wordt geboren in een andere gedaante, bijvoorbeeld in een dier. Daarom doden Boeddhisten nooit dieren, ook geen insecten. Klik door naar de volgende sheet voor vraag 5.

9 In Bhutan is een astroloog een belangrijk beroep. Een astroloog …
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 5: In Bhutan is een astroloog een belangrijk beroep. Een astroloog … a legt uit wat de stand van de sterren te maken heeft met het leven op aarde. b voorspelt met 100% zekerheid wat er volgende week gaat gebeuren. c is een ander woord voor ruimtevaarder. Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

10 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 5: Een astroloog legt uit wat de stand van de sterren te maken heeft met jouw leven op aarde. Een astroloog is een belangrijke persoon in het leven van de mensen in Bhutan. Klik door naar de volgende sheet voor vraag 6.

11 Vraag 6: Wat zijn dit voor tekens?
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 6: Wat zijn dit voor tekens? Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord

12 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 6: Deze tekens zijn De Acht Gelukssymbolen die overal in Bhutan terug vindt. Van links naar rechts zie je het dharmawiel de twee vissen de oneindige knoop de gedraaide schelp het overwinnings- banier de parasol de lotusbloem de vaas met schatten Klik door naar de volgende sheet voor vraag 7.

13 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Vraag 7: Noem 5 punten die de Bhutaanse regering meet om te bepalen of de mensen gelukkig zijn. Klik door naar de volgende sheet voor het antwoord.

14 Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr
Uitslag opdracht 3 (lesbrief samsam, nr ): ‘Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de test!’ Antwoord 7: DE 9 PUNTEN DIE DE BHUTAANSE REGERING GEBRUIKT VOOR HET METEN VAN GELUK. VOLGENS HEN BEN JE GELUKKIG ALS: je lekker in je vel zit. je je veilig voelt in je groep/dorp/stad. je gezond bent. je het niet te druk hebt. je goed onderwijs krijgt. jouw cultuur belangrijk is (tradities, feesten, taal). iedereen respect heeft voor de natuur. de regering het beste met je voor heeft. je genoeg eten, kleren en woonruimte hebt.


Download ppt "Vraag 1: Waar of niet waar?"

Verwante presentaties


Ads door Google