De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Consensus Model Jeroen van Beuningen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Consensus Model Jeroen van Beuningen"— Transcript van de presentatie:

1 Consensus Model Jeroen van Beuningen

2 Consensus model Overzicht
Status Quo Alle meningen verzamelen Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen Beargumenteren van standpunten Consessies doen Consensus bereiken

3 Status Qou Status Quo betekent de huidige situatie. De status Quo is het startpunt van een discussie. Vaak is er in de discussie een groep die de status Qou wilt handhaven en vaak is er een groep die een wijziging in de status Quo wilt berijken. Vaak is het zo dat mensen al een standpunten hebben ingenomen in het beging van het proces. Je hebt ook mensen die nog geen standpunt hebben in genomen. Deze mensen zijn zwevend.

4 Alle meningen verzamelen
Een mening is niet hetzelfde als een standpunt of argument. Een mening is iets wat je graag wilt of niet wilt. Een voorbeeld iemand wilt graag lasanga eten. Dit is een mening. De ander wil graag salade eten dit is ook een mening. Een argument is om geen lasanga te eten is dat er veel calorieen in zitten of dat je wel lasanga moet eten omdat het lekker is. In dit proces wordt gekeken wat iemands meningen zijn.

5 Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen
Het kan gebeuren dat er geen verschillen in meningen zijn. Wanneer dat gebeurt is er al consensus bereikt. Consensus is bereikt als iedereen het eens is met elkaar. Wanneer er verschillende meningen zijn moet er gekeken worden wat de andere mensen er van vinden. Dit is vooral belangrijk van de mensen die zweven zijn. Deze kunnen dan een mening kiezen van iemand anders en standpunten innemen

6 Beargumenteren van Standpunten
Wanneer mensen niet eens zijn met elkaar en de verschillende standpunten zijn ingenomen dienen deze standpunten onderbouwt te worden met argumenten. Er zijn verschillende methodes om te beargumenteren waar ik niet verder op in ga. Er is wel een regel tijdens het argumenteren en dat is dat je niet op de man mag spelen. Op de man spelen zijn argumenten die op iemands persoon slaan en niet om op het onderwerp. Stel dat het onderwerp het kiezen van eten is, dan is het fout om te zeggen ik wil geen lasanga eten omdat ik jouw stom vind. Dit slaat op iemands persoonlijkheid en niet op het onderwerp kiezen van eten. Dit is verboden tijdens het argumenteren. Het is mogelijk om een persoonlijk argument te geven, maar dit is alleen mogelijk in de ik vorm. Zoals ik ben op dieet en ik wil geen lasanga eten. Zeggen ja maar jij bent slank is op de man spelen en is geen goed argument.

7 Consesies doen Wanneer de verschillende standpunten onderbouwt zijn met argumenten moet je het proberen eens te worden met elkaar. Dit doe je door consessies te doen. Een consessie is doen gaat op basis van de argumenten van de verschillende standpunten. Het is niet altijd zo dat iedereen evenveel consessies moet doen. Mensen die een standpunten slecht onderbouwen moeten vaak meer consessies doen dan mensen die hun stelling goed onderbouwt hebben. Het is dus niet de bedoeling dat er een ruilhandel ontstaat maar dat er gekeken wordt welke stelling het beste past. Het idee is dat door de argumenten te bekijken van verschillende partijen de beste oplossing gezocht kan worden gevonden van de verschillende werelden. Bij consessie doen moet er rekening gehouden worden met de minderheid. De minderheid moet zich veilig en goed voelen bij het besluit van de meerderheid.

8 Consensus Meestal is er nu consensus bereikt. Consensus betekent dat iedereen het eens is geworden met elkaar. Wanneer dit niet het geval is moet er nog een keer over dit onderwerp vergaderd worden.

9 Consensus model Overzicht
Status Quo Alle meningen verzamelen Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen Beargumenteren van standpunten Consessies doen Consensus bereiken


Download ppt "Consensus Model Jeroen van Beuningen"

Verwante presentaties


Ads door Google